POCENI KOSILO

Gobova juha, špageti aglio e olio, gratinirane palačinke s skuto in rozinami

Objavljeno 28. april 2016 13.45 | Posodobljeno 28. april 2016 13.45 | Piše: Janko Mavec

Rok Jeglič je privrženec domače kuhinje, trenutno pa se najbolj navdušuje nad pripravo testenin, rižot in njokov.

Foto: Janko Mavec

Rok Jeglič je že šest let profesionalni kuhar, veliko dlje pa je privrženec domače kuhinje. Rad pripravi pečenke in krompir na tisoč načinov. Z veseljem se loti tort in tiramisuja, trenutno pa najbolj uživa v pripravi testenin, rižot in njokov. Kuhal je v špageteriji in piceriji Al Capone v ljubljanskem BTC.

Gobova juha

Gobe očistimo in obrišemo z vlažno krpo ter narežemo na lističe. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Na štedilnik pristavimo večji lonec, v katerem segrejemo olje. Dodamo nasekljano čebulo in jo med mešanjem na zmerni temperaturi zlato rumeno prepražimo. Pridamo na lističe narezane gobe in česen. Gobe narahlo prepražimo in mešamo. Zalijemo z vodo in dodamo druge začimbe. Pustimo, da se počasi kuha. Ko se gobe zmehčajo, v juho dodamo smetano. Po okusu dodatno začinimo s soljo in poprom. Peteršilj operemo, otresemo in nasekljamo. Preden jo postrežemo, juho potresemo s peteršiljem.

Špageti aglio e olio

V kozico nalijemo vodo in počakamo, da zavre, solimo in dodamo špagete. Premešamo, da se ne bi sprijeli. Kuhamo jih po navodilih proizvajalca, vendar pazimo, da ostanejo al dente. Na oljčnem olju pražimo nasekljan česen in feferon. Slednjega lahko tudi zmeljemo, tako bo okus močnejši. Solimo in popramo. Ko se česen malce zmehča, dodamo malo vode, v kateri se kuhajo testenine. Ko so špageti kuhani, jih precedimo. Še tople zmešamo z omako in postrežemo s parmezanom.

Gratinirane palačinke s skuto in rozinami

Pripravimo testo za palačinke: v skledi z metlico zmešamo jajca, mleko, sladkor, olje in sol. Vmes po žličkah počasi dodajamo moko, da se sestavine zmešajo v gladko testo brez grudic. To mora biti tekoče, a ne preveč vodeno. Na koncu vanj vmešamo še mineralno vodo. Postavimo ga v hladilnik za približno pol ure. Nato ga dobro premešamo. Na kuhalnik pristavimo ponev, ki jo najprej segrejemo, nato segrejemo malo olja, ki ga enakomerno razmažemo po ponvi. Vanjo vlijemo zajemalko mase in pazimo, da ne nastanejo luknjice in da testo vlijemo enakomerno debelo. Palačinko spečemo najprej na eni strani, nato jih obrnemo in spečemo do konca. Pripravimo skutni nadev. Rozine operemo in preberemo. V srednje veliki skledi gladko zmešamo skuto, sladkor in rozine. Pečico vklopimo na 180 stopinj. Vsako palačinko namažemo s približno dvema žlicama nadeva in jih zvijemo. V posebni skledi zmešamo sestavine za preliv. Zvite palačinke zložimo v posodo za peko. Razporedimo jih tesno skupaj in prelijemo s prelivom. Gratiniramo jih približno 20 minut v ogreti pečici.

Gobova juha

0,4 kg svežih šampinjonov 1,20 €
1 srednje velika čebula 0,20 €
1 strok česna 0,25 €
1 žlica olja 0,08 €
1 lovorjev list
0,5 žličke majarona
2 ščepca popra
8 vejic peteršilja
0,2 dl smetane za kuho 0,69 €

Skupaj: 2,42 €

Špageti aglio e olio

500 g špagetov 0,77 €
večji strok česna 0,25 €
1 feferon 0,80 €
3 žlice oljčnega olja 0,32 €
poper, sol

Skupaj: 2,14 €

Gratinirane palačinke 
s skuto in rozinami

Nadev

500 g skute 1,60 €
3 žlice sladkorja 0,22 €
1 pest rozin 0,40 €

Preliv

1 dl sladke smetane 0,34 €
1 jajce 0,14 €

Testo

2 jajci 0,28 €
250 ml mleka 0,18 €
1 ščepec soli
1 žlica sladkorja 0,07 €
1 žlica olja 0,08 €
200 g moke 0,14 €
0,3 dl mineralne vode 0,12 €

Za peko palačink

1 žlica olja 0,08 €

Skupaj: 3,65 € 

Deli s prijatelji