OKUSI BOHINJA

Gostilna Danica, Bohinjska Bistrica

Objavljeno 26. oktober 2014 13.00 | Posodobljeno 26. oktober 2014 13.06 | Piše: Špela Ankele

V kuhinji Jožeta Godca se že pet jedi pohvali s certifikatom bohinjsko.

Gostilna Danica ponuja okuse Bohinja. Foto: Špela Ankele

Kogar zanima, kakšnega okusa je Bohinj, ne bo zgrešil, če bo zavil v Gostilno Danica. Na robu Bohinjske Bistrice, tik ob vhodom v istoimenski kamp, na prvi pogled niti ne bi pričakovali v sodobno obleko ovitih jedi, vseh po vrsti sestavljenih predvsem iz lokalnih sestavin. In takšne, nadvse mikavne krožnike, ki jih sodobni jedci bržčas najprej fotografirajo in objavijo na facebooku, šele nato pa v roke vzamejo pribor in se lotijo pokušanja, ponuja chef Jože Godec.

Kot pravi mojster kuhanja z dolgoletno kilometrino, se poletna ponudba prilagaja gostom kampa. Ti kajpak želijo meso, ki diši po žaru. Tudi tega jim Jože pripravi, a se pri potenju nad žerjavico ne ustavi pri klasičnih jedeh. Še najbolj se njegova domišljija sprosti na jesen, ko v Gostilno Danica prihajajo domači in tuji jedci. Po večini zdaj že vedo, da jih pri Jožetu Godcu ne bo čakala klasična gorenjska gostilniška pojedina, temveč bodo naleteli na nekaj novega, lokalnega, svežega in sezonskega. Na nekaj drugačnega, kar gre v korak s sodobnimi kuharskimi trendi.

Za uvod v okuse, ki jih ponuja Bohinjski kot, je iz Jožetove kuharske delavnice pripotovala hladna dimljena postrv s fižolovo panakoto, postrvjim kaviarjem in čebulico. Po ribah, ki jih v bližnjem Nomnju goji Mitja Zupan, je zadišala tudi naslednja jed, v katero je chef vkomponiral file sulca na peteršiljevi kremi, dopolnjeni z zelenjavo in začinjeni s hrenom. V glavni vlogi na osrednjem, mesnem krožniku se je v ospredje postavil kunčji file, ovit v slanino. Družbo so mu delali šalotkina omaka, špinača in krompirjev narastek.

Po bohinjsko je zadišala tudi sladica, saj je Jože Godec v jesensko popoldne prinesel še bohinjsko torto, pripravljeno brez moke. Biskvit je narejen iz mandljev in jajc ter osvežen z dobro merico limone. Teh sestavin v Bohinju, kjer so menda že pred letom 1900 pekli takšno torto, ne bi pričakovali, zato je logično sklepati, da so Bohinjci mandlje in jajca pritovorili iz Italije, kamor so prodajali svoj znameniti sir. »Recept za to sladico sem našel v knjigi Felicite Kalinšek z naslovom Kuharica. Recept za bohinjsko torto je sicer objavljen v vsaki izdaji te kultne kuharske knjige, vendar je vsakokrat malce drugače naveden,« je pojasnil vodja Gostilne Danica, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Bohinj. Bohinjsko torto, ki (pričakovano) nima klasične trikotne oblike, je Jože Godec napolnil s sladko masleno-čokoladno kremo in čeznjo poveznil hrustljavi mandeljnov vafelj.

Kdor je bolj sladkosned, bo pred odhodom iz Gostilne Danica zagotovo naredil še eno postajo, saj ne bo mogel mimo posebne čokoladne tortice, v katero je vključena za Bohinj tako značilna rdeča koruza trdinka, dopolnjena z lešnikovo kremo. Obe sladici in še tri preostale, z bohinjskim kotom tesno povezane jedi, se že postavljajo s certifikatom bohinjsko. Ta certifikat zaznamuje lokalno pridelane izdelke, nemalokrat tesno povezane s tradicionalnimi recepti, in se počasi širi po tistih bohinjskih restavracijah, kjer goste razvajajo z domačimi okusi.

Složno sta natakarja Admir Jušič in Boro Kerlec hladni dimljeni postrvi namenila zelen (Franc in Bojan Potočnik, 2012). K sulcu sta izbrala belo Ščurkovo staro brajdo (2010). Nato sta h glavni jedi, v slanino ovitem kuncu, prinesla pinot noir, Tilia (2010). V kozarec, ki je podčrtal bohinjsko torto, pa se je natakarski dvojec skupaj s chefom strinjal, da česa drugega kot porta preprosto ne morejo postreči, saj zna zgolj to portugalsko vino lepo ujeti vse okuse te starodavne bohinjske sladice.

 

Dobro je vedeti

Gostilna Danica
Jože Godec
Triglavska 60
4264 Bohinjska Bistrica
Tel.: 04 575 16 19

urnik: Vsak dan od 11. do 23. ure, novembra zaprto.

sedeži: 40 znotraj, 70 na terasi.

degustacijski meni: 4 krožniki 25 evrov (brez vina).

vinska klet: 20 etiket in vsak mesec še vina izbranega slovenskega vinarja.

kreditne kartice: Vse razen dinersa.

 

Deli s prijatelji