OKUSOJEDCI

Gostilna Pri treh ribnikih, Maribor

Objavljeno 26. februar 2017 14.00 | Posodobljeno 26. februar 2017 14.00 | Piše: S. N.

Meni je bil poln lepih presenečenj in povezanih okusov, ki jim je chef vdihnil mladostno razigranost.

Ena najstarejših mariborskih gostiln, ki jo domačini poznajo kot gostilno pri Kličku, je bila v torek polna. Devetindvajsetletni chef Gregor Jabuka je namreč z nekoliko drugačnim valentinovim menijem suvereno privabil goste, čeprav pravi, da mu je še večji izziv obujanje starih jedi, ki jih preoblikuje z modernimi prijemi.

Iz kuhinje je za začetek poslal simpatičen in všečen pozdrav – figo in brie, tej železni, preverjeni kombinaciji pa je dodal kolerabin čips.

Marinirane kozice so postregli na skladnem in bogatem tatarju češnjevca in avokada ter dodali posušen paradižnik in zemljo čebule. Mlečnost avokada je lepo povezala sladkobnost kozic in nekoliko višjo kislino suhega paradižnika, a svežina želatine iz kuhanega vina z vrtnico v pookusu je bogatstvu okusov dodala piko na i. V kozarec nam je vodja gostilne Jani Kebrič natočil zeleni silvanec, 2016, pod katerega se je podpisal Alojzij Gaube. Z aromami rumenega cvetja, zelenega jabolka, ne prezrele hruške, limonine lupine in belega popra ter prijetno grenkobo v pookusu nas je navdušil.

image
Še več ocen restavracij in gostiln najdete na našem portalu Gostilne Gostilne si lahko tudi naložite na svoj pametni telefon, aplikacijo najdete v App Store ali na Google Play.

Pečeno prepeličje jajce na kremi iz pečene cvetače, lešnik in mlečno peno so zalili s fantastično cvetačno juho. Ker so cvetačo prej popekli, je kremozna in mlečna juha izgubila značilni vonj in okus po cvetači ter dobila v ustih kompleksen, poln in nekoliko zadimljen okus po oreščkih. Vse to je zeleni silvanec podčrtal s cvetno-sadno aromatiko.

image

vrsta ponudbe: gostilna

hrana, vino: 8

postrežba: 8

cena/kakovost: 9

vtis skupaj: 8,3

Popečeno kapesanto so položili na koromačevo kremo in bob ter ji dodali kaviar rdeče pese, kandirano grenivko in čips koromača. Spet odlično ujemanje okusov! Sladkobna mineralnost kapesante, aromatična, a prav nič agresivna koromačeva krema, zemeljske arome boba in sladkasta grenivka so našli spremljevalca v odličnem renskem rizlingu, 2015, ki ga je pridelal Bogomir Valdhuber. Mineralno, sveže vino, polno arom agrumov, belega cvetja, bele breskve in nektarine ter rumenega jabolka je poskrbelo za kemijo s krožnikom, ki pritiče valentinovemu.

Črno-beli smuč se je ulegel na grahovo kremo, rumeno lečo na rjavem maslu in redkvico v malinovem kisu. Lepa kombinacija zemlje in vode! Riba je bila sočna, le tisti del, ki so ga pripravili v vakuumu, da je obdržal svetlo barvo, je bil za naš okus anemičen. Bolj nas je prepričal smuč v srajčki iz sipinega prahu. Rumena leča je lepo dopolnjevala tudi hrustljavega smuča v ocvrtem testu v obliki cigare, okisana redkvica pa je poskrbela za element presenečenja v ustih. Domišljen krožnik!

Tudi teletina je bila v znamenju števila tri, saj so jezik ovili v zeleno, ličnico so postregli kot ocvrto cigaro, file pa pripravili v vakuumu – slastno in sočno roza meso na domači šalotkini marmeladi in omaki iz portovca je kar izginilo v ustih. Spet prvovrstno ujemanje polnih okusov, ki jih je blažila bela polenta. V kozarcu se je zaiskril benedict red, 2011, iz kleti Dveri-Pax, cuvée iz modrega pinota, zweigelta in modre frankinje. Vino v odlični formi zaznamujejo note rdečih drobnih sadežev, spremlja jih čokolada in vanilja, začimbe... V ustih je suho, sveže in uglajeno, tanini so izrazito zaokroženi, mehki in zreli, pookus pa bogat in dolg.

Sledila je še čokoladno-borovničeva eksplozija: čokoladni brownie, puding bele čokolade in pečeno belo čokolado so posuli s čokoladnimi pokalicami in jim v pipeti dodali karamelno omako, za sadni del pa so poskrbeli omaka iz borovničk, borovničev biskvit in sveže borovnice. Ko so pokalice pokljale v ustih, je bilo poskrbljeno za zabavo, tako da nam niti pretrd čokoladni kolaček ni kvaril odličnega razpoloženja.

Meni je bil poln lepih presenečenj in kombinacij odličnih okusov, ki jim je Jabuka vdihnil mladostno razigranost in živahnost. Priporočamo!

Dobro je vedeti:

  • Gostilna Pri treh ribnikih
  • Terme Maribor, d. o. o.
  • Chef Gregor Jabuka
  • Ribniška 9, 2000 Maribor
  • Tel.: +386 (0)2 23 44 170
  • Splet: www.trijeribniki.si
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Urnik: V zimskem času od torka do sobote od 12. do 21. ure, ob nedeljah in praznikih od 11. do 18. ure. Ob ponedeljkih zaprto. Od aprila do novembra delajo vse dni v tednu.
  • Degustacijski meni: Štirihodni meniji od 13,90 do 21,90 evra.
  • Vinska klet: 30 etiket.

 

Deli s prijatelji