Priljubljeni televizijski kuhar Rudolph Van Veen je po slabem letu to soboto znova obiskal Ljubljano, kjer je lani spoznal, da ima ogromno oboževalcev. »V bistvu se to dogaja v vseh državah, ki jih obiskujem v okviru turnej 24Kitchen. Včeraj sem bil na Hrvaškem in je bilo približno enako kot lani v Ljubljani,« nam je odgovoril na vprašanje, ali ga tak odziv ljudi preseneča. Čeprav noče biti zvezdnik, ki bi skrival svoje recepte, mora priznati, da ga je kuharska oddaja spremenila v zvezdo. »Kuhanje je komuniciranje. Z oddajami se približam mnogim ljudem, hrane nočem narediti nedostopne. Nikoli ne bi imel lastne restavracije, v kateri bi serviral hrano, ki ljudi celo nekoliko prestraši. Visoka kulinarika človeka prisili v ponižnost, sam se trudim delati obratno. Delam oddajo brez skrivnosti, poskušam pomagati vsem. Vsi imate lahko moj recept. In le upam, da boste tudi sami uspešni pri kuhanju,« pravi Rudolph o deljenju receptov z drugimi.
Potica je bila velik izziv
Tudi Slovenci so z njim delili recept, saj je povedal, da si želi speči potico. Željo je uresničil, a priznava, da je bil izziv težek. »Seveda sem jo želel narediti pravilno. Po lanskem obisku sem bil tako navdušen nad sladkostjo, ki jo nudita pehtran in pehtranova potica. Pri vas sem si kupil tudi model za peko potice in podstavke zanjo. S peko potice nimam nobenih izkušenj, nikoli nisem videl koga, ki bi pekel potico, zato upam, da sem naredil vsaj približek vaši potici, a vem, da ni bila tako dobra, kot jo pečete pri vas,« je razkril svojo izkušnjo s slovensko tradicionalno slaščico. Rudolph je sicer velik ljubitelj slaščic, njegova primarna dejavnost v kuhinji je peka, zato se težko upre kupovanju pripomočkov za peko, ki jih je našel tudi pri nas. »Po mestu sem se sprehajal z vašim županom, želel mi je razkazati mesto, jaz pa sem zavil na boljši trg in zagledal številne podstavke za sladice,« je povedal svetlolasi kuhar.
Vsak letni čas ima svoj čar
Z njim smo spregovorili še o raznolikosti hrane, ki nam jo nudijo letni časi. »Spomladi se vse začne, prve jagode, maline … Pomlad nas navdihuje. Poleti imamo na dosegu več sveže zelenjave in sveža zelišča. Pomlad in poletje sta nekakšna vrhunca, a po drugi strani tudi, ko odpada listje in postaja hladneje, uživamo v toplih obrokih, pozimi pa si v hudem mrazu privoščimo sirov funde ali bolj začinjeno hrano. Če bi živeli na Havajih, bi imeli 27 stopinj Celzija vse leto in zamudili vso raznolikost v okusih, ki jih nudi hrana,« je zaključil najbolj nasmejani kuhar in dodal, da je vesel, da živimo v predelu sveta, ki nam ponuja raznoliko hrano.