Tik pred začetkom za promet zaprtega starega centra Radovljice stoji Kunstelj. Gostilna nosi ime po Rudolfu, ta jo je na svoji veliki kmetiji odprl davnega leta 1873. Od njega jo je leta 1927 odkupila Jerica Štiherle, jo predala svojemu sinu Antonu, ta spet svojemu sinu – spet Antonu – in ta jo zdaj prepušča hčerki Maji Buden. V 140 letih je gostilniške stole zdrgnilo nešteto gostov, po mizah je bilo postreženih prav toliko jedi, v zraku je še zdaj čutiti tisoče zgodb. Takih, izrečenih za kratkočasje, in takih, ki bi lahko popestrile suhoparna poglavja v zgodovinskih čitankah.
Recimo, pri Kunstlju se je trikrat ustavil Josip Broz - Tito, o čemer še pričajo uokvirjene fotografije na debelih kamnitih zidovih. »'Ručak je bio odličan', je takrat zapisal v knjigo gostov. Všeč so mu bili cviček, pečenice in ocvirki, bolj mastna hrana,« pripoveduje Majin mož Gregor Buden.
Domače kmečke jedi strežejo pri Kunstlju še danes. Maja, končano ima višjo gostinsko in še visoko poslovno šolo, pri sestavljanju jedilnikov upošteva Strategijo gastronomije Gorenjske, projekt etnologa dr. Janeza Bogataja, ki v turistične ponudbe krajev vključuje kulinariko in gastronomijo. »To pomeni, da strežemo tudi povsem tradicionalne jedi.«
Ampak tokrat je bil jedilnik malo bolj poseben. Prihodnji vikend bo v Radol'ci – tako svojemu mestu rečejo domačini in takšno je zdaj tudi uradno poimenovanje v turistični promociji, »tujci si z Radol'co manj lomijo jezik kot z Radovljico,« prida Gregor – že tretji festival čokolade, seveda, nedaleč proč je največja slovenska sladka tovarna Gorenjka. Radol'ca, pristno sladka, je geslo prireditve, pod katerim bodo ves teden, začenši z današnjim dnem, gostinci v svojih menijih med drugim ponujali tri hode, od katerih bosta dva s čokolado.
Za začetek je Maja na mizo postavila pravkar spečen pirin kruh s koščki čokolade in zeliščno skuto. »Vanjo sem zamešala meto, sončnična in konopljina semena, lovila sem okus after-eight,« pojasnjuje Maja, v kupo pa nalije Debenjakov sivi pinot.
Sledi svinjski file, zgolj opečen, v naravni omaki, »radi imamo čiste okuse,« de Maja. Krompirjev štrukelj s špinačnim nadevom in polnozrnat pšenični s skuto popestri še jabolčna čežana z medom. Zraven se poda Debenjakov merlot.
Čokoladni je tudi finale, mousse z Gorenjkino čokolado mistica s pomarančnimi lupinami. V kozarcu se zlato lesketa Šturmov rumeni muškat.
Ampak zaključek je lahko tudi drugačen, še bolj originalen, z griziko. V tujini tej sladici rečejo cake pop, so pa v bistvu biskvitne tortice na palčki, v katerih ne manjka čokolade. Maja se je zanje posebno specializirala, z Gregorjem sta si zanje izmislila celo ime – grizika – in ga zaščitila. Tudi tukaj se prileže kozarec sladkega vina, porta.
Vinska klet pri Kunstlju ne služi le hranjenju žlahtne kapljice, temveč tudi pogostitvam, h krači ali kranjski klobasi v testu Gregor Buden ponudi odprta vina, ob Debenjakovih še Pupisov teran, Fabjanov cviček in konjiško belo. Pomembno mesto med pijačami ima tudi pivo, in pri Kunstlju za njim stoji še ena zgodba, povzame jo Gregor: »Pivovarna Laško je pred mnogimi leti prodirala na Gorenjsko in je bil Anton Štiherle njihov distributer. Da bi povečal zanimanje pri gostilničarjih, je k njim pošiljal svoje hlapce, da so naročali laško. Ker ga niso imeli, so ga res počasi začeli jemati pri njem.«
Gregor Buden ni samo gostilničar, malo naprej od Kunstlja ima trgovino, ki spet ni navadna, v sebi združuje filozofijo radovljiških oštirjev – v kuhinji so pomembne surovine, ki naj bodo čim bolj lokalne. »Seveda je recept za ajdove štruklje pomemben, toda važno je tudi, kakšno moko uporabi kuhar. Ajdovo, domačo. Slovensko,« pribije Gregor Buden. V trgovini 18sedem3 (to je letnica ustanovitve Kunstlja) prodaja pridelke in izdelke 35 okoliških kmetij. Te oskrbujejo tudi gostilne in tamkajšnji vrtec.
Čeprav bodo otroci, in to ne samo radovljiški, še bolj kot vitaminov prihodnji teden veseli čokolade. »Lani je bilo obiskovalcev 20.000. Upamo, da jih bo letos vsaj toliko,« pravita Maja in Gregor. Njun adut bodo seveda grizike.
Dobro je vedeti
- Gostilna in prenočišča Kunstelj
- Maja Buden
- Gorenjska cesta 9, 4240 Radovljica
- Tel.: 00386 (0)45 315 17800386 (0)45 315 178
- E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- urnik: Od 11. do 22. ure, v ponedeljek in četrtek zaprto.
- sedeži: 300.
- degustacijski meni: Trije hodi, 14,3 evra.
- vinska klet: Predvsem odprta vina.
- kreditne kartice: Da, popust na gotovino.