OKUSI SLOVENIJE

Gostilna Jezero, Preserje

Objavljeno 24. november 2014 16.15 | Posodobljeno 24. november 2014 16.15 | Piše: Barbara Petek

Pašteta s tartufi in bučnimi semeni, namazana na domač kruh, ajdovi njoki s tartufi in beluši ter druge dobrote z vini Belica iz Medane dajejo Podpeškemu jezeru svojevrstno kulinarično kuliso.

Ajdovi njoki s tartufi in beluši. Foto: Dejan Javornik

Le lučaj iz Ljubljane, sredi neokrnjene narave, stoji nova pridobitev skupine Kaval Group. Že ob prihodu obiskovalcu vzame dih pogled na eno najglobljih jezer, v katerem odsevajo podobe okoliških hribov. Poleti tu mrgoli kopalcev, ki vsak prosti trenutek izkoristijo za pobeg iz mestnega vrveža, jeseni in spomladi pa je njegova okolica spokojna. Svoj čar ima seveda tudi zima, ki Podpeško jezero in okolico pokrije z mehko belo odejo, kot nalašč za romantične duše. Takšna je tudi notranjost gostilne Jezero – romantična, topla, domačna. Obita z lesom spominja na gorske koče, čarobni pridih dodajo kamin in mehke ovčje kože na klopeh. Na pomolu si bodo zaljubljenci že kmalu lahko obljubili večno zvestobo. Tukaj se res da sedeti ure in ure, tudi samo ob čaju ali kozarčku žlahtne kapljice. A bil bi greh, da bi v gostilni Jezero razvajali le oči, ko pa osebje zelo dobro poskrbi tudi za brbončice gostov.

Skupina Kaval je znana po odlični hrani, ki redko koga pusti ravnodušnega, in tudi tukaj se bo v kuhinji, ki jo vodi Marko Koroša, našlo za vsakogar nekaj. Če želite le hitri prigrizek po namakanju v jezeru, si lahko privoščite eno od številnih pic, posebno ponudbo so pripravili tudi za najmlajše. Izberete lahko tudi katerega od burgerjev, mi smo poskusili tistega, ki je ime dobil po gostilni – burger jezero. Sesekljanemu govejemu mesu v bombeti družbo delajo paradižnik in zelena solata, kisle kumarice in majonezni preliv. K burgerju prijata krompirček in rahlo pekoča salsa omaka. Da se kaj ne bi zataknilo v grlu, Mateja Fras, vodja restavracije, priporoča vrček piva. Tisto prvo lakoto lahko potešite z domačim narezkom, govejim karpačem ali pašteto s tartufi in bučnimi semeni. Ta aromatična bomba okusov velja za hišno specialiteto in je res nekaj posebnega. Namazana na kruh, ki ga pečejo sami, je nepozabno doživetje, sploh ob kozarčku cabernet sauvignona. Kulinarično razvajanje smo nadaljevali z ajdovimi njoki s tartufi in beluši, odlična izbira so tudi domače testenine, še ena posebnost gostilne Jezero. K nežnim njokom se odlično prilega rumena rebula, kot vsa tukajšna buteljčna vina z domačije Belica iz Medane. Komur burgerji ne prijajo, lahko izbere druge mesne jedi ali ribe. Poskrbljeno je tudi za sladkosnede, saj je izbira tortic ogromna in pravi izziv je izbrati le eno. Mi smo se posladkali s tisto z maskarponejem in marelicami ter pojedino sklenili s kozarčkom muškatnega cveta.

V gostilni Jezero je poudarek na lokalni in sezonski hrani. Ponudbo tako vedno znova dopolnjujejo in prilagajo letnim časom. V hladnejših mesecih je tudi tukaj čas za koline, posebno ponudbo pa pripravljajo za praznični december.

Vsi avanturisti, ki vas ni strah nizkih temperatur, se lahko prvi dan novega leta udeležite kopanja v Podpeškem jezeru, entuziastična ekipa pa za prihodnost napoveduje še več podobnih aktivnosti in dogodkov za vso družino, tudi športnih.

Dobro je vedeti
 

  • Gostilna Jezero, Kaval Group
  • vodja gostilne: Mateja Fras
  • Jezero 79 a, 1352 Preserje
  • Tel.: (01) 363 1440
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Vsak dan med 7.30 in 22.00.
  • sedeži: 80, zunaj 100.
  • degustacijski meni: Od 15 evrov dalje.
  • vinska klet: Vina Belica iz Medane, penine Radgonske gorice.
  • kreditne kartice: Vse. 
Deli s prijatelji