NEKAJ SLADKEGA

Grižljaji h kavi iz temne čokolade

Objavljeno 07. maj 2016 14.00 | Posodobljeno 07. maj 2016 14.00 | Piše: Beba Splichal

Hranimo v hladilniku in postrežemo hladne.

Foto: Hana Splichal

Pripravimo, preden začnemo: metlico, posodo, primerno za stepanje nad soparo.

Sestavine:

  • 120 g temne čokolade
  • 1 eko pomaranča (z užitno lupino)
  • 4 žlice javorjevega sirupa
  • žlica tahinija
  • 3 žlice sezamovih semen 
Kako se lotimo?

 
Tahini je gosta pasta, narejena iz mletih sezamovih semen. Včasih je bil tahini težje dostopen, zdaj pa se ga dobi že skoraj v vsaki trgovini. Po navadi imajo celo dve vrsti, svetlega in temnega. Temnejši, narejen iz praženih semen, ima bolj intenziven okus, to je vsa razlika. Največkrat ga uporabljajo za humus, namaz iz čičerke, odlično se obnese tudi v sladicah.
  

1. Čokolado nalomimo na koščke in stresemo v večjo stekleno ali kovinsko skledo (primerno za stepanje nad soparo). Pomarančo dobro operemo in obrišemo. V skledo s čokolado drobno naribamo pomarančno lupinico.
2. Iz polovice pomaranče stisnemo sok, približno 3 žlice. Segrejemo ga v manjši kozici skupaj z javorjevim sirupom in tahinijem. Na začetku se bo tahini zgrudil. Z metlico mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes.
3. Tahinijevo kremo zlijemo k čokoladi in skledo postavimo nad soparo. Mešamo, da se vsi koščki čokolade stopijo. Skledo postavimo v hladilnik za dobro uro.
4. Z žlico zajemamo strjeno čokoladno testo in med dlanmi oblikujemo svaljke. Povaljamo jih v sezamovih semenih. Hranimo v hladilniku in postrežemo hladne.

Deli s prijatelji