RECEPTI

Evrazijsko kosilo

Objavljeno 24. februar 2015 14.00 | Posodobljeno 24. februar 2015 14.00 | Piše: Katja Cah

Z začimbami do svetovljanskosti.

Kozice s soljo in poprom iz voka.

Pogosto pozabljamo, da sta dva ključna pogoja za dobro skuhano jed zelo preprosta – sveže sestavine in primerne začimbe. Iz pred kratkim natisnjene kuharice Kuhajmo z začimbami svetovljanske avtorice Jennifer Newens smo izbrskali tri domiselne recepte evrazijskega izvora za predjed, glavno jed in posladek – aromatično pijačo.

KOZICE S SOLJO 
IN POPROM IZ VOKA

  • žlička zrn črnega, rožnatega in sečuanskega popra
  • kg srednje velikih kozic v lupini
  • morska sol
  • 2 žlici repičnega olja
  • 4 sesekljani stroki česna
  • limonini krhlji za postrežbo

Poprova zrna stresemo v terilnik in jih drobno stolčemo.
V skledo damo kozice, polovico stolčenih poprovih zrn in žličko soli ter dobro premešamo.
Pustimo nekaj časa.
V voku ali veliki ponvi na močnem ognju segrejemo olje.
Dodamo česen, preostala poprova zrna in žličko soli ter med mešanjem pražimo minuto.
Primešamo kozice in med mešanjem pražimo od tri do štiri minute, da postanejo rožnate.
Takoj ponudimo z limoninimi krhlji.
Na mizo postavimo še skodelico za lupine.

PEČENA ZELENJAVA Z OMAKO ROMESCO

  • 3 stroki česna
  • 75 g praženih nalistanih mandljev
  • kozarec (375 g) odcejenih pečenih rdečih paprik
  • 2 žlički šerijevega kisa
  • žlička španske prekajene paprike
  • 3 žlice in 60 ml olivnega olja
  • sol in sveže mleti črni poper
  • 500 g majhnih krompirjev z rdečo lupino, prerezanih na polovico
  • 2 veliki bučki, narezani na debele rezine
  • 2 azijska jajčevca, narezana na debele rezine
  • velika rdeča paprika, očiščena semen in narezana na debele rezine
  • rdeča čebula, narezana na krhlje

Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija.
Za omako v sekljalniku drobno sesekljamo strok česna.
Dodamo mandlje in jih drobno sesekljamo.
Nato dodamo še pečeno rdečo papriko, kis in prekajeno papriko ter sestavine gladko zmešamo.
Med sekljanjem postopoma prilijemo tri žlice olja.
Omako začinimo s soljo in poprom.
V majhni kozici na šibkem ognju približno pet minut segrevamo 60 ml olja in strt česen, da ta zlato porjavi.
Kozico odstavimo in česen odstranimo.
Krompir stresemo na velik pekač, ga pokapamo z žlico česnovega olja, postavimo v pečico in pečemo 10 minut.
V veliko skledo damo bučke, jajčevce, narezano rdečo papriko in čebulo, pokapamo s preostalim česnovim oljem, premešamo in stresemo na pekač h krompirju.
Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo od 20 do 30 minut, da se zelenjava zmehča.
Zelenjavo med peko večkrat premešamo.
Začinimo s soljo in poprom ter preložimo na pladenj.
Zraven v skledici posebej postrežemo omako za pomakanje. Takoj ponudimo.

ZAČINJENI MLEČNI ČAJ

  • 5 strokov kardamoma
  • cimetova palčka in palčke za okras (po želji)
  • 4 poprova zrna
  • 4 celi klinčki
  • 750 ml polnomastnega mleka
  • 10 g listov močnega črnega čaja, kot je darjeeling ali ceylon
  • 125 g sladkorja

Kardamomove stroke s hrbtom kuhinjskega noža stremo, da se odprejo.
Semena poberemo iz strokov, stroke zavržemo.
V terilnik ali kavni mlinček, namenjen za začimbe, damo kardamom, cimetovo palčko. poprova zrna in klinčke ter vse zdrobimo ali grobo zmeljemo.
Začimbno mešanico stresemo v veliko kozico ter prilijemo mleko in 250 ml vode.
Na zmernem ognju zavremo, nato ogenj zmanjšamo in nepokrito počasi kuhamo 10 minut.
Primešamo čajne liste in sladkor, pokrijemo in na majhnem ognju namakamo približno pet minut ali, če imamo raje zelo močan čaj, nekoliko dlje.
Nato kozico odstavimo z ognja.
Čaj precedimo skozi gosto cedilo v ogrete skodelice.
Po želji ga okrasimo s cimetovimi palčkami in takoj ponudimo. 

Deli s prijatelji