KULINARIKA

Finale kulinaričnih presežkov po slovensko

Objavljeno 17. maj 2013 08.30 | Posodobljeno 17. maj 2013 10.57 | Piše: E. N.

Finalni obračun osnovnošolcev prinesel zmagovalce.

Besede so le približek tega, kar se je v sredo, 15. maja, od 11. ure dogajalo v dvorcu Zemono, na finalnem obračunu 15 najboljših skupin osnovnošolcev, ki že drugo leto obujajo slovensko kulinarično dediščino in recepte, postopke in zgodbe o jedeh širijo med nas.

Ob kuhalnih mizah le drobne ročice izdajo, da gre za otroke od 4. razreda osnovne šole naprej, njihovo delo pa nikakor ne. Majhni, a veliki kuharski mojstri, ki suvereno v kamero ali komisiji razlagajo o postopkih, o tem, kaj so pravkar stresli v lonec in zakaj je treba testo za štrukelj razvaljati prav tako, kako pravilno zmešati žgance ali očistiti ribo, ki so jo seveda pred tem filirali. Zakaj dati zelišča in začimbe na koncu in zakaj krapa namočiti v marinado en dan prej. Sprva trema, ki je hitro prešla v popolno zbranost pri kuhi, ustvarjanje reda na mizi s prikazom vseh sestavin, ki izvirajo z lokalnega območja vsake posamezne skupine, je bila kaj kmalu zakrita z otroško sproščenostjo pri interpretaciji pripravljenih jedi, vendar se je pred predstavitvijo žiriji ali strokovni komisiji, ki je predstavljala cvet slovenske kulinarično etnološke srenje, ponovno prikradla na obraze otrok.

Žirijo so sestavljali:

• prof. Janez Bogataj, eminenca slovenske etnologije, ki je otrokom na duhovit način predal kupe zanimivosti, prepotrebnih informacij za nadaljevanje zastavljene poti;
Tomaž Kavčič, izjemen gostitelj včerajšnjega finala in veliki šef (chef) na svetovnem nivoju;
Janez Bratovž, naš mentor s področja kuharskih veščin in veliki šef, s svojo restavracijo JB sprejet v skupino najboljših 10 restavracij Evrope;
Stane Omerzu, naš mentor s področja ribištva, zunanji sodelavec oddelka za ribištvo in ribogojstvo na ministrstvu za kmetijstvo, urednik portala www.radjemribe.si in revije Vode in mi;
Tatjana Butul, avtorica edinstvenega zeliščnega vrta na svoji domačiji Butul in predstavnica svetovnega gibanja Slow Food;
Karina Cunder, urednica revije Odprta kuhinja, priloge Nedela, medijskega pokrovitelja projekta, velika kulinarična poznavalka in kritičarka.

Otrokom je pod prste gledalo še veliko strokovnjakov iz sveta kulinarike, gospodarstva in medijev.

Ker nam ni vseeno in ker si želimo otrokom podati pravilne informacije, povezane s celotnim kulinaričnim procesom od pridobivanja sestavin do dekoracije krožnika po zadnjih svetovnih trendih, smo v letošnjem šolskem letu ustvarjali in se obenem učili ob boku ali v domovanjih izkušenih kulinaričnih ustvarjalcev: Tomaža Kavčiča iz Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono, v Biotehničnem učnem centru Novega mesta, pri Borisu in Miriam Novak na domačiji Novak, v Restavraciji JB pri Janezu Bratovžu, v Gostilni Lectar, v Gostilni Anderlič pri Jožetu Anderliču, v Termah Banovci, Gostilni Martin pri Martinu Vodušku, v gostilni Pečarič, v studiih Gorenje v Velenju, Kopru in Ljubljani ter na Pomurskem sejmu lova in ribolova.

Bledi obrazi žirije, ko je izmed vseh vrhunsko pripravljenih skupin bilo treba izbrati le tri, so nakazovali, da se je bilo potrebno na samem v poročni dvorani dvorca Zemono še enkrat posvetiti prav vsakemu detajlu postopka, okusa, sestavin, interpretacije in dekoracije – to, kar je običajno pomembno na tekmovanjih svetovnega nivoja velikih mojstrov z debelim kuharskim predznanjem!

Raznolikost uporabljenih sestavin, okusov, vonjev in dialektov je segla strokovnjakom do srca in jih ojunačila, da bodo kmalu marsikatero jed postavili tudi na svoj jedilnik.

Občudovali smo skupine:

• Jagodke z OŠ Drska, mentorica Jožica Muhič, s krapovim golažem in tovorno potico
• Škocjanske krape z OŠ F. Metelka Škocjan, mentorja Sabina Klemenčič in Janez Trk, s krapovim paprikašem in škocjanskimi žganci
• Knapec z OŠ Krmelj, mentorica Tatjana Selak, z ribjim filejem na špinačnem pireju in zaroštanim močnikom
• Čarni ribiči z OŠ Kuzma, mentorica Jožica Fuekaš, z ribjo juho, smučem v koruzi in ajdovim narastkom
• Jurjevski šefi z OŠ Sv. Jurij, mentorica Rozvita Škodnik, s ščukinimi zvitki in zeljnimi flikicami
• Barjanci z OŠ A. M. Slomška Vrhnika, mentorica Ranka Keser, z ribjo obaro in slivovimi štruklji
• Trnovčki z OŠ Trnovo, mentorica Vida Rupert, z ribjimi zavitki z bučo in zaroštanim močnikom
• Vojčki z OŠ Vojnik, mentorica Polona Bastič, s krapovim golažem in proseno kašo s suhimi slivami
• Perkmandeljci z OŠ Narodnega h. Rajka Hrastnik, mentor Branko Podmenik, s smučem na divjem regratu in zasavskim trisom (grenedirmarš, prežmuht in funšterc)
• Fosen z OŠ I. S. Zagorje, mentorica Nada Brezovar, z ribo v testu in ajdovim fosnom s petimi prilogami
• Šefla OŠ T. Č. Jesenice, mentorica Mateja Ramuš, s postrvjo Valentina Vodnika in gorenjskim trisom (kolerabčnik, plazki in grenedirmarš)
• Škrte čebelice z OŠ A. T. Linharta Radovljica, mentorica Ana Krivec, z zlatovčico v slanini in ajdovimi krapi
• Cvetoče Brike z OŠ Dobrovo, mentorica Vojka Gregorič, s štokvižem na belo in belo polento ter repki
• Šturke z OŠ Šturje, mentorja Petra Usaj in Irena Knafelc, z štokvižem na golaž, polento in bleki
• Soški kuharji z OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, mentorica Marija Benko, s filejem šarenke, ribjimi žepki in buljo

Zmagovalne skupine v šolskem letu 2012/13

Soški kuharji, Šturke in Perkmandeljci so prejeli darila naših partnerjev in poučno zabaven izlet, s katerim bomo oplemenitili svoje kulinarično znanje na področju školjkarstva in razsežnosti uporabe zelišč, vodil pa nas bo z ladjo iz Izole v strunjansko školjčišče. Tam si bomo ogledali prikaz sajenja, presajanja in obiranja školjk, ki si jih bomo nato sami pripravili pod vodstvom strokovnjakinje Suzane Franca, pot nas bo vodila v slovensko Istro na Manžan k domačiji Butul, ki se ponaša s širokim znanjem o zeliščih – tistih s svojega izjemnega vrta in vseh, ki rasejo na divje, kar tako med travo. Naučili se bomo pravilne uporabe zelišč po najnovejših standardih, razpoznati tista, ki so užitna, in izvedeli, zakaj jih je dobro uživati, ter male skrivnosti družine Butul, povezane z naravo in njenimi zakonitostmi, ki jih velja uporabiti v kuhinji.

Nagrado 500 EUR in avtorici fiat 500L v enomesečno uporabo si je prislužila skupina Matkurja z OŠ I. S. Zagorje pod mentorstvom Nade Brezovar, za najboljšo zgodbico, povezano z nekdanjim fičem,  ki jim jo je povedala babica. Izmed skupnih preko 50.000 glasov je prvouvrščena zgodbica Izpit matkurja iz Zagurja zbrala 7317 glasov, druga, Pošten tat skupine Soški kuharji, 5166 glasov, tretja, Tistega usodnega dne, pa 3679 glasov.

Na veliko veselje organizatorja, kulinaričnih strokovnjakov in kritikov ter vseh sladokuscev pa projekta še ni konec! Vabilo MOL, Turizma Ljubljana in Tržnic Ljubljana nam ponuja priložnost za izvedbo finala po finalu kot revije slovenskih lokalnih jedi na Pogačarjevem trgu, 8. junija 2013. Od 10.00 tega dne bo veliko skupin osnovnošolcev iz domala vse Slovenije, ki so sodelovale na tekmovanju v lokalni kulinariki, svoje jedi predstavilo javnosti v obliki degustacijskih porcij. O podrobnostih vas bomo seveda pravočasno obvestili.

Deli s prijatelji