OKUSI SLOVENIJE

Gostilna pri hrastu, Nova Gorica

Objavljeno 23. avgust 2016 21.00 | Posodobljeno 23. avgust 2016 21.00 | Piše: S. N.
Ključne besede: Gostilna pri hrastu

Tradiciji s furlanskim pridihom je Milan Stjepanović z dolgoletnimi izkušnjami vdihnil nov utrip.

Polna terasa je dokazovala, da so Italijani vzeli gostilno za svojo, in tudi tistega dne smo se tako kot že velikokrat skoraj peljali mimo gostilne, a nas je zaradi vročine premamila senca orjaških kostanjev.

Peneča se rebula iz Kleti Brda je bila z žgečkljivo sadnostjo in prepoznavno rebulino svežino idealna za vroč dan. Hobotnica v solati je bila krasen uvod v kosilo, ravno prav skuhana in začinjena, k sreči tudi česna niso neusmiljeno natresli vanjo, stebla zelene so dodala hrustljavo svežino, češnjev paradižnik pa sladkobo. Škampi na žaru, ki prav tako spadajo v železno ponudbo za italijanske goste, sicer niso bili naravnost iz morja, kljub temu so bili okusni, pohvalili smo tudi velikost. Nam se zdijo najboljši brez vsakršnih omak in dodatkov in tako so nam jih tudi postregli.

Komaj so nam v kozarec dobro nalili aromatično pinelo, 2015, Sveti Martin, ki je na nos prinesla herbalno-sadne arome, že je bila na mizi rižota z bučkami in škampi. Malenkost razkuhan riž, sicer pa sočen krožnik, a manjkalo mu je kanček sofisticiranosti. Zato pa so se nam zdeli fuži, na katere so bogato naribali tartufe, veliko bolj usklajeni in harmonični. Ker sta bila oba krožnika aromatična, se je pinela lepo ujela z njima.

Hišno rdeče vino, ki ga zanje polni Edi Simčič, je z aromami borovnice, robide in prezrele višnje, vaniljo in čokolado nakazovalo, da je čas za mesni krožnik. Gostilna namreč slovi po žaru in kar žal nam je bilo, da se nismo prepustili prijaznemu natakarju Mateju, ki nas je že takoj na začetku poskušal navdušiti za žar, a smo trmasto vztrajali pri svojem, češ, kdo pa bo v taki vročini zmlatil pet mesnih krožnikov! Škoda, kajti meso z žara je bilo zadetek v polno!

image
vrsta ponudbe: gostilna
  • hrana, vino: 8
  • postrežba: 8
  • cena/kakovost: 9
  • vtis skupaj:  8,3

Ko je Matej pri mizi narezal biftek in ga obložil s popečeno zelenjavo, mladim sirom in rezino polente, smo ostali brez besed. Vrhunsko pečeno meso, znotraj še lepo sočno, je bilo res lepa predstava za oko, še toliko bolj pa za razvajene in rahlo sitne brbončice, ki jih je zdelala vročina. Cuvée je lepo podprl govejo taljato, ki je z aromatiko in mehkobo mesa v ustih poskrbela za močne okuse, zapeljivo prežete z vonjem dima. Preprosto, a vrhunsko! Prav takrat je mimo naše mize prineslo domačina, ki nam je povedal, da ga prav omamne vonjave žara na oglje (v kuhinji imajo lava žar) velikokrat premamijo, da se oglasi pri njih. Za ljubitelje mesa je to obvezna postojanka.

Teraso so hladili z vodno meglico, in čeprav smo že skoraj omagali, nas ni bilo treba prav preveč pregovarjati, da se je treba za službo okusojedca žrtvovati in poskusiti vsaj eno sladico. Smetanova strjenka s pomarančnim prelivom je bila nežno svilnata, da je samo zdrsela po grlu, zmrzlina iz svežih jagod pa je dodala svežino in poln okus jagod.

Gostilno z dolgo tradicijo na Goriškem, začetki segajo v leto 1894, je pred nekaj leti prevzel Milan Stjepanović, ki je pot začel v Hitu, gostinci pa ga poznajo tudi kot člana ocenjevalnih komisij na gostinsko-turističnih zborih. Tradiciji gostilne s furlanskim pridihom je Stjepanović, ki je tudi sommelier tretje stopnje, z dolgoletnimi izkušnjami znal vdihniti nov utrip s posluhom za prvovrstne sestavine. Predvsem pa s posluhom za goste! Zato se ne čudite preveč, če se vam bo na njihovi terasi zdelo, da je meso z žara postalo slovenska nacionalna hrana.
 

Dobro je vedeti

  • Gostilna 
pri hrastu
  • Milan Stjepanović
  • Kromberška cesta 2, 5000 Nova Gorica
  • Tel.: +386 (0)5 302 72 10, +386 (0)41 486 445
  • Splet: www.gostilna-prihrastu.si
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Od ponedeljka do petka od 11. do 23. ure, ob sobotah in nedeljah od 12. do 24. ure.
  • degustacijski meni: Po dogovoru.
  • vinska klet: 40 etiket. 
Deli s prijatelji