DADA

FOTO: Skrivnostna prva večerja

Objavljeno 22. april 2012 18.00 | Posodobljeno 22. april 2012 18.00 | Piše: P. K.

Kaj pravite na vrhunsko kulinarično doživetje v restavraciji na odštekani neznani lokaciji, ki se pojavi kot iz nič, potem pa nenadoma izgine?

Katarina Čas in njena igralska kolegica Ajda Smrekar sta si ves čas nekaj šepetali … Foto: Peter Irman

Ljubitelji kulinarike in ekstravagantnega druženja – pozor! Tudi Slovenija je dobila Pop up restavracijo po imenu DADA! Gre za začasno restavracijo na neznanem naslovu, vse preostalo je bilo do zadnjega ovito v tančico skrivnosti. Celo udeleženci prve večerje so za lokacijo izvedeli šele dan pred dogodkom.

Fenomen prvovrstnega užitkarstva

Pri Pop up restavracijah gre za fenomen, ki je navdušil ustvarjalce smernic, tako imenovane trendsetterje, po vsem svetu. Ideja je preprosta in prav zato tako privlačna. Organizatorji izberejo zapuščeno delavnico, železniško postajo, parkirišče, podzemno garažo ali kaj podobnega, potem pa prostor s povsem neobičajnimi kosi pohištva, svetlobnimi instalacijami, stenskimi poslikavami predelajo v restavracijo. Temu dodajo le še prvovrstnega kuharja in recept za gurmanski užitek je tu!


Cena za vstopnico za enkratni kulinarični dogodek je znašala 
45 evrov. In naj še omenimo – mesta za prve tri večerje so 
bila v hipu razprodana.

Tako kot sestrske restavracije v tujini tudi Pop up restavracija DADA gostuje na skrivnem naslovu. In ustvarjalna ekipa? Poleg mednarodno uveljavljenega slovenskega kuharja Grega Vračka - Denka je sodeloval še Natan Esku, priznani slovenski umetnik ter prejemnik nagrade zlato pero na mednarodnem bienalu ilustracij v Beogradu. Za nori ambient pa so poskrbeli oblikovalke Nuša Jelenec, Nina Mršnik in Gaja Mežnarić Osole (zadnji dve iz skupine Grupa) ter kolektiv industrijskih oblikovalcev Rompom.

Gosti presenečenja

Kraj zločina je bila stara lesarska delavnica, ki je med 17. in 26. aprilom (takrat potekajo skrivne večerje) popolnoma spremenila svojo podobo. Luči so bile oblikovane iz testa za kruh, ekskluzivno gastronomsko instalacijo pa so si med prvimi ogledali in jo okusili tudi številni znani obrazi, med drugimi Katarina Čas, Lado Bizovičar, Ajda Smrekar, Klemen Janežič, Ula Furlan, Martina Vrhovnik, Peter Poles in Boštjan Napotnik. Nad petimi hodi chefa Denka so bili zelo navdušeni, damice pa so se vse po vrsti kljub predpoletnemu času pregrešile s slastno sladico, manjkala ni niti živa glasba: za odlično vzdušje in prave ritme je poskrbela Katarina Mala.  

 

Pet ekstravagantnih hodov visoke kuhinje chefa Denka

• Amuse – buouche: losos – koromač – krebujica

• Topla predjed: kraljevi rak – beluš – mavrah – miso

• Topla predjed: prepeličji kotlet – buča – bučno olje

• Glavna jed: kajeni krškopoljski pujs – mlada čebula – lesna skorja

• Sladica: jagodna greda – zbrinc

 

Deli s prijatelji