BRDA

Gredičeva butična kuhinja

Objavljeno 03. marec 2012 15.15 | Posodobljeno 03. marec 2012 15.15 | Piše: Jože Splichal

Avtorska kuhinja Cristiana Avenantija v novem butičnem hotelu v Brdih ta vinarsko najbolj razviti del Slovenije še bolj odpira turistom.

Ekipa restavracije Gredič s chefom Cristianom Avenantijem. Foto: Dean Dubokovič

Z ocvrto liziko iz kozic in ingverjevo omako je Cristian Avenanti takoj pokazal, da bi rada njegova restavracija v butičnem hotelu sredi Brd igrala v visoki kulinarični ligi. Sommelierka pa nas je pozdravila s suho penino Silveri družine Gašparin, ki ima svoje trte, kajpak, tudi v Brdih. Sicer smo že ob pogledu v klet lahko opazili, da odlično sodelujejo prav s sosedoma na Ceglem – Alešem Kristančičem in Marjanom Simčičem. Prav zato so nam pri kosilu postregli s Simčičevo opoko chardonnay letnik 2008 in modrim pinotom letnik 2005 iz kleti Movia. Ob pozdravu so prinesli še košarico sveže pečenega kruha in grisinov – zlasti ti se ne bi sramovali nastopati niti v najprestižnejših svetovnih restavracijah.

In kaj smo jedli?

Za začetek krožnik, ki ga je kuhar poimenoval malica iz starih časov: kruh in paradižnik, zamrznjena zelena, rdeče kozice ter omaka iz paradižnika in koriandra z zlatimi lističi.

Potem je prišla igra: školjka iz napihanega testa za pašto s polenovko (na trnek ujeto v Islandiji, v Brdih pa pripravljeno klasično: kuhano v mleku in tolčeno), ki jo je spremljala krema iz sladke čebule.

Odlični so bili klobučki po maminem receptu, ki ga kuhar noče izdati: testenine so bile narejene ročno, polnjene so bile s telečjim mesom in položene v kopunovo juho.

Za glavno jed, h kateri so odprli modri pinot, so postregli z odojkom, kuhanim počasi na nizki temperaturi, z zeljem in s cvetačnim narastkom.

Tudi za konec se je kuhar potrudil, da je bila sladica malce drugačna: hrustljavi narastek je bil iz korenja, lešnikov in grenivke, zraven pa ingverjev sladoled.

Butični hotel butična kuhinja

Gredič so odprli pred božičem in zato je razumljivo, da še ni vse na svojem mestu, se pa močno trudijo, da bi bilo. Do takrat, ko bodo tja – verjetno bolj množično – začeli hoditi tudi slovenski turisti, pa bodo v restavraciji vsekakor morali poskrbeti, da bodo v strežbi govorili tudi slovensko.
 

Dobro je vedeti

Gredič Avenanti
Cristian Avenanti
Ceglo 9
5212 Dobrovo v Brdih

Tel.: 00386(0)5 82 80 120
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

urnik
Vsak dan od 11h do 22h, ob ponedeljkih in torkih zaprto.

sedeži
42, terasa 50

degustacijski meni
Odvisno od hodov, od 35 do 55 evrov (brez vina); zapisani 45 evrov.

vinska klet
250 etiket (še v nastajanju; računajo, da jih bo 500).

kreditne kartice
Vse razen AE.

 

Deli s prijatelji