Manna je pod novim vodstvom in z novo ekipo v skoraj štirih letih delovanja našla pravo smer. Od tiste pregrešno drage Manne, ki je gostu tako rekoč že na pragu spraznila denarnico, ni več niti sledi, zadovoljni gostje se v Trnovo, ob sotočje Gradaščice in Ljubljanice, radi vračajo. Manna, odkar jo je prevzel Joc Savić, namreč po sprejemljivih cenah ponuja dobro kakovost. Veliko pozornost namenjajo kakovostnim sestavinam lokalnih dobaviteljev, v njihovi trgovinici jih lahko tudi kupite. V kuhinji marsikaj delajo sami, od testenin do več vrst kruha in sladic, vzpostavili so celo lastno akvaponiko: kalčke in začimbe pridelujejo v sožitju z ribami.
Jedilni list in vinska karta sta za gurmane že prvi dober znak. Da Manno ne zanima povprečje, kaže že izbor kuharske ekipe. Chefu Boštjanu Kokalju se je v kuhinji nedavno pridružil Tomaž Škvarč Lisjak. Njegovi krožniki so nam ostali v spominu kot prava paša za oči še iz Marka na Markovem hribu nad Šempetrom pri Novi Gorici, v Ljubljani pa so postali še elegantnejši.
Nazdravili smo z donno regino, letnik 2008, ki so jo pridelali na kmetiji Čarga v Brdih. Zrela penina polnega okusa in sadnih arom nam je zapolnila usta in pustila dolg, harmoničen pookus. Prvo lakoto je potešil pozdrav iz kuhinje, ki je nakazal, da so si v Manni ambiciozno zastavili izziv, kako zadovoljiti goste. Z namazom iz postrvi, sirovim namazom in domačim kruhom iz čemaža so si dali v kuhinji prav toliko opraviti kot s prvim resnim krožnikom iz degustacijskega menija. Škampov karpačo z domačo paradižnikovo majonezo, čatnijem iz avokada in buče hokaido, žafranovo spužvo in peno oljčnega olja je bil preplet nežnih in skladnih okusov. Preigravanje se je nadaljevalo tudi v vinskem kozarcu, saj se je herbalna hišna istrska malvazija Pucer z Vrha z aromami poljskega cvetja in mandeljnov lepo prilegla zelenim notam oljčnega olja, svežini paradižnika in sladkosti škampa. Srnin tatar v krušnih drobtinicah z zelišči so postregli z briošem z brusnicami, z domačimi vloženimi jurčki, čebulno kremo in dvema vrstama masla, zeliščnim in z dodatkom rahlo pekoče paprike. Okusi so bili kristalno čisti in sveži, sadna rebula santei, letnik 2013, ki sta jo pridelala Sandra in Matej Bizjak v Zgornji Branici, pa je s svojo svežino še nadgradila polni okus prvovrstnega tatarca. Prav pri surovem mesu se namreč še kako pokaže, da je dober dobavitelj zlata vreden.
Rakovica, škampi in gamberi v črnem sipinem raviolu so osvojili naše čute, še posebno ker so raviol okopali v močnem rakovem fondu in ga postregli s školjkami, hobotnico in kozico. Prav gosta omaka jim je dala slasten šarm, ki je posamezne okuse povezal v usklajeno celoto. Maksimalno harmonično! Natakar Dado nam je priporočil oranžno rebulo, 2010, ki jo družina Stegovec iz Vipavske doline polni pod blagovno znamko Sveti Martin. Tako kot nam je okus krožnika ostal v spominu, je za to poskrbel tudi vrhunski predstavnik oranžnih vin. Polno in dišeče vino s tipičnimi terciarnimi aromami suhega sadja je dalo protiutež močnim morskim okusom.
Vrsta ponudbe: restavracija hrana, vino: 9 |
Sufle z govejim repom in omako so postregli z regratom in solatko z gorčičnimi semeni, domačo majonezo rdeče pese in crumblom bučnih semen. Oster, močan krožnik zelo intenzivnih okusov z dobro odmerjenimi začimbami smo spet ublažili z mehko macerirano rebulo.
File velike ombrine na žaru so postregli s kvinojo z zelišči in omako iz kozjega masla gi, ker si v kuhinji dajo veliko opravka s prezentacijo, pa so za okras dodali pop corn ajdove kaše. Dokaj neznano ribo smo si dobro zapomnili, saj so divjaka pripravljali na žaru in v pečici, nežnim okusom pa je koža, premazana z maslom gi s tartufi, dala ravno prav aromatike. Nežne osnove tartufi niso povozili, ampak so jo nadgradili. Tudi pri tem krožniku smo ostali pri rebuli Sveti Martin.
Skutno-jabolčni štrudelj z domačim cimetovim sladoledom na pogled ni bil prav nič podoben štrudlju, saj so skutno in karamelno kremo zložili v višino, na vse skupaj dodali orehov crumble in naribano jabolko. Domiselno, kremozno, hrustljavo in osvežilno.
Manna se je pod Jočevim vodstvom, ki ima dolgoletne izkušnje v gostinskih vodah, razcvetela in soustvarja gurmansko ponudbo Ljubljane. Priporočamo!
Dobro je vedeti
- Restavracija Manna
- Joc Savić, Joc skupina, d. o. o.
- Eipprova ulica 1a, 1000 Ljubljana
- Tel.: 070 579 691
- www.restavracija-manna.si
- urnik: Od ponedeljka do sobote od 12. do 23. ure, ob nedeljah od 12. do 21. ure, ob praznikih od 12. do 22. ure.
- degustacijski meni: Trije hodi 28 evrov, štirje hodi 34 evrov, pet krožnikov 39 evrov.
- vinska klet: Okrog 200 etiket.