OKUSNO

Gostilna pri šefu, Verje

Objavljeno 11. februar 2013 14.45 | Posodobljeno 11. februar 2013 14.45 | Piše: Jože Splichal

Kaj kuhajo v najbolj razvpiti slovenski gostilni slaba dva meseca po tistem, ko so ugasnile televizijske kamere?

Julijana Krapež in Andrej Murko (foto: Dean Dubokovič).

Gostilna pri šefu je tista gostilna v bližini Medvod, ki je bila na komercialni televiziji vsak dan v središču šova, v katerem so izbirali njenega šefa. Preden je padla odločitev gledalcev, sta se finalista zmenila, da jo bosta vodila skupaj. Torej: zmagovalec je postal Andrej Murko, Julijana Krapež pa je prevzela kuhinjo.

Prvi vtis: kamere so pričarale, da je večja kot v resnici, čeprav 72 gostov naenkrat za kuharje vsekakor ni mačji kašelj. Gostilna še jezdi na televizijski slavi: zadnji vikend so bili na primer polno zasedeni. Degustacijski meni, ki ga imenujejo šefov in je pravzaprav še podpis Bineta Volčiča, je pravzaprav prežvečena tema: goveji rokenrol, bučni štruklji, telečji pisker in sladkorni žganci.

In kaj je novega? Ta teden so prišli na jedilni list trije novi krožniki, ki lahko zaokrožijo en nov meni. Za predjed solatni A-dur, narejen iz mešane solate, jabolka, redkvice, lososa, mariniranega češnjevega paradižnika in popečenega kruha s tradicionalnim solatnim prelivom in dodatno še s prelivom iz gorčice in medu. Krožnik, kot nalašč za bolj postne dni, predvsem za gospodične, ki so se odločile malo shujšati.

Glavna jed: brancin v zeliščni savni (»Rožmarin, timijan in drobnjak,« našteje Julijana, ki je kilometrino pred časom nabirala na Zemonu) na pireju iz kolerabe in karamelizirane rdeče čebule, pa kolerabe julien in drobnjak, za oči in tudi okus je po obodu krožnika še pasijonka, v posebni skodelici pa pena iz kisle smetane, drobnjaka in oljčnega olja.

Za konec obeda pa še sladka Julijana: sadje in zelenjava kot nekakšna mineštra, pena iz lešnikove čokolade, maskarponeja in znanega irskega likerja carolans, na vrh pa je položena še kepica sladoleda z bučnim oljem.

Andrej, šef gostilne, pa našteje še vina, ki jih priporoča k novostim: zelen letnik 2011 iz kleti Saksida v Zaloščah blizu Dornberka k solati, beli teodor letnik 2008 Marjana Simčiča k brancinu in sladki traminec letnik 2009 pullus iz ptujske kleti.

Dobro je vedeti

  • Gostilna pri šefu

Andrej Murko, chefinja Julijana Krapež
Verje 9
1215 Medvode
tel.: 00386(0)1 362 12 20

  • urnik: ob sredah, četrtkih in petkih od 16. do 22. ure, ob sobotah in nedeljah od 13. do 20.
  • sedeži: 72
  • degustacijski meni: Šefov meni, 4 hodi 22,5 evra, brez vina
  • vinska klet: 40 etiket
  • kreditne kartice: vse, razen AE.
Deli s prijatelji