Ne glede na to, v kateri vlogi ste – kot gostitelj ali gost – znata biti praznična večerja ali kosilo precej naporna reč. Pred gostiteljem je nedvomno kreativni izziv, tako pri jedači kot dekoraciji mize in pogrinjka. Je že tako, da pri prazničnih in slavnostnih obedih nikoli ne gre le za pripravo hrane! Ne ne, enako pomembna je priprava mize in pogrinjek, kjer lahko kot gostitelji pustimo svoj ustvarjalni pečat.
Udobje in dobro počutje na prvem mestu
Naj bo pogrinjek bolj strogo formalen ali sproščen, bi moralo biti udobje naših gostov vedno glavna prioriteta. Da preprečite gnečo, se prepričajte, da ste med stoli pustili dovolj prostora. Zavedajte se, da je na primer 80 cm prostora med stoli zgolj 40 cm za vsakega gosta – kar ni veliko. Tisti pogrinjki ob koncu mize naj bi stali vsaj 10 cm od roba mize. Poleg tega mora biti na mizi dovolj praznega prostora, kamor bomo postavili sklede ali pladnje z jedmi ter kakšno steklenico rujnega ali vrček vode. Šele potem ko človek postavi vse pogrinjke in všteje še obvezne posode in pladnje, lahko oceni, koliko prostora je ostalo za dekoracijo. Včasih prav malo! Čopasta ikebana sredi mize najverjetneje sploh ni dobra ideja, saj je prevelika, pa še prav nič v skladu s trenutnimi smernicami. Ja ja, tudi pri pogrinjkih gre za svojevrstno modo. Če je centralnim cvetličnim aranžmajem že pred časom odklenkalo, boste zdaj najbolj trendi z majhnimi dekorativnimi elementi, ki nekako spadajo k vsakemu pogrinjku posebej. Vsak gost ima tako svoj dekorček na mizi. Pripravite jih lahko iz ostankov blaga, pisanih trakov, vrvic, iz različnih kroglic, vejic zelenja, storžev ali svečk, kozarcev, napolnjenih s pisanim gozdnim sadjem ... Pri izbiri okrasja za mizo se ravnamo po pravilu, da se k bogati dekoraciji najbolje podajo preprosti krožniki in gladki kozarci ter obratno – če so že porcelan in pribor ter kozarci dekorirani, lahko malo zategnemo vajeti pri nadaljnjem okraševanju. No, da se bo malo bolj suvereno pri aranžiranju počutil tudi kak začetnik in bo vse skupaj malo lažje, ponujamo nekaj idej.
Klasični božični
Za zaprisežene tradicionaliste in poveličevalce klasične božične lepote bo rdeče-zeleni božični pogrinjek vedno zakon. Goste lahko počastite z božičnim pogrinjkom iz prtičev, svečk in majhnih dekorativnih elementov, ki bodo v rdečih in zelenih odtenkih. Zimzelene vejice iglavcev naberite v gozdu in jih vključite v mizni dekor, prav tako se v tovrstno stilsko preobrazbo mize dobro podajo okrasne kroglice za smrečico. Nekaj malega zlatih ali srebrnih popestritev bo povečalo razkošnost mize, če boste kombinirali z belo, pa bo celotna stvae pridobila umirjenost. Pri oblikah se v skladu z vzdušjem kakopak tudi držite klasike – zvezdice, Božičkove kape, smrečice in jelenčki. Živel, klasični božič!
Snežna eleganca
Marsikdo bi klasični božični kič takoj zamenjal za snežinke in bel odsev snega. No, če v resnici snega še ne bo, lahko svojim gostom malo snežne pravljice pričarate ob slavnostno pogrnjeni mizi. Za začetek izberite preprost in eleganten bel porcelan in mu postopoma dodajajte dekoracijo v pretežno belih odtenkih. Seveda ni, da bi človek z belino pretiraval, saj ne želite, da je stvar videti povsem sterilno ali dolgočasno. Nekaj malega popestritvenih elementov le dodajte, naj bodo v rdečih, zlatih ali srebrnih barvah. Sicer tudi oblike in vzorce pri takem pogrinjku izbiramo malo bolj zadržano, da čim bolj ohranimo tisti pridih enostavnosti, zračnosti in lahkosti.
Pisano veselje
Pravo nasprotje beli eleganci boste dosegli z igrivo pisanim pogrinjkom. Tu bolj kot manj je več velja obratno – torej: več barv, več veselja! Igramo se lahko z barvastim priborom in porcelanom ali pa v barve odenemo zgolj namizni dekor. No, v resnici je malo tudi tu treba včasih popaziti na barvno usklajenost in omejiti mavrico na mizi, da ni vsega preveč. Lahko se odločite za določen šopek barv, ki jih kombinirate pri svečah, prtičkih, malih božičnih oblikah in cvetju. Če se vam dogodi, da kljub vsej barvitosti (ali pa ravno zaradi nje) pogrinjek deluje premalo božično obarvan, ga lahko dopolnite z nekaj dekorativnimi elementi, ki bodo izdajali božični čas. Kaj bi to bilo? Ah, kar koli klasično božičnega, od zvezd in smrečic do vonja cimeta ali medenjakovih obročkov za prtič.
Zlato razkošje
Za razkošno in obenem toplo vzdušje ob mizi so zlati toni kot naročeni. Zlati sijaj lahko dosežemo na vrsto načinov. Najpreprosteje seveda tako, da v pogrinjke vključujemo elemente v zlati barvi, kot so zlate kroglice, prtiči ali porcelan z zlatimi ornamenti, dekorativni kozarčki, napolnjeni z mini darilci v zlatem ovojnem papirju, itd. Drug način doseganja zlatega sijaja so sveče v naravnih belo-rumenih tonih, ki bodo odsevale in metale zlate tone po omizju. Lahko jih postavite v kozarčke z vodo ali na steklo z zlato konturo dopišete imena gostov ali kakšno lepo željo. Še en način za zlate odtenke na mizi so piškotki! Drobno zlato zapečeno božično pecivo je krasen dekorativni dodatek, ki ga gost konec koncev lahko celo poje!
Gozdič na mizi
Vsi ljubitelji narave, naravnih materialov ter barv bodo tudi na mizo kakopak postavili kaj v tem stilu. Narava nam ponuja na desetine in stotine možnosti. Od storžev in želoda, orehov, lešnikov in drugih plodov do vejic in najrazličnejših listov, posušenega sadja, posušenih božičnih začimb itd. Če ste povsem za naravno, vam po material res ni treba drugam kot v gozd. Če bi vendarle vsaj malo pozlatili namizni aranžma, vključite še kakšen okrasni trak, mogoče tudi kak medenjak in svečke ali vse skupaj kombinirajte z umetelnim starinskim porcelanom in priborom, če ga imate.