Da so v Retečah pri Škofji Loki temeljito posodobili Danila in da je taktirko prevzela hči Nina, verjetno že veste, saj je odtlej minilo okroglo leto. Če ste se morebiti obotavljali zaviti k njim, ne vedoč, kaj so prinesle spremembe, potem je bil vaš strah odveč! Mama Vesna je uradno v pokoju, a je vedno pripravljena pomagati, chefovsko kuhalnico vihti Boris Bergant (ki ima za seboj tudi že skoraj deset let kilometrov pri Danilu), mlada gospodarica pa je ostala pri isti filozofiji: z eno nogo v tradiciji, z drugo v moderni kuhinji. Domače je cenjeno – prav v reteški gostilni so na piedestal postavili že pozabljene loške specialitete, kot sta na primer midla in mešta, sezonsko je zakon, vrhunskost pa zapovedana. Gostilna je ena od ducata slovenskih v Jeunes restaurateurs d'Europe; to združenje štejejo za predsobo Michelinovih kuharjev. In še vinska klet: če je v družini tudi ekskluzivna prodajalna (E-vino), potem mora biti klet do vrha in izbrano založena; Danilo premore več kot 600 etiket.
Amouse bouche je bil mini burger s kranjsko klobaso, pozdrav za vegetarijance pa pravzaprav še bolj zapeljiv: pravkar nabrani jurčki (s Pokljuke) na žaru. Za vzbujanje apetita so poskrbeli mehurčki Gašperjeve penine (sveže, lahkotno, iz chardonnayja). Vegetarijanskemu delu omizja so postregli z rdečo peso, albuminsko skuto in orehi, mesojedcem pa z novo Danilovo zvezdo: srninim tatarcem z omako jajčnega melanža, domačo fermentirano zelenjavo in kokicami iz črnega riža. Jedi je spremljala rebula 2014 iz kleti Marjana Simčiča; mineralno vino s klasičnega briškega laporja (opoke), z okusi po limoni, zelenem jabolku in grenivki.
Še več ocen restavracij in gostiln najdete na našem portalu GostilneGostilne si lahko tudi naložite na svoj pametni telefon, aplikacijo najdete v App Store ali na Google Play. |
Ocena okusojedcev vrsta ponudbe: gostilna |
Prva od starih zvezd, loška midla, je tokrat priplavala v porovi juhi. Midlo, cmoček iz prosene kaše, so za to priložnost povaljali v ocvirkih in ocvrli – vegetarijanski del je bil kajpak brez ocvirkov.
Naslednji krožnik: preprosta jed loških hribovcev v modernem gvantu. Včasih so koruzni zdrob kuhali s krompirjem, zalili z mlekom ter zabelili z ocvirki. Pri Danilu pa ohlajeno polento popečejo, namesto mleka dodajo smetano in namesto ocvirkov nalistajo tartuf. Nina je k tej hišni klasiki priporočila Sutorjev chardonnay 2013; vino iz Zgornje Vipavske doline, ki je 12 mesecev zorelo v lesenih sodih, s poudarjeno cvetico po zrelih sočnih sadežih, bolj tropskih kot kontinentalnih.
Za malce odmora je poskrbel moscow mule, klasika iz vodke, ingverjevega piva, limetinega sirupa in sveže mete, pripravljena kot želiran sorbet. Potem se je v kozarcu zardečil reddo 2015 s posestva Burja (lastnika Sutorja in Burje sta brata!); Primož Lavrenčič prisega na stare, tudi že pozabljene vipavske sorte in ta rdeča zvrst je iz pokalce (schioppettino), refoška in modre frankinje. Na krožniku pa jagenjčkove krone, pištokija (pretlačen krompir z radičem in slanino) in žličnik iz reteške skute.
Za konec kajpak nekaj sladkega pred tradicionalnim Danilovim cafe corettom: hrušovec, še ena tradicionalna gorenjska sladica iz hrušk, oblita z belo čokolado in postrežena s sladkim rumenim muškatom 2012 iz primorske kleti Korenika&Moškon.
Gostilna&vinoteka Danilo Reteče 48, 4220 Škofja Loka |