KUHARJA TEDNA

Fari in Saša: sendvič falafel

Objavljeno 21. april 2013 15.00 | Posodobljeno 21. april 2013 15.00 | Piše: Jože Splichal

Boris Gašparin k tej znani ulični jedi z Bližnjega vzhoda priporoča renski rizling.

Foto: Igor Mali.

V četrtek, ko smo v ljubljanski okrepčevalnici Falafel delali tale recept, so bili vsi na trnih: šefico Hano so navsezgodaj zjutraj odpeljali v porodnišnico rodit. Falafel je pred 10 leti na Trubarjevi v Ljubljani odprl Hanin oče Abi Shaar, Palestinec, ki je v 70. letih prišel študirat v Ljubljano ‒ in ostal do danes. Falafel je zelo popularna bližnjevzhodna hrana, nadvse znana ulična jed zlasti v Palestini, Libanonu, Siriji in Jordaniji. »Najboljši je v Palestini!« trdi Abi, kar je logično: saj je Palestinec.

Falafle sta v Falaflu od a do ž pripravila tam zaposlena Fari in Saša.

Za 20 sendvičev:


1 kg čičerke

25 dag peteršilja

1 čebula

1 strok česna

2 žlici mešanice začimb za falafel (sol, poper, kumina, suh in zelen koriander ... vsega skupaj 17 začimb)

10 dag sezama

20 dag humusa

20 dag takinija

25 dag solate

25 dag peteršilja

25 dag zelja

25 dag paradižnika

palmovo olje za cvrtje


Čičerko čez noč namočimo v hladni vodi za najmanj 8 ur. Nasekljamo peteršilj, čebulo in česen, zmešamo s čičerko in v mešalniku na fino zmeljemo. Dodamo začimbe in 2 dl vode ter pustimo pol ure, da rahlo vzhaja. Potem iz mase delamo kroglice, ki jih povaljamo v sezamu in jih ocvremo v palmovem olju. Ocvrte falafle po štiri polagamo na okrogel arabski kruh; to sta v bistvu le dve skorji brez sredice, narejeni iz moke, soli, sladkorja in kvasa. Na kruh namažemo humus (to je namaz iz čičerke, limonovega soka, peteršilja, oljčnega olja, soli in popra), ocvrtke obložimo z zelenjavo po izbiri: zeleno solato, peteršiljem, zeljem, posebej pripravljeno repo, paradižnikom ..., na vrh damo še tahini, to je pasta iz sezamove omake in limonovega soka, in vse skupaj zavijemo kot palačinko.

Deli s prijatelji