PREVIDNOST

Gobe so začimba, zato jih ne uživajte večkrat dnevno

Objavljeno 16. september 2013 15.05 | Posodobljeno 16. september 2013 15.06 | Piše: Ma. F.

Nabiralci gob po navadi naredijo dve najpogostejši napaki: da nabirajo gobe, ki jih ne poznajo, in da gobe pripravljajo večkrat dnevno ali jedo postane.

Kakšna je vaša bera?

Z obilnejšimi padavinami v zadnjih dneh se je začela tudi gobarska sezona. Marsikdo je zato že v nizkem startu, da se poda v gozd v lov za užitnimi gobami. Vendar pa iskanje gob zahteva kar nekaj previdnosti, saj se lahko z zaužitjem napačne tudi zastrupimo. Najprej moramo biti torej pozorni na nabiranje sámo, saj lahko katero od poznanih gob hitro zamenjamo za kakšno manj poznano, ki pa je lahko tudi strupena. Žametnega gobana, ki je le pogojno užiten, lahko recimo zamenjamo za jurčka. Med naš gobarski ulov pa lahko mimogrede zaideta tudi vražji goban, oljkov livkar ali zelena mušnica. Nabiralci gob naj s sabo ne nosijo knjig, saj so fotografije gob v knjigah lahko drugačne, kot jih vidimo v naravi. Nabirati moramo torej samo gobe, ki jih zares poznamo.

Gobe so samo začimba

Ob zastrupitvi nas obide slabost in vrtoglavica, vendar ljudje to velikokrat pripisujejo virusom ali prehladom. Toda v treh dneh resne zastrupitve z gobami nam lahko začnejo že razpadati organi. Kot je v pogovoru na nacionalki opozorila Lucija Šarc iz Centra za zastrupitve na Kliničnem centru Ljubljana, ljudje, ki nabirajo gobe, po navadi naredijo dve najpogostejši napaki. Prva je, da naberejo tudi gobe, ki jih ne poznajo oziroma jih ne poznajo dobro, druga napaka pa je, da gobe pripravljajo večkrat dnevno in da jih jedo postane.

Tiste, ki smo jih pripravili za kosilo, za večerjo namreč niso več primerne. Lani so imeli samo v septembru preko 200 obiskov na urgenci, je povedala Lucija Šarc in dodala, da so gobe vsekakor samo začimba in da ne sodijo v otroško prehrano ali v prehrano starostnikov. Tudi tisti, ki imajo predpisane diete, naj gob ne bi uživali.

Deli s prijatelji