OKUS TEDNA

Gordia: malvazija

Objavljeno 13. december 2013 20.00 | Posodobljeno 13. december 2013 20.00 | Piše: Jože Splichal

Pri Cepovih v Kolombanu imajo kmetijo z vinogradi in gostilno; blagovna znamka vin in gostilna se imenujeta enako – Gordia.

Gordia je ledinsko ime za tisti del Kolombana, kjer imajo svoje posestvo Cepovi, in hkrati blagovna znamka vin. Andrej Cep se je popolnoma predal oranžnim vinom, drugo leto vinograde obdeluje ekološko, v načrtu pa ima biodinamično usmeritev. Njegova macerirana malvazija letnik 2011 ima 14,5 odstotka alkohola. Maceracija je bila dolga 120 dni; trikrat na dan so ročno potapljali klobuk in mešali tekočino, vino pa je potem poldrugo leto zorelo v rabljenih 225-litrskih hrastovih sodčkih, ki jih je Andrej pripeljal iz francoske Burgundije. Je nefiltrirano in naravno bistreno, proti soncu se kajpak sveti oranžno.

imagePri Cepovih imajo približno tri in pol hektarje vinogradov na lapornatih tleh, svoja vina – malvazija je kajpak njihova kraljica, imajo še penini, belo, damigiano in rdeče – pa gostom ponudijo tudi v domači gostilni. K macerirani malvaziji letnik 2011 so prinesli globok krožnik, v katerega so naložili rahle njoke, ki so jih pripravili le nekaj minut prej, preden so jih postregli. In ker je jesen čas za buče, so iz jedilne buče naredili oranžno kremo, na las podobne barve, kot je njihovo vino.

Gordia: malvazija 2011

Macerirana malvazija letnik 2011 s posestva Gordia ima 14,5 odstotka alkohola. Vinogradi so drugo leto v ekološki obdelavi, vino je 18 mesecev zorelo v rabljenih francoskih barikih, maceracija je trajala štiri mesece. 

Deli s prijatelji