BINE VOLČIČ

FOTO: Drugačna in malo ubrisana kuhinja

Objavljeno 21. junij 2016 13.10 | Posodobljeno 17. junij 2016 18.15 | Piše: Špela Ankele

Katarina in Bine Volčič sta v Ljubljani odprla bistro in ga poimenovala po sobni rastlini.

Katarina in Bine Volčič. Foto: Špela Ankele.

Včeraj je najbolj prepoznaven slovenski teve chef Bine Volčič uresničil svoje dolgoletne sanje. Sredi Ljubljane, na Gosposki ulici 9, je ob nepogrešljivi pomoči žene Katarine odprl Bistro Monstera. »V vseh teh letih sem se, tudi v Franciji in na Finskem in drugod, dobro seznanil z visoko kuhinjo. A raje kot k zapletenosti me vleče k preprostosti, k okusu,« je pojasnil Bine Volčič, ki prisega na kuhanje s čim manj odpada (zero-waste-cousine).

V bistroju bo pripravljal domače zajtrke. Okoli poldneva se bo kuhinja zavrtela v ritmu bistrojskih kosil, ki bodo poudarjena s svežimi sestavinami. Vsak dan se bodo predjedi pridružile dve glavni jedi in dve sladici, vedno pa se bo našlo kaj za vegetarijance. Cena kosila bo 15 (za dva hoda) oziroma 18 evrov (za tri hode), medtem ko bo cena večerje (za katere bodo rezervacije nujne) 50 evrov.

»Nimamo kokakole, sprita in fante. Imamo domače sokove, tu pripravljene ledene čaje in svoje pivo Monstera, ki ga izdeluje mariborska mikropivovarna in bo pri nas na voljo v treh različicah,« je tekoči del ponudbe opisal Bine Volčič in poudaril, da bodo vodo – tudi tisto z mehurčki – točili iz posebne pipice, priključene na javni vodovod.

»Pri nas nikoli ne boste vedeli, kaj lahko pričakujete. Edina stvar, ki jo lahko pričakujete, je ta, da bo dobro,« je obljubil chef Bine, ki mu bosta v kuhinji delala družbo mlada Mišo Jović in Žan Tominšek, znana iz oddaje Gostilna išče šefa.

Saj res, kako se je v kulinarično zgodbo prikradla monstera? »Štiri leta sem po Ljubljani iskal pravi prostor za bistro in že takrat sem imel v glavi ime Monstera. Ta rastlina, imenovana Monstera deliciosa, se mi zdi prelepa. Tudi zato, ker me spremlja že od otroštva,« je o rastlini z velikimi listi, ki nas, otroke osemdesetih, spominja na urade in obiske v babičinem stanovanju, nostalgično povedal Bine Volčič. Ko je želel izvedeti o njej še kaj več, je ugotovil, da je za svoj bistro izbral pravo ime, kajti monstera obrodi sadove, ki po okusu spominjajo na banano, ananas, kivi in jagodo. »To je to. To je moja kuhinja. Drugačna in malo ubrisana,« je v svojem slogu in z velikim nasmeškom na obrazu pojasnil Bine Volčič. Kot pravi, že komaj čaka, da mu iz Tropskega vrta Ocean Orchids pošljejo prve plodove monstere, ki jih namerava vpeti v sladico, kakršne še ni bilo.

Deli s prijatelji