RECEPT

Gabriella Cottali Devetak: zavitek z bučo, skuto in ingverjem

Objavljeno 09. februar 2013 12.30 | Posodobljeno 09. februar 2013 12.30 | Piše: E. N.

Gabriella je za bralce Okusov zapisala recept za bučni zavitek, ki med gosti vedno požanje aplavz.

Foto: Dean Dubokovič.

Gabriella se je primožila v gostilno Devetak na Vrh sv. Mihaela blizu Sovodenj ob Soči; naučila se je slovensko, predvsem pa je obogatila kraško kuhinjo s svojim znanjem. Ocenjevalce vodnika Gambero rosso, ki je za Italijane večja kuharska biblija od Michelina, je s svojo kuharijo tako navdušila, da so Lokandi Devetak prisodili kar tri gambere. Pri Devetakovih dela vsa družina, Ustili ima čez klet, mama in hčere kuhinjo; Gabriella je za bralce Okusov zapisala recept za bučni zavitek, ki med gosti vedno požanje aplavz.

Za 4 osebe:

  • 500 g krompirja
  • 500 g moke
  • 250 g sveže skute
  • 300 g buče
  • 15 g ingverja v prahu
  • 100 g prekajene skute
  • 100 g masla
  • sol
Sommelier Boris Gašparin k zavitku iz Lokande Devetak priporoča malvazijo.

Priprava:

Olupite krompir in ga skuhajte v slani vodi za približno 20 minut. Zdrobite ga in pomešajte z moko, da dobite običajno testo za svaljke. Kuhajte bučo 15 minut v pečici in jo nato žvrkljajte z mešalnikom, dokler ne postane pire. Pustite 4 žlice bučnega pireja, preostalo premešajte s svežo skuto, ingverjem in soljo (po želji).

Testo razdelite na dva hleba. Razvaljajte ga na aluminijasti foliji, posipani z moko, da postane tanko kot za zavitek (štrudelj). Namažite z nadevom in zavijte. Skuhajte na pari (25 do 30 minut). Ko je zavitek ohlajen, odstranite aluminijasto folijo. Narežite in popecite rezine v ponvi z maslom.

Na krožnik dajte žlico pireja, položite rezini zavitka, nastrgajte nanj malo prekajene skute in posipajte z ingverjem.

Deli s prijatelji