V četrtek, ko smo v ljubljanski okrepčevalnici Falafel delali tale recept, so bili vsi na trnih: šefico Hano so navsezgodaj zjutraj odpeljali v porodnišnico rodit. Falafel je pred 10 leti na Trubarjevi v Ljubljani odprl Hanin oče Abi Shaar, Palestinec, ki je v 70. letih prišel študirat v Ljubljano ‒ in ostal do danes. Falafel je zelo popularna bližnjevzhodna hrana, nadvse znana ulična jed zlasti v Palestini, Libanonu, Siriji in Jordaniji. »Najboljši je v Palestini!« trdi Abi, kar je logično: saj je Palestinec.
Falafle sta v Falaflu od a do ž pripravila tam zaposlena Fari in Saša.
Za 20 sendvičev:
1 kg čičerke
25 dag peteršilja
1 čebula
1 strok česna
2 žlici mešanice začimb za falafel (sol, poper, kumina, suh in zelen koriander ... vsega skupaj 17 začimb)
10 dag sezama
20 dag humusa
20 dag takinija
25 dag solate
25 dag peteršilja
25 dag zelja
25 dag paradižnika
palmovo olje za cvrtje
Čičerko čez noč namočimo v hladni vodi za najmanj 8 ur. Nasekljamo peteršilj, čebulo in česen, zmešamo s čičerko in v mešalniku na fino zmeljemo. Dodamo začimbe in 2 dl vode ter pustimo pol ure, da rahlo vzhaja. Potem iz mase delamo kroglice, ki jih povaljamo v sezamu in jih ocvremo v palmovem olju. Ocvrte falafle po štiri polagamo na okrogel arabski kruh; to sta v bistvu le dve skorji brez sredice, narejeni iz moke, soli, sladkorja in kvasa. Na kruh namažemo humus (to je namaz iz čičerke, limonovega soka, peteršilja, oljčnega olja, soli in popra), ocvrtke obložimo z zelenjavo po izbiri: zeleno solato, peteršiljem, zeljem, posebej pripravljeno repo, paradižnikom ..., na vrh damo še tahini, to je pasta iz sezamove omake in limonovega soka, in vse skupaj zavijemo kot palačinko.