OKUSI SLOVENIJE

Gostilna Tramšek, Žerovinci

Objavljeno 27. maj 2015 17.10 | Posodobljeno 27. maj 2015 17.12 | Piše: Okusojedci

Gostilna zgolj z eno kuharico in le enim natakarjem nas je prepričala s hrano za bogove.

Vsega dobrega vajeni okusojedci smo le redko kdaj presenečeni, verjemite mi. A gostilna zgolj z eno kuharico (v kuhinji ji pomaga mož) in le enim natakarjem nas je prepričala s hrano za bogove in očarala s svojo skromnostjo, neprisiljenostjo, prijaznostjo in duhovitostjo. Čeprav se ambient ne more kosati z modernimi dizajni, boste pri njih uživali. Tako kot Jelena Tramšek suvereno ustvarja v kuhinji, da boste pozabili na vse okrog sebe, Zvonko Šela, ki sočno guči po prleško, obvladuje šank in jedilnico. Da so kuharji in natakarji kot pes in mačka, v njunem primeru pač ne drži. Zvonko je v gostilni zaposlen že 31 let, Jelena kuha še deset let več. V vseh teh letih sta postala tako uigran tandem, da besed velikokrat sploh ne potrebujeta.

Zvonko je ob našem prihodu vzel stvari v svoje roke. Jedilnik smo odložili na stran in se mu povsem prepustili. Vedeli smo le, da bomo na krožnik dobili tisto, kar je zraslo na njihovem vrtu in njivi, kar so zredili v bližnjih hlevih in pridelali na lokalnih gričkih. Zvonko je na mizo najprej prinesel sauvignon&sivi pinot družine Puklavec. Priljubljeni sorti so v vinski kleti Jeruzalem Ormož povezali v pitno vino. Dušo smo si privezali z bombetko, posuto s sezamom, iz nje pa je kukal svinjski domači jezik. Kruh je bil naravnost božanski, jezik prav tako. Ste že jedli prleško mocarelo? Skutna terina je bila tako lahkotna, da sta jo le svežina paradižnika in moč bučnega olja obdržala na krožniku, sicer bi dobila krila. Vino se je zaradi sadnosti in svežine idealno ujelo s krožnikom in tudi pri naslednjem krožniku nismo zamenjali steklenice. Nismo vedeli, kaj bi prej hvalili, pašteto iz piščančjega in svinjskega mesa s praženimi bučnimi semeni ali pesno terino s hrenom. Lahkotno na kvadrat, a izrazitih okusov!

image

vrsta ponudbe: gostilna
hrana, vino: 9
postrežba: 9
cena/kakovost: 10
vtis skupaj: 9,3 

Prleški goveji lonec je Jelena naložila na pire mladega korenčka, na vrh pa posadila kapico iz pečene prosene kaše s cimetom. Meso je božansko dišalo – kako ne bi, saj se je okopalo tudi v vinu –, da so bila usta v trenutku polna sline. Spirali smo jih s Koglovim cuvéejem magna dominica albus, 2012 (rumeni muškat, renski rizling in auxerrois). Strukturirano veliko belo vino je zaradi višjega alkohola (14 odstotkov) prineslo sladkobo na jeziku, zato je šlo odlično k tej jedi, poleg tega so se njegove travnate začimbe ujele še s timijanovi cvetovi na krožniku. Sledila je magna dominica ruber, 2012 (syrah in modri pinot), zreli in mehki tanini in aroma slivovega kompota v ustih so se zavrteli okrog odlično pečenih fazanovih prsi s trganci iz vlečenega testa, nekdaj hrani za siromake, danes pa jih nismo mogli dovolj prehvaliti. Sledil je Verusov sivi pinot, 2012, in napovedal svinjski file, v ponvi pečen krompir, zelenjavo, liste mlade blitve in pečeno prepeličje jajce. Vino je mehko, zaokroženo, v ustih deluje, kot bi imelo ostanek sladkorja, a ga seveda nima, komaj v pookusu rahlo zagreni. Meso je bilo mehko, korenček je sladil in se tako ujel z vinom, bučka je prinesla svežino. Kosilo smo sklenili s koruzno zlivanko, a smo jo odnesli domov, ker je pri najboljši volji nismo mogli zmazati.

Jelena in Zvonko sta na tekočem z novostmi na kulinaričnem zemljevidu sveta, spravljene imata denimo čisto vse izvode enogastronomske strokovne revije Pet zvezdic. Jelenini krožniki so dodelani, blagih, čistih okusov, z njimi dokazuje tudi smisel za ustvarjalno kombiniranje okusov. Opira se na okuse iz otroštva, po tradicionalnem načinu ter babičinem priporočilu: »Tak me je vučila moja mati in tak jaz zej tebe vučim in ti to polagam na srce«. A to počne sofisticirano, pri čemer se ne gre visoke kuhinje. Vina točijo na kozarec. Izbor je brezhiben, čeprav na vinskem listu nastopajo le lokalni vinarji. Ampak kakšna imena! Tudi Zvonkov izbor vin je bil več kot odličen, a je le skromno pripomnil, da se približno 80 odstotkov Prlekov rodi zaradi vina, vsi Prleki pa se tako ali tako že rodijo kot – sommelieri.

Dobro je vedeti

  • Gostilna Tramšek
  • Jelena Tramšek
  • Žerovinci 25 b, 2259 Ivanjkovci
  • Tel.: + 386 (0)2 71 94 097
  • Splet: www.gostilnatramsek.si
  • urnik: Od 11. do 22. ure, ob nedeljah do 17. ure. Ponedeljek in torek zaprto, v času kosila priporočljive rezervacije.
  • degustacijski meni: Po dogovoru, en hod 6 evrov.
  • vinska klet: 70 etiket.
Deli s prijatelji