OKUSNO

Gostilna Bric, Miren

Objavljeno 28. april 2012 14.10 | Posodobljeno 28. april 2012 14.12 | Piše: Jože Splichal

Bric je znana gostilna še iz furmanskih časov.

Katjuša Batistič z možem (foto: Tine Zaletel).

Čez cesto je znani oblikovalec Oskar Kogoj, ki tudi pride kaj pojest, nad vrati je letnica 1888. Ob stari cesti v Trst je torej nekdanja furmanska gostilna, stara krepko čez 100 let, ki jo zdaj vodi Katjuša Batistič. Lokalne sestavine, poštene porcije, veliko stalnih gostov.

Za začetek gobova juha, v kateri so ob grisinu plavali izključno jurčki. Klasika brez bližnjic. Zraven pa rebula letnik 2009 iz kleti Aleša Kristančiča iz Višnjevika, rojstnega kraja rebule.

Degustacijski meni je bil sestavljen iz jedi, po katerih v tej gostilni gostje najpogosteje posegajo. Po juhi smo nadaljevali s skutnimi štruklji s popečenim kraškim pršutom. Za vinsko spremljavo je bil cabernet sauvignon letnik 2009 vinarja Boruta Kosa iz Fojane v Goriških brdih.

Regrat in kozarec vina

Za štruklji so prišli na mizo polži s slanino in zelišči na maslu, zraven pa skleda svežega regrata in kozarec enega vinskih prvakov, Batiča iz Vipavske doline. Njegova zaria letnik 2007 je sestavljena iz 55 odstotkov pinele, 20 odstotkov zelena, 10 odstotkov rebule, 8 odstotkov vitovske, štirih odstotkov klarnice, dveh odstotkov chardonnayja in enega odstotka rumenega muškata: 100 odstotkov sort, ki uspevajo v Vipavski dolini.

Če se ustavite pri Bricu, kajpak obed ne more miniti brez njihove najbolj znane jedi, zrezka bric. To je rostbif, zelo tanko odrezan, popečen na žaru, kjer popečejo tudi pršut in melancane ter dodajo gorgonzolo. Krepka jed, prav iz furmanskih časov. Zraven pa hišni teran iz Ivanjega Gradu v komenski občini, letnik 2011.

Hruška v borovnicah

Tudi sladica je iz znanih domačih logov: hruška v borovnicah z domačo vaniljevo kremo s sladko smetano na kivijevi omaki. Miren je namreč znan po hruškah, na meandru Vipave pa uspevajo tudi kiviji. Zraven pa sladek pikolit letnik 2008 iz vinske kleti Goriška brda na Dobrovem.

Dobro je vedeti

Gostilna Bric:

  • Katjuša Batistič
  • Miren 120
  • 5291 Miren
  • Tel.: 00386(0)5 39 54 420 ali 00386(0)41 535 901
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


Urnik:

Od srede do sobote od 11.30 do 15. in od 18. do 22. ure, ob nedeljah in praznikih od 11.30 do 22., ob ponedeljkih in torkih zaprto.

Sedeži:

50 in še 60 na terasi.

Degustacijski meni:

Po dogovoru, pet hodov 30 evrov brez vina.

Vinska klet:

40 etiket.

Kreditne kartice:

Vse.

Deli s prijatelji