V teh mesecih, ko je v Nepalu neprijetno monsunsko obdobje, se Gum Bahadur mudi na daljšem obisku v Sloveniji. »Tam imam agencijo Griffon Travel, ki pripravlja tudi trekinge okoli Anapurne. S pohodniki, ki po večini prihajajo iz Anglije, Avstralije in tudi iz Slovenije, obiščemo tako Nepal kot tudi Indijo in Butan,« pravi Gum Bahadur, ki je pred dnevi, tam pod Vršičem, tradicionalno nepalsko jed za Okuse pripravil skupaj s svakom Kamalom Basnetom. »Dal bhat v Nepalu jemo vsak dan, najpogosteje celo večkrat na dan,« je o receptu še pojasnil široko nasmejani kuhar tega tedna.
Za štiri osebe: Riž:
Juho pripravimo tako, da lečo skuhamo in jo pretlačimo. Nato na olju popražimo čebulo, dodamo sesekljan česen, pretlačeno lečo in začimbe. Čisto na koncu vmešamo nasekljan peteršilj. Zelenjavni kari pripravimo tako, da najprej na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo. Nato dodamo dva na drobne koščke narezana paradižnik in nadaljujemo praženje (približno četrt ure). Dodamo še na drobno narezano zeleno papriko in mešanico začimb, na koščke narezano bučko in za konec še tretji, prav tako na drobno narezan paradižnik. Kuhamo na majhnem ognju približno 20 minut. Solimo. Pripravimo meso. Na oljčnem olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Dodamo na koščke narezano piščančje meso. Dobro prepražimo. V kozico preložimo na koščke narezano rdečo papriko in posujemo z mešanico začimb za piščančji kari. V ponev gre nazadnje še nasekljan paradižnik. Kuhamo kake četrt ure na zmernem ognju, da se okusi lepo prepletejo. Solimo. Na krožnik razporedimo riž, piščančji in zelenjavni kari, lečno juho pa postrežemo posebej, v skodelici. Po želji postrežemo s pekočo paradižnikovo omako, ki jo pripravimo tako, da na prepraženi čebuli in česnu pokuhamo paradižnik. (Nepalci to jed uživajo tako, da z roko oblikujejo riževe in mesno-zelenjavne kroglice, ki jih nato pomakajo v lečno juho.) |