Seneni nahod, kot imenujemo preobčutljivost za sicer neškodljivi in običajni cvetni prah, je v današnjih časih med bolj razširjenimi alergijskimi pojavi. Medicinski strokovnjaki svarijo pred dejstvom, da postajamo družba alergij, ki da večina od njih niti nima natančno pojasnjenih vzrokov za nastanek pri posamezniku, saj so pogosto plod naključnega skupka dejavnikov, kamor štejemo tudi odpornost, prehranjevalne navade ali razvade, vpliv stresa itd. Kadar ni čudežne tablete, ki bi stanje izboljšala, je seveda smiselno razmisliti o zdravilnih učinkih, ki jih za take tegobe ponujajo vsakdanja živila. S čim se je dobro oborožiti v teh dneh, ko je cvetnega prahu v zraku več kot po navadi?
Čebula, česen in peteršilj
Česen in čebula bosta pripomogla k izboljšanju počutja ob tej nadlogi. Skrivnost je v kvercetinu – učinkovini, ki se v manjših količinah skriva v mnogo živilih rastlinskega izvora in ima zelo močne protivnetne, antibakterijske, protiglivične in protivirusne učinke. Deluje prek imunskega sistema in zavira alergijske odzive tudi pri senenem nahodu. Zaradi te snovi ima čebula sloves zdravila proti astmi in alergijam, poleg tega deluje proti vnetjem. Znanstvena srenja je tudi ob proučevanju marsikatere druge rastline naletela na kvercetin kot vzrok njenega zdravilnega delovanja in pozitivnega vpliva na organizem. Po vsebnosti sta prvaka prav čebula in česen. Nerodno? Ah, ne bodimo malenkostni! Če se vendar borite z nadležnim senenim nahodom, potem imate dober razlog, da si pripravite solato, nanjo namečete od česna in čebule do peteršilja, vse skupaj slastno začinite in pohrustate. Peteršilj ima pri tem kar dvojno vlogo. Menda zelo dobro nevtralizira vonjave, ki jih dajeta česen in čebula, pa tudi sam ima protialergijsko vlogo. Znanstveniki so dokazali, da njegove učinkovine zavirajo sproščanje hormona histamina v našem telesu, ki je glavni notranji krivec za sprožanje vnetnega odziva.
Brokoli in ohrovt
Že tako ali tako veljata za superživili in nič nenavadnega ni, da nas s svojimi superlastnostmi lahko učinkovito branita pred zoprnimi alergijskimi izpadi našega organizma.
Brokoli nas pred tovrstnimi reakcijami varuje na dva načina – z dobavo C-vitamina, ki je prisoten še v številnih drugih živilih, ter z lastnostmi, ki gredo iz naslova njegovega izvora. Spada namreč v skupino križnic, ki so menda svoje vrline že znanstveno dokazale v boju proti težavam zgornjega dela dihal in sinusov. Tudi ohrovt spada v družino križnic in torej težave z dihali lajša podobno kot brokoli. Vsebuje še kopico snovi, koristnih za splošno krepitev imunskega sistema. Pri tem omenimo le tiste iz vrst karotenoidov, ki so predstavniki močnih rastlinskih pigmentov (zeleno, rumeno, oranžno in rdeče), topnih v maščobah. Gre za pomembno vrsto rastlinskih hranilnih snovi, ki vsebujejo alfakaroten, betakaroten, lutein in likopen. Delujejo kot antioksidanti, ki poleg splošno ugodnih učinkov za preprečevanje deformacije celic in razvoja rakavih obolenj vplivajo še na varovanje kožnih celic pred alergijskimi izpuščaji ter blažijo vnetja in pordelo kožo. Skratka, nedvomno dovolj razlogov, da vsaj poskusno za kosilo malo večkrat postavite na mizo ohrovt in brokoli.
Kopriva
Malce bolj homeopatski princip učinka velja v primeru koprive. Ta sicer vsebuje precej histamina, torej tiste snovi, ki jo naše telo proizvaja v času alergijske reakcije. Zakaj bi torej njegov vnos še povečevali, če že tako ali tako dela zgago v našem organizmu? Kot že rečeno, pristop je strateški – s tem ko preventivno v naš organizem vnašamo histamin z živili, ki ga vsebujejo, se povečuje tolerančni prag za negativno reakcijo. Z drugimi besedami – privajenost našega telesa na višje stopnje te snovi bo preprečilo burno alergijsko reakcijo tudi takrat, ko jo bo proizvajalo naše telo. No, če se sprašujete, kaj užitnega bi človek lahko pripravil iz kopriv, potem naj vas spomnimo, da imajo te kljub robustnemu videzu precej všečen okus, ki spominja na blitvo. In da ne bo pomote – receptov za jedi iz kopriv obstaja ničkoliko – od juh, koprivnega narastka in pite do smetanove priloge iz kopriv, pite ali soka ter palačink in frtalje. Skratka, sploh ne bi smelo biti težko! In če že bolj malo verjamete v čudežne učinke te rastline proti alergijam, potem ste vsekakor na boljšem, ker po ljudskem izročilu čistijo kri.