Kaj iščete? Špengl? Hotel Faraon? Res ne vem, kje bi bil. A, bivši Merx? Seveda vem, zakaj pa takoj ne poveste, da iščete Merx!« Celjanom in okoličanom se je Merx zasidral v srce. Tam so se vsi poznali med sabo, tam so se sklepali pomembni posli, tam so nemalokrat vzklile tudi prve ljubezni in prav tam si izvedel vse pomembne in manj pomembne novice, ki so krožile po mestu. In tja se je od blizu in daleč hodilo na – tatarca. Potem je Merx dolgo zgolj životaril v senci svoje stare slave, dokler ni veliki chef Marko Pavčnik iz laškega Pavusa odprl mestne podružnice. Za stare cajte, kot je pripisal ob ime gostilne, ta pa je dobila ime po domačiji, kjer je odraščal, obkroženi s slivami. Že z imenom in kockastimi prti na mizi ter s kredo napisano ponudbo na tabli in vinsko karto, ki jo beremo s steklenic na steni, z nje pa tudi razberemo, kdo je vinar meseca, je dal vedeti, da bo Špengl povrnil Merxu staro slavo, Celju z zastarelo in enolično gastronomsko ponudbo pa dal prostor, kjer se bo za ne predrag denar dobro jedlo.
In v Špenglu, ki gleda na mestno kopališče, se dobro je, ne glede na to, ali te med počitnicami iz bazena prižene lakota in se usedeš na teraso na prigrizek, sadje ali solatni krožnik ali pa zaviješ tja na malico ali kosilo.
In ker se je nekdaj v Merxu jedel tatarski biftek, smo ga naročili za stare cajte. Albert Knez ga je zmešal pri mizi. Tatarski biftek je nastajal pred našimi očmi, zato smo ga okušali in mu določali intenzivnost okusa. Ko smo ga namazali na topel, hrustljav kruh iz polnozrnatega testa, smo se res vrnili v stare cajte. Zraven je Knez ponudil Frešerjev suhi laški rizling, 2012.
Že ime pove, da je gourmet burger nekaj posebnega. Marko Magajne v kuhinji vsak dan speče svež brioš in tudi dodatki, ki spremljajo pečen ramstek v kruhu, niso iz konzerve – tudi zaradi domače omake bbq in domače čebulne marmelade je burger že postal Špenglova zvezda. Zraven smo grizljali krompirjeve špagete in jih poplaknili s točenim mešanim pivom. Laškim, najboljšim pivom na svetu, pravijo domačini, ki obujajo spomine na nedavno Pivo in cvetje. Ker Marko Pavčnik hoče dokazati, da je Špengl prijazna gostilna za vsak dan, si lahko kosilo sestavimo po svoje, iz dnevne ponudbe, ker želi privabiti družine, pa do dva otroka v družbi dveh odraslih jesta zastonj. Špengl noče postati picerija, pa so jih vseeno začeli pripravljati. A Pavčnik ne bi bil Pavčnik, če bi se zadovoljil zgolj s klasiko. Tako lahko na jedilnem listu najdemo tudi pico s hobotnico, špargljevo kremo, mocarelo in treviškim tradičem na polnozrnatem testu, družila pa se je z Babičevo malvazijo 2012 (MonteMoro). Tako kot pri testeninah, ki jih delajo sami, tudi pri picah ničesar ne prepuščajo naključju, saj ekipa v kuhinji sama pripravlja mešanico sirov.
Špenglov pujs, ki je dobil ime po slivi, je v tem času v kuhinji postajal že nestrpen, zato ga je mladi kuhar hitro poslal na mizo. Svinjska ribica, ovita s panceto, slivova omaka in korenčkov štrukelj s skuto kmetije Podpečan. Čista desetka v družbi roseja iz kleti Marof. Še večje presenečenje pa je mladi, komaj 22-letni Magajne prihranil za konec. Sladico z jagodnim moussom, domačim bazilikinim sladoledom, čokoladno zemljo, jagodami in baziliko je pripravil tako mojstrsko in na krožnik pričaral takšno aromo in harmonijo okusov, da mu je celotno omizje zaploskalo. Mladenič, ki skromno pravi, da je njegova filozofija v kuhinji moderno domače, se je kalil pri vrhunskem Igorju Jagodicu, zdaj pa mu je odgovorno mesto v kuhinji zaupal Pavčnik. Magajne se pripravlja na nastop državne mladinske kuharske reprezentance, ki bo novembra v Luksemburgu, v Špenglu pa se tako samozavestno suče za štedilnikom, da bomo o njem še marsikaj slišali. Že zdaj mu prenekateri starejši kolega z ničkoliko izkušnjami lahko samo seže v dlan in sede za njegovo mizo. Pri Špenglu, za stare cajte.
Dobro je vedeti
- Gostilna Špengl
- Marko Pavčnik
- chef Marko Magajne
- Ljubljanska 39, 3000 Celje
- Tel.: 03 428 73 09
- E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- urnik: Kavarna od ponedeljka do petka od 7. do 22., gostilna od 11. do 22. ure. Ob sobotah kavarna od 9. do 22. ure, gostilna od 11.30 do 22. ure. Ob nedeljah zaprto.
- sedeži: 120, terasa 20.
- degustacijski meni: Po dogovoru.
- vinska klet: 40 etiket.
- kreditne kartice: Vse razen american expressa.