OKUSI SLOVENIJE

Gostilna pri Mari, Kamnik pod Krimom

Objavljeno 29. september 2014 15.00 | Posodobljeno 29. september 2014 15.06 | Piše: R. O.
Ključne besede: Gostilna pri Mari

Kakovostne sveže sestavine in tradicionalna priprava so rdeča nit družinske gostilne, ki so se ji zapisale tri generacije, danes jo vodita brat in sestra Rene in Špela Šuc.

Tri generacije – začela sta Mara in Vili, nadaljevala Marta in Silvo, danes Gostilno pri Mari vodita Špela in Rene. Foto: Igor Mali

Pred gostilno je bila takšna gneča, da so morali gostje domačinom dati za liter vina, če so se hoteli ob sobotah, ko se je tam plesalo, preriniti vanjo. »To so bili časi,« se 89-letni Mari iskrivo svetijo oči, ko ji spomin seže več kot 50 let nazaj. Takrat sta z možem Vilijem v Kamniku pod Krimom odprla domačo gostilno, oštarijo, in ta še danes nosi njeno ime. Dober glas o pohanih piščancih, dunajskih in naravnih zrezkih ter domačem odprtem vinu se je hitro širil od ust do ust, od želodčka do želodčka, še posebno ker je mimo peljala cesta do železniške postaje. Plesne sobote so imele poseben čar, saj se je prav pri Mari spletla prenekatera nežna vez in ukradel prvi poljub. In ko je izbranka končno privolila, da bo za vselej njegova, jo je mladenič po večni zaobljubi spet pripeljal k Mari in tam sta prvič zaplesala kot mož in žena. Tudi maškare so se gostile pri Mari, toliko jih je bilo, da so si domači morali skozi špajzo narediti vrata, da so se sploh prebili do šanka.

Danes je pri Mari seveda vse drugače, šla je v korak s časom, goste razvaja že tretja generacija, le da se njena vnuka Rene in Špela Šuc kljub spogledovanju z modernimi trendi nista odpovedala tradiciji. Zato zelišča rastejo na domačem vrtu, zelenjava je prav tako z domače njive, dobavitelji so lokalni, le pri vinu se spogledujeta v glavnem s Primorci, saj je oče Silvo doma z vipavskega konca. Sicer pa je parčkanje hrane z vinom najbolje prepustiti kar njima, saj sta oba sommeliera, Rene prve stopnje, Špela druge. Po penini zelen extra brut iz vinske kleti Vipava 1894 je sledil Špelin pozdrav iz kuhinje, pesto iz suhih paradižnikov in kaper ter čemažev pesto na domačem kruhu. Bučna juha s svežim črnim tartufom je z zaokroženim okusom prijetno presenetila in vzbudila radovednost, kaj bo na naslednjem krožniku. Jurčkom, pečenim na oljčnem olju, je delala družbo v pečici popečena rdeča pesa s kozjim sirom in pehtranom, zraven je Rene natočil zelen lanthieri, 2012, iz kleti Vipava. Ker je Reya iz Kozane njihov hišni vinar, so k žrebičkovi taljati na rukoli s staranim sirom in bučkinim čipsom postregli rebulo, 2012, ki je z rumeno zlato barvo s pridihom zelene že na prvi pogled izdala svežino vina. Špela je kračo debele tri ure pekla v krušni peči, zraven je ponudila domačo zelenjavo in krompir, nazdravili smo s cuvee ana, 2009, Valterja Mlečnika.

Pohan'ga pšanca in liter črnega, je še danes slišati od miz, saj stalni gostje radi poplaknejo piščanca z refoškom in si pričarajo v ustih okus po starih časih, še posebno ker je zraven obvezno pražen krompir. Pri sladici smo preteklost pustili za sabo, kakijevo kremo z vaniljevim sladoledom in karameliziranimi orehi je spremljal posladki chardonnay, pozna trgatev, 2012, Emil Trop, Lahonci. Ker je Špela letošnje poletje nenehno ustvarjala pite, od limonove s sivko do borovničeve z ingverjem, je na mizo poslala še sveže pečeno figovo pito. In medtem ko si sama da veliko opravka s sladicami in predjedmi, ima glavno besedo v kuhinji pri mesu še vedno mama Marta.

Reneju in Špeli sta bila vinski kozarec in kuhalnica tako rekoč položena v zibko, saj sta se starim staršem ter staršem vseskozi motala pod nogami – medtem ko je Rene profesionalni gostinec, je Špela za štedilnik zaplavala iz ekonomskih vod. Rada potuje in s potovanj prinaša nove ideje, ki jih vkomponira v okuse. Posvetita se vsakemu gostu posebej, v gostilni sprejmejo tudi večje družbe, a prej prosijo za napoved.

Šučevi se ob petkih predstavljajo tudi na Pogačarjevem trgu v Ljubljani na Odprti kuhni, kjer diši tudi po njihovih svinjskih rebrih, dušenih v belem vinu z medom, žajbljem in česnom, v gostilni pa po novem ponujajo tudi jedi izpod peke, predvsem teletino in kozlička. 

Dobro je vedeti

  • Gostilna pri Mari
  • Rene Šuc, s. p.
  • Kamnik pod Krimom 96, 1352 Preserje
  • Tel.: 01/363 10 30, 041 521 688
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • www.gostilna-primari.si
  • urnik: Od srede do nedelje od 12. do 22. ure.
  • sedeži: 70, na terasi 50.
  • degustacijski meni: Štirje hodi z vinom 40 evrov, nedeljska kosila po 14 oziroma 15 evrov.
  • vinska klet: Hišni vinar je Reya, točijo vina še 15 slovenskih vinarjev.
  • kreditne kartice: Vse. 
Deli s prijatelji