AJDA

Enakovredna žitom

Objavljeno 26. februar 2012 11.00 | Posodobljeno 26. februar 2012 11.00 | Piše: Andrej Predin

Navadna ajda ima vedno večjo vlogo v domači kuhinji.

Ajda na žalost izginja s slovenskih polj. Semena, ki so zdaj dosegljiva kmetom, so po navadi hibridi, ki jih prodajajo velike korporacije. Tovrstno seme ni ustrezno za tukajšnje razmere, zato ajda ne uspeva tako kot nekoč, povrhu pa seme hibridnih rastlin ni več tako zdravilno, kot so bile stare sorte. Še posebno veliko zdravih učinkovin so vsebovale sorte, ki so uspevale na višjih legah.

Zdravi krčne žile

A kljub temu si ajda še vedno več kot zasluži svoje mesto med zdravo prehrano. Njena najbolj znana odlika je, da ne vsebuje glutena, zato je skoraj neizogibna za ljudi s celiakijo. Uporabljamo predvsem semena, ki jih lahko zmeljemo v moko ali zluščimo v kašo. Iz posušenih cvetočih rastlin si lahko pripravimo čaj, ki vsebuje veliko rutina za zdravljenje krčnih žil. Ajda je bogata z mineralnimi snovmi, cinkom, selenom, bakrom in magnezijem – ta sprošča stene krvnih žil in tako prispeva k nižanju krvnega tlaka ter boljši prekrvavitvi, prisotnost cinka pa pospešuje celjenje ran. Ajda zaradi fenolov spada med hranila z antioksidativnim učinkom, kar pomeni, da razstruplja in upočasnjuje staranje.

Uravnava prebavo

Pogosto jo priporočajo sladkornim bolnikom zaradi ogljikovih hidratov in omenjenega magnezija, ki spodbuja porabo glukoze in izločanje inzulina. Več kot dobrodošla je tudi na jedilniku ljudi s povišanim holesterolom in žolčnimi kamni. Seme vsebuje veliko balastnih snovi, ki pomagajo uravnavati prebavo. Z ajdovimi luščinami lahko napolnimo vzglavnike in vzmetnice, saj so vzdržljive in ne prevajajo toplote kot sintetična vlakna, vendar njihovo uporabo odsvetujejo ljudem z alergijami. Ajda je bila med cvetenjem odlična paša za kranjsko čebelo.

Priprava ajdovega kruha

Pri pripravi tega okusnega kruha je treba ajdovo moko najprej politi s slanim kropom. Potrebujemo: 15 dag ajdove moke, 2 jogurtova lončka kuhane ajdove kaše, 60 dag črne moke, 3 dag kvasa, 1,5 dl vode, 1 zravnano žlico sladkorja, 4 žlice sladke smetane in olje. Iz moke, sladkorja, kuhane ajdove kaše, kvasa, vode in sladkorja zamesimo testo in ga pustimo vzhajati 15 minut, nato pa ga spet pregnetemo, premažemo z oljem in pustimo vzhajati približno eno uro. Sledi ponovno gnetenje, potem pa ga premažemo s smetano in znova damo vzhajati. Pečemo pri 170 stopinjah Celzija približno eno uro. Ajdov kruh praviloma delamo iz mešanice vsaj dveh vrst mok, najpogosteje črne in seveda ajdove, lahko pa uporabimo tudi eno tretjino bele.

Deli s prijatelji