RECEPTI

Evropske palačinke: slane ali sladke

Objavljeno 24. marec 2015 15.30 | Posodobljeno 24. marec 2015 15.30 | Piše: Katja Cah

Pri palačinkah še zdaleč ni edina možnost le ta, da jih namažemo z marmelado.

Francoske pannequete z dušenim porom.

Pogosto preveč poveličujemo eksotiko oceane stran, saj ima okolje, v katerem smo se rodili in zrasli, prav tako edinstveno, dih jemajočo kulturo in umetnost. Prav zato ne zamudimo priložnosti za peko slastnih palačink po receptih z evropskih tal. Med drugim jih najdemo v pred kratkim izdani kuharici Palačinke avtorice Martine Lizambard iz založbe Mladinska knjiga.

FRANCOSKE PANNEQUETE* 
Z DUŠENIM POROM

za 4 osebe

  • 4 beli deli tanjših porov
  • 150 ml sladke smetane
  • 30 g masla in še žlička za pomastitev pekača
  • 1 do 2 žlički mletega karija (po želji)
  • sol in sveže mleti poper

Za zmes

  • 2 jajci
  • 100 ml mleka
  • 30 g stopljenega masla
  • 80 g ajdove moke
  • 50 g pšenične moke
  • 200 ml vode
  • 1/2 žličke drobno mlete soli
  • olje za pomastitev ponve

V skledo presejemo obe vrsti moke in naredimo zmes za palačinke.
Damo jo za uro v hladilnik.
Bele porove dele po dolgem razpolovimo, jih operemo in dobro osušimo, nato pa narežemo na tanke rezine.
Kozico pristavimo na šibek ogenj in v njej na maslu dušimo rezine pora; vmes pogosto premešamo, dokler se lepo ne zmehčajo, prilijemo smetano, dodamo kari, solimo in popramo.
Preden nadev odstavimo z ognja, ga pustimo, da se še nekaj časa duši in se smetana malo zgosti.
V pomaščeni teflonski ponvi spečemo osem tankih palačink.
Sproti jih nalagamo drugo vrh druge.
Pečico predogrejemo na 180 stopinj Celzija.
Palačinke razgrnemo, popražen por naložimo na sredino, levi in desni rob palačinke preganemo drugega proti drugemu čez nadev, nato prepognemo še preostala robova drugega proti drugemu, da nastanejo zavojčki.
Zložimo jih obrnjene z zgornjim delom navzdol v pekač za gratiniranje, pomaščen z maslom, in jih damo za šest do osem minut v pečico.
Postrežemo vroče.

* fr. sladke ali slane nadevane palačinke

POLJSKE Z ROZINAMI IN RUMOM

za 4 osebe

  • 100 g svetlih rozin
  • 100 ml ruma
  • sladkor za posipanje

Za zmes

  • 3 jajca
  • 300 ml sladke smetane
  • 50 g stopljenega masla
  • drobno naribana lupinica limone
  • 150 g moke
  • 50 g sladkorja
  • olje ali maslo za pomastitev ponve

V veliko skledo presejemo moko, naredimo zmes za palačinke in jo razredčimo s smetano.
Na koncu dodamo naribano limonino lupinico.
Pustimo, da počiva uro.
Rozine stresemo na cedilo, jih splaknemo z mlačno vodo in damo v skledo.
Malo segrejemo rum in z njim prelijemo rozine, jih pokrijemo in pustimo, da se namakajo, medtem ko zmes počiva.
Rozine odcedimo, preostali rum pa vmešamo v zmes.
V teflonsko ponev, pomaščeno z oljem ali maslom, nalijemo tanko plast zmesi in spečemo palačinke.
Ko palačinka po spodnji strani že malo porumeni, jo potresemo z rozinami in pečemo naprej kot običajno, obrnemo jo in jo spečemo še po drugi strani.
Takoj jo preložimo na krožnik in skupaj z drugimi hranimo na toplem.
Palačinke zložimo na pladenj, jih preganemo na četrtine, potresemo s sladkorjem in postrežemo še tople.

NORVEŠKE S KARDAMOMOM*

za 4 osebe

  • 2 debeli jajci
  • 120 g masla
  • 75 ml sladke smetane
  • 190 g moke
  • 140 g sladkorja
  • žlička mletega kardamoma

Za postrežbo (po želji)

  • stepena sladka smetana
  • jagodičje

V veliko skledo ubijemo jajci in ju skupaj s sladkorjem stepemo, dokler se ne spenita in v trakovih odtekata z metlice za stepanje.
Med stalnim mešanjem zelo postopoma dodajamo moko, stopljeno maslo, smetano in kardamom.
Zmes damo za uro počivat.
Na zmeren ogenj pristavimo teflonsko ponev in vanjo vlijemo majhno zajemalko zmesi ter jo enakomerno in v tanki plasti porazdelimo po dnu ponve.
Pustimo, da se palačinka približno v minuti svetlo rjavo popeče po eni strani, nato jo obrnemo in spečemo do konca.
Preložimo jo na krožnik in jo takoj nato ovijemo okrog držala kuhalnice, da dobi obliko korneta oziroma valja.
Damo jo na stran, da se popolnoma ohladi.
Tako naredimo sproti z vsako palačinko, kajti če bi čakali, bi postale preveč lomljive in jih ne bi mogli več lepo zviti.
Kornete nadevamo s stepeno smetano in postrežemo s svežim jagodičjem.

* Na Norveškem pečejo palačinke v posebnem modlu, v katerem se nanje odtisne okrasni vzorec. 

Deli s prijatelji