OKUSI SLOVENIJE

Gostilna Belšak, Golo Brdo

Objavljeno 23. marec 2015 14.00 | Posodobljeno 23. marec 2015 14.00 | Piše: Okusojedci

Dušan Belšak, mojster mesnih dobrot, goste razvaja s skrbno izbranimi sestavinami in pristnimi okusi.

Pomlad je tu in vleklo nas je ven iz mesta. Kaj bi svetovali nekomu, ki bi rad pobegnil iz betona in si privezal dušo? Slavkov dom, v katerem domuje Gostilna Belšak, je padla odločitev. Med potjo na Golo Brdo nad Medvodami smo razpravljali o ocvrtih bikovih prašnikih, po katerih slovijo daleč naokrog in ki jih je del omizja potem naročil za sladico (!), drugi pa se je po kosilu posladkal – s pršutom in hišno panceto. Ni boljše sladice od svinjske, se je pridušal, saj je Dušan Belšak, ki goste pričaka v popolni kuharski opravi, mojster prav v pripravi mesnih in suhomesnatih dobrot. Njegova filozofija je preprosta: dobremu kosu mesa je treba v kuhinji izkazati spoštovanje in iz njega narediti najboljše.

Prav dolgo nismo izgubljali besed, kaj bi jedli, takoj se je zapodil v kuhinjo in nam prvo lakoto potolažil z govejim karpačem, rezinami bučk na solati z oljčnim oljem iz slovenske Istre in staranim sirom (krožnik je bil posut s solnim cvetom, obogatenim s teranom) ter gosjo pašteto v domači panceti. Pašteta nas je očarala s svojo blagostjo, bučke s svežino, karpačo pa s konkretnejšim okusom. Ker je počival na rukoli, smo ga poplaknili z Verusovim sauvignonom in aromatika rukole in kislina limone sta se odlično ujeli z njiim; sauvignon namreč ni prinesel le prepoznavne arome bezga, ampak tudi akacije in citrusov.

Radič, pečen s slanino in sirom, je bil prav tako zadetek v polno: sladkoba vitlofa in panceta sta se spojili v neverjetno kombinacijo, saj je prav dimast okus pancete dal jedi novo dimenzijo. Idrijski žlikrofi z bakalco so presenetili z voljnostjo mesa, ker smo v pookusu zasledili orehast okus, se je bakalca odlično ujela z modrim pinotom Dušana Kristančiča, letnik 2012, čeprav ne gre za tipični modri pinot, saj je na nos prinesel aromo borovnice.

image
  • vrsta ponudbe: gostilna
  • hrana, vino: 7,5
  • postrežba: 8
  • cena/kakovost: 8
  • vtis skupaj: 7,8 

Ocvrti bikovi prašniki so zaščitni znak Gostilne Belšak, pomakali smo jih v odlično domačo tatarsko omako in poplaknili z zaokroženim, uglajenim rdečim vinom: Tilia, rubido (80 odstotkov merlota in 20 cabernet sauvignona, letnik 2012) je prinesel zrele arome gozdnih sadežev, suhih sliv, marmalade, dima in usnja. Pečena rebrca so bila slastna, z ravno prav maščobe, pražen krompir se je prav tako odlično odrezal, odprti Ronkov merlot, ki je na nos prinesel aromo zrele borovnice in nekaj karamelne note, pa se je lepo prilegel rebrcam.

Flambirane čokoladne bombe z lešnikovo kremo in karamelno omako z rumom še dolgo ne bomo pozabili, prav tako pehtranovih in sirovih štrukljev, medtem ko se je del omizja sladkal z domačo panceto, drugi pa z bikovimi prašniki.

Gostilna Belšak ima dušo, Branka in Dušan Belšak, ki sta ponosna, da sta del družine blagovne znamke Gostilna Slovenija, prijazno pogostita goste in jih razvajata s skrbno izbranimi sestavinami. Ali kot je rekel eden od dolgoletnih stalnih gostov, ki smo ga srečali za sosednjo mizo: v njuni hrani je ljubezen. Če bi bila izbira vina večja, bi bila tudi naša ocena višja, saj je hrana res mojstrsko pripravljena. Kljub temu s ponujenimi vini lahko najdemo pravo kombinacijo k sezonsko obarvanim krožnikom. Obisk toplo priporočamo vsem ljubiteljem pristnih domačih, čistih okusov.

 
Dobro je vedeti
  • Gostilna Belšak
  • Dušan in Branka Belšak
  • Golo Brdo 8, 1215 Medvode
  • Tel.: 01 36 11 242
  • Splet: www.gostilnabelsak-slavkovdom.si
  • urnik: Ponedeljek zaprto, od torka do sobote od 11. do 21. ure, ob nedeljah in praznikih do 19.30.
  • degustacijski meni: Pet hodov za 32 evrov.
  • vinska klet: Deset etiket, odprta vina Magdičev zeleni silvanec iz Lendave, Cvelbarjev cviček s Trške gore, Ronkov merlot iz Goriških brd.
  • vrsta ponudbe: gostilna

 

Deli s prijatelji