Gabriella se je primožila v gostilno Devetak na Vrh sv. Mihaela blizu Sovodenj ob Soči; naučila se je slovensko, predvsem pa je obogatila kraško kuhinjo s svojim znanjem. Ocenjevalce vodnika Gambero rosso, ki je za Italijane večja kuharska biblija od Michelina, je s svojo kuharijo tako navdušila, da so Lokandi Devetak prisodili kar tri gambere. Pri Devetakovih dela vsa družina, Ustili ima čez klet, mama in hčere kuhinjo; Gabriella je za bralce Okusov zapisala recept za bučni zavitek, ki med gosti vedno požanje aplavz.
Za 4 osebe:
- 500 g krompirja
- 500 g moke
- 250 g sveže skute
- 300 g buče
- 15 g ingverja v prahu
- 100 g prekajene skute
- 100 g masla
- sol
Priprava:
Olupite krompir in ga skuhajte v slani vodi za približno 20 minut. Zdrobite ga in pomešajte z moko, da dobite običajno testo za svaljke. Kuhajte bučo 15 minut v pečici in jo nato žvrkljajte z mešalnikom, dokler ne postane pire. Pustite 4 žlice bučnega pireja, preostalo premešajte s svežo skuto, ingverjem in soljo (po želji).
Testo razdelite na dva hleba. Razvaljajte ga na aluminijasti foliji, posipani z moko, da postane tanko kot za zavitek (štrudelj). Namažite z nadevom in zavijte. Skuhajte na pari (25 do 30 minut). Ko je zavitek ohlajen, odstranite aluminijasto folijo. Narežite in popecite rezine v ponvi z maslom.
Na krožnik dajte žlico pireja, položite rezini zavitka, nastrgajte nanj malo prekajene skute in posipajte z ingverjem.