OKUS TEDNA

Gašper: malvazija 2012

Objavljeno 02. februar 2014 13.00 | Posodobljeno 02. februar 2014 13.00 | Piše: Jože Splichal

K sveži malvaziji Gašperja Čarmana, ki jo hvali kot damo belih sort, je David Vračko v mariborski restavraciji Mak ponudil sardino, ki je pojedla svoj rep.

Gašper je blagovna znamka vin Gašperja Čarmana, ki povezuje vinsko podjetje eVino in gostilno Pri Danilu v Retečah. Z odličnim enologom iz Goriških brd Darinkom Ribolico sta se pri liniji gašper – trenutno jo sestavljajo malvazija, sivi pinot, merlot in dve zvrsti, rdeča iz cabernet sauvignona in merlota ter bela iz chardonnayja in rebule – držala modernega stila z močnim pečatom Brd. Na etiketah so različni karakterji ribic, ki so že več kot 50 let zaščitni znak družinskega delovanja na vinsko-gostinskem področju. Čarman pravi, da je njegova malvazija mama belih sort, ki diši po pomladi. Arome spominjajo na belo cvetje, limeto in grenivko. V ustih deluje sveže in lahkotno, a še vedno dovolj resno, da se ob ribi dobro počuti. Pridelana je bila iz starejših in redkih vinogradov malvazije v Brdih. Letnik 2012 ima 13,5 odstotka alkohola.

Malvazija, primorska kraljica, kajpak kar kliče po morski hrani. David Vračko je v svoji mariborski restavraciji Mak naredil naravnost odštekan krožnik, ki ga je poimenoval sardina je pojedla svoj rep. Marinirano sardino je napolnil z ratatujem, znamenito provansalsko jedjo, ki vleče korenine iz Nice, družbo pa sardini delajo še ostriga in vongole z limeto in peteršiljem. 


Gašper: malvazija 2012

Vinski poznavalec in trgovec Gašpar Čarman se je lotil tudi svojih vin. Pod glavno znamko Gašper je dal na trg pet vin, med drugim malvazijo letnik 2012, ki ima 13,5 odstotka alkohola. Grozdje je iz redkih starih vinogradov v Brdih, pri vinu pa mu je pomagal Darinko Ribolica, enolog v briški kleti. 
 

 

Deli s prijatelji