UŽITKI

Gregorjeva kulinarična uvertura

Objavljeno 10. marec 2012 20.00 | Posodobljeno 10. marec 2012 20.00 | Piše: Špela Verovšek

Poklon ljubezni bi moral veljati vsak dan.

Skrivnost poljuba

To puhlico, ki je povrhu še resnična, znamo na pamet že vsi, zato ne bo nič narobe, če jo še malo povzdignemo na piedestal v tem vikendu, ki je v znamenju gregorjevega.

Zagotovo je malce manj komercialno napihnjen tale dan zaljubljencev v primerjavi s tistim, ki smo ga praznovali februarja. Prav zato mu pozornost najpogosteje namenijo večni tradicionalisti med nami, ki stremijo k starokrščanskim vrednotam in vzdrževanju starih običajev.

Zaljubljenci ponovno v prvem planu

Gregorjevo je praznik, povezan z zaljubljenci, in sicer še iz časov, ko je veljal julijanski koledar. Takrat je godoval Gregor, znan kot prinašalec luči in začetnik pomladi. Ta svetnik je bil v resnici Gregor Veliki, rojen okoli 540. v Rimu, ki je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. Ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorijanskega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga zdaj praznujemo 12. marca oziroma vikend pred njim.

In da ne bo pomote – gregorijanski koledar se kljub temu ne imenuje po svetniku Gregorju Velikem, ampak po papežu Gregorju XIII., ki je živel približno 1000 let pozneje. Da se gregorjevo praznuje na god Gregorja, tudi uradno ne drži več, saj ga je cerkev leta 1969 prenesla na 3. september, dan njegovega škofovskega posvečenja. Stari god, ki je dan njegove smrti leta 604 v Rimu, je namreč padel na post, kar ni bilo najboljše.

Ljubezen gre skozi želodec

Pa saj niti ni tako pomembno! Primernejše je vprašanje, kako bi na današnji ali jutrišnji dan zaznamovali tale praznik s svojo drago polovico, in to po možnosti ob dobri kulinarični uverturi. Ker gre ljubezen kakopak skozi želodec, je verjetno večerja v dvoje brez nepotrebnih vsiljivcev najbolj priljubljen recept za tiste, ki gregorjevo praznujejo. Ne glede na to, kako je mišljen pregovor o hrani in želodcu, je zagotovo res, da dobra večerja lahko dela čudeže, tudi kar se povečernih aktivnosti tiče. Za afrodiziak velja v skladu z ljudskim izročilom vrsta živil, čeravno v večini tega niso nikoli znanstveno dokazali. To z drugimi besedami pomeni – če nekaj močno verjamemo, potem bo tudi učinkovalo!

Predjed

Med najbolj znane dvigalce libida zagotovo spadajo ostrige in tartufi. Prve priljubljenost dolgujejo svojemu videzu, saj menda spodbujajo nedvoumne asociacije, nežna tekstura pa jih uvršča v vrh erotičnih jedi. Tartufi slovijo po značilnem zemeljskem vonju, ki vznemirja vsa čutila. Čeprav so nesramno dragi, nas lahko tolaži dejstvo, da zadostuje že majhna količina. Zasoljeno ceno ima tudi kaviar, katerega skrivnost je menda kemične narave. Tako kot ostrige vsebuje precej cinka, kar spodbuja nastajanje testosterona. Če dodamo še čutni prasket, ki nastaja v ustih, ko ga jemo, je jasno, zakaj ribja jajčeca veljajo za priljubljeno hrano ljubimcev. Nekoliko ceneje jo boste odnesli z beluši, čeprav morda v tem trenutku to ni najboljša izbira, saj so najokusnejši sveži – torej takrat, ko je njihova sezona rasti. Vsekakor morajo biti postreženi in pripravljeni celi, saj je menda njihova sugestivna oblika ključnega pomena!

Glavna jed

Seveda ni vse v čudežnih učinkovinah, ki naj bi jih prinašali afrodiziaki, zrno resnice tiči tudi v preprostih dejstvih o učinkih, ki jih posamezna živila prinašajo za našo prebavo in domnevno energičnost ali – prav nasprotno – zaspanost oziroma potrebo po počitku. Glavno jed je zato še najpametneje izbrati po načelu lahke prebave, kar pomeni, da naj večerja ne bi bila pretežka, preveč mastna, niti ne preobilna. Toliko velikodušnejši bodite pri uporabi začimb, saj boste ob polnem okusu in aromi manj odvisni od težkih in redilnih omak, pa še poživile vas bodo. Izogibajte se preveliki količini alkohola: razumna merica sprosti, izpraznjena steklenica pa vas utrujene v posteljo položi. Pri večerji raje postrezite z brezalkoholnim eksotičnim koktajlom, ki vam bo dal še dodatno merico živahnosti.

Desert

Najbolj ključen hod pri romantičnih večerjah je nedvomno sladica in temu primerno pozornost ji je tudi treba posvetiti. Kupi neučinkovitega sladkorja, zapakirani v kakšno mastno kremo na torti, ne bodo v pomoč, zato se je najbolje držati starega in preverjenega recepta, ki govori v prid – čokoladi. Že slavni zapeljivec Casanova je častil moč kakavovega napitka in nekaj bo verjetno res na tem. Nedavno so britanski raziskovalci odkrili, da se pri ženskah ob zaužitju čokolade sprošča enako ali celo več endorfinov – hormonov sreče in dobrega počutja – kot med ljubljenjem. Zatorej: s čokoladno torto, fondijem ali z jagodami, oblitimi s čokolado, ne morete zgrešiti! Več vsebuje kakava, boljše bo! Belo tokrat pustite na strani, saj zaradi nič odstotkov te snovi ne bo tako učinkovita kot njena temna kolegica, ki je narejena pretežno iz kakavovih zrn in bo večer prelila v eno samo poplavo endorfinov in neizmerne sreče.

Deli s prijatelji