Stročnice so zdrave, okusne in vsestransko uporabne, zato si zaslužijo prostor v vsaki shrambi. Obnesejo se v enolončnicah, mesnih ali zelenjavnih, lahko jih dodamo v solato ali iz njih pripravimo namaz.
Spomladi se dobesedno sladkamo z mladim svežim grahom, če ga poberemo dovolj zgodaj, lahko užijemo tudi stroke. Leča, sorte se razlikujejo predvsem po barvi, od rdeče in rjave do zelene, popestri juhe, iz nje pripravimo omako ali jo zmešamo v solato. Iz čičerike naredimo zelo znan namaz humus, ki smo ga prevzeli od Arabcev, fižol najpogosteje kuhamo v enolončnicah. Sojo uživamo v zrnju ali predelano, na primer v sojino meso, sojino mleko, tofu in podobno. Čeprav so nam stročnice dostopne vse leto, sveže ali v suhem zrnju, se prava sezona začne šele na jesen, ko se prileže topla enolončnica, ki prijetno pogreje organizem in nas hkrati zelo dobro in za dolgo nasiti.
Recept za 4 osebe: 300 g stročnic (po želji, lahko mešano ali ena vrsta) Nasekljano čebulo pražimo na olju, da postekleni. Dodamo strt česen, in ko zadiši, še nakockan paradižnik in papriko. Dušimo 10 minut, nato dodamo na tanke rezance narezano zelje. Dušimo še 15 minut. Medtem v slani vodi skuhamo stročnice, jih odcedimo ter dodamo k zelenjavi. Del jih pretlačimo z vilicami, da jed zgostimo. Dobro premešamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. |