Čeprav že čisto na koncu Tržaške, je Gorjanc še vedno v Ljubljani; nosi častitljivo letnico 1813 in velja za trdno, staro furmansko gostilno. Njega dni so imeli v Avstro-Ogrski koncesijo za mostno tehtnico, po velikem ljubljanskem potresu so za Gorjanca napočili zlati časi, ko so furmani vozili v Ljubljano žgano apno iz Podpeči – in se v obe smeri kajpak ustavili v gostilni. Zraven gostilne je tam, kjer je bil lani za 1. maja še travnik, zrasel nov Gorjančev hotel z 22 sobami, v gostilni pa tudi sledijo sodobnim kulinaričnim trendom.
Luka Kanc, ki vodi gostilno, je za pozdrav iz kuhinje prinesel goveji jezik v solati z bučnim oljem in čebulo, potem pa smo dobili špinačno rezino: listnato testo so napolnili s špinačo, skuto, smetano in maslom, zraven pa natočili kozarec Bučinelovega chardonnayja letnik 2011 iz Snežeč v Brdih: Bučinel je eden od hišnih vinarjev, tako da točijo njegovo odprto vino na kozarec. Potem so postregli z rižoto z gamberi in pestom ter Verusovim couvéejem letnik 2011; zvrstjo chardonnayja, šipona, renskega rizlinga in sauvignona.
Še naprej smo plavali v morju, saj je na vrsto prišel file kovača v mediteranski omaki z zelenjavno polento. Da bi bilo vse v stilu, je bilo vino tudi iz vinogradov tik ob morju: Moreno Degrassi je iz Bašanije pri Umagu, pili pa smo njegovo malvazijo beaumarcese letnik 2011. Za glavno jed pa iz morja na trdna tla: telečji medaljoni so bili s kaprami in v vinski omaki, za prilogo je bil riž. In vino? Refošk letnik 2011 družine Bonin iz Manžana.
Ob sladkem muškatu iz kleti Vinakoper smo okušali kar dve sladici
Najprej domačo: mandljevo sladico z likerjem amaretom, potem pa še čokoladno torto s smetano iz Domače peke. Tilen Mejač (Domača peka, Ljubljana) namreč dela sladke pregrehe tudi za Gorjanca.
Dobro je vedeti
Gostilna Gorjanc
Rok in sin Luka Kanc
Tržaška 330
1000 Ljubljana
tel.: 00386(0)1 423 11 11
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
urnik: ob nedeljah, ponedeljkih in torkih od 11. do 17. ure, ob sredah, četrtkih, petkih in sobotah od 11. do 22. ure
sedeži: 120 in še 100 na vrtu
degustacijski meni: po dogovoru; opisani stane 26 evrov, brez vina
vinska klet: 4 hišna odprta vina in 25 etiket
kreditne kartice: vse