RADOVLJICA

Festival čokolade: Še pica in kebab sta bila sladka

Objavljeno 14. april 2014 13.50 | Posodobljeno 14. april 2014 13.51 | Piše: Špela Ankele

Letošnji čokoladni festival v Radovljico v minulih dveh dneh privabil kar 25.000 obiskovalcev. Največ pogledov privabil spektakel, na katerem so kuhalnice v čokolado pomočili trije vrhunski chefi.

Na delavnicah so otroci risali s čokolado, največji užitek pa je bil, ko so svojo umetnino kar pojedli. Foto: Špela Ankele

Celo tisti, ki jim čokolada ne diši najbolj, bi si ob obisku radovljiškega čokoladnega festivala bržkone premislili in z zanimanjem pomočili jezik v eno od sladkih dobrot. Te so se v Radovljici, ki jo je konec tedna zavzel tretji čokoladni festival, predstavile v nešteto oblikah. Na stojnicah, ki so jih pripravile čokoladnice, so ponujali čokoladne fotoaparate in vijake, narejene iz te sladke pregrehe. Ta kratke napitke so obiskovalcem ponudili v čokoladnih kozarčkih, komaj kaj večjih od naprstnika. Iz čokolade so bile narejene lizike. S čokolado so otroci risali na papir. V čokoladne pralineje so ovili oljčno olje. Brez čokolade ga včeraj in dan prej ni bilo, ki bi zapustil Radovljico.

»Ocenjujemo, da je festival privabil rekordnih 25.000 obiskovalcev. Kuponi, ki jih na stojnicah zamenjajo za čokoladne dobrote, so pravi magnet, saj smo zgolj v soboto prodali toliko kupončkov kot lani v obeh dnevih. Letos so izjemno dobro obiskane tudi otroške delavnice, na katerih ustvarjajo s čokolado,« je dejala Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica, in poudarila, da so tokrat premierno predstavili prav posebne pralineje: »V njih je nadev, kakršnega sicer uporabljamo za orehovo potico. Upamo, da bodo, narejeni v obliki čebelice, postali eden od zaščitnih okusov našega mesta.« Ne samo s potico navdihnjenih pralinejev, v Radovljici so konec tedna prvič predstavili tudi čokoladni kebab. Tega so v Linhartovo mesto prinesli mojstri iz priljubljene mestne kavarne in slaščičarne Vidic.

Čokoladni kebab se bo vrtel vsak dan

»Že pred časom smo kupili napravo za čokoladni kebab, a je še nismo uporabljali. Ker so obiskovalci odlično sprejeli to sladico, jo bodo sladkosnedi pri nas lahko odslej dobili vsak dan,« je z nasmehom pojasnila slaščičarka Andreja Kristan. Čokoladni kebab je sicer v palačinko zavita čokolada, ki jo je Andreja spretno strgala z vrtečega stojala. Čez naribano čokolado je sogovornica nabrizgala sladko smetano in za piko na i dodala še pisane mrvice.

Podobno nepričakovano jed je v Radovljiški graščini, kjer so mojstrovine predstavljale številne čokoladnice, pripravljal tudi Boštjan Plešec. »Že leta 1954 je moj pokojni oče Franc začel peči piškote. Pred devetimi leti sem prevzel družinski posel, a s čokolado sva bila že prej prijatelja. Tokrat smo v Radovljici prvič predstavili čokoladno pico,« je pojasnil Plešec, ne da bi za trenutek pustil svoje delo. Na plast v krog razporejene temne čokolade je, medtem ko je pripovedoval o sladkem družinskem poslu, previdno posul krispi, sledila sta plast čokoladne kreme in nato še ščep brusnic, črnega ribeza in malin.

Ta kratki za moške, koktajli za ženske

V Radovljici niso poskrbeli samo za najmlajše sladokusce, ki so se po mestu vsi po vrsti sprehajali s čokoladnimi brki. Presenečenja so se vrstila tudi za ljubitelje čokolade zrelih let. Ti so se z zanimanjem ustavili pri stojnici dolenjskega podjetja Berryskha, kjer je Blaž Stjepić v čokoladne kozarčke spretno natakal sadne likerčke: »Čeprav nimamo ravno slovenskega imena, so vsi izdelki, tako alkoholni kot čokoladni, slovenski. Čokoladne izdelke denimo izdelujemo v Idriji.« Če so bili ta kratki bolj za moške, so na stojnici čokoladnice Rajska ptica poskrbeli še za dame, kajti zanje so mešali čokoladno obarvane koktajle. Lastnik ljubljanske čokoladnice Samo Osmančevič je pojasnil, da so na radovljiškem festivalu že tretjič. »Vsakič je več obiskovalcev, mi pa imamo zanje vse širšo ponudbo. Tokrat smo pripravili dvanajst čokoladnih koktajlov: cimetovega, metinega, kavnega, takšnega s čilijem,« je med nasmeški nanizal sogovornik, ki je za navdušenke pripravil še mikavno čokoladno šminko.

Brez dvoma pa je največ zvedavih pogledov privabil kuharski spektakel, na katerem so svoje kuhalnice v čokolado pomočili trije vrhunski chefi. Najbolj znan televizijec Bine Volčič, Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Igor Jagodic (Restavracija Strelec) so pripravili pravcati šov. Približno eno uro je v njihovih posodah brbotalo in se mešalo, ustvarjali so s čokolado, desertno vino, telečjo osnovo, ki se je gostila en cel dan, uporabljali so prah tepk, dodali kanček konopljinega okusa in še kaj. Nekaj takega torej, kar bi z lahkoto pripravili tudi doma? »Oh, kje pa, je preveč zakomplicirano! Ampak gledati in poslušati jih je pa izjemno zanimivo,« se je nasmehnila ljubiteljica čokolade, ki je kuharski spektakel spremljala v prvi vrsti.

Deli s prijatelji