RECEPT

File postrvi s konopljinimi semeni na ajdovi kaši z jurčki

Objavljeno 27. avgust 2015 15.00 | Posodobljeno 27. avgust 2015 15.00 | Piše: Špela Ankele

Postrv na drugačen način.

Foto: Špela Ankele

Aleš Tavčar že šest let vodi Gostišče Draga, umeščeno v opevano dolino čisto blizu Begunj na Gorenjskem. Draga je sicer idilična dolina, ki tudi poleti v svoj objem vabi sprehajalce, kolesarje in vse tiste, ki bi se radi povzpeli na Roblek ali katero od sosednjih gora. Tiste, ki ob naštetih aktivnostih postanejo lačni, Aleš Tavčar največkrat pogosti z ribjimi jedmi, divjačino in krožniki, ki se zavrtijo okoli junčjega mesa. »Prisegamo na domače sestavine. Tako je zelenjava, ki jo strežemo, z naše kmetije na Voklem, s kmetij v okolici in od lokalnih pridelovalcev pa prihajajo tudi preostali izdelki, ki jih uporabljamo pri kuhanju,« poudari kuhar.

Za 4 osebe:

  • 800 g postrvjega fileja
  • 400 g ajdove kaše
  • 300 g jurčkov
  • 100 g konopljinih semen
  • 2–3 žlice masla gi
  • približno 100 g stepene smetane
  • 2 stroka česna
  • šopek nasekljanega peteršilja
  • piranska sol, beli poper

Kašo skuhamo v soljeni vodi.

Na žlici masla gi prepražimo na lističe narezane jurčke. Nanje stremo česen in prepražimo le toliko, da zadiši, nato dodamo kuhano kašo. Tik preden postrežemo, v kašo dodamo še stepeno smetano in nasekljan peteršilj. »Stepeno zato, da bo kaša bolj kremasta,« pojasni kuhar tega tedna.

Ogrejemo še eno ponev, v katero dodamo žlico masla gi. Na njem z obeh strani opečemo postrvji file, ki smo ga solili in poprali, nato pa še povaljali v konopljinih semenih. 

Deli s prijatelji