Ob dobrem klepetu se nadvse priležejo mini kolački – mafini. Ti niso nujno le sladica, izvrstno se izkažejo tudi v vlogi polnovredne malice. Ni jih težko narediti. Poleg sestavin potrebujemo le še posebni pekač, ki ni drag. Nekaj odličnih idej smo našli v sveže izdani kuharici Mladinske knjige z naslovom Mafini. Vsak recept je za 12 kosov.
- Kavni
maščoba za pekač
80 g kavnih zrnc
280 g moke
žlica kakava v prahu
3 žličke pecilnega praška
60 g margarine
2 jajci
100 g sladkorja
150 ml močne hladne kave
150 ml mleka
150 g sladkorja v prahu
2 žlici smetane za kuhanje
- Pekač pomastimo in postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Za testo na grobo nasekljamo kavna zrna. Zamešamo jih z moko, kakavom v prahu in pecilnim praškom.
- Margarino raztopimo in jo pustimo, da se shladi. V drugi skledi jo zmešamo z jajcema in s sladkorjem, prilijemo kavo in mleko ter vse dobro premešamo.
- Mešanico z moko dodamo tekoči zmesi in mešamo le toliko, da se suhe sestavine navlažijo.
- Testo vlijemo v pekač in ga pečemo na srednji rešetki pečice približno 25 minut.
- Mafine pustimo počivati še kakšnih pet minut, potem pa jih preložimo na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo.
- Za glazuro gladko zmešamo sladkor v prahu z dvema žlicama močne hladne kave in smetano za kuhanje. Mafine premažemo z glazuro in vsakega okrasimo s kavnim zrnom.
- Korenčkovi z makom
maščoba za pekač
250 g korenja
100 g lešnikov
50 g maka
neškropljena limona
noževa konica klinčkov v prahu
noževa konica cimeta
200 g pšenične moke
2 žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
jajce
150 g rjavega sladkorja
100 ml jedilnega olja
200 g pinjenca
sladkor v prahu za posip
- Korenje operemo, olupimo in na drobno naribamo.
- Lešnike in mak dobro zmeljemo.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač pomastimo in postavimo v hladilnik.
- Limono operemo z vročo vodo, popivnamo s krpo in nastrgamo lupino. Ožamemo polovico limone.
- Naribano korenje dobro zmešamo z lešniki, makom, limonino lupino in čajno žlico limonovega soka. Zmesi dodamo klinčke v prahu in cimet.
- V skledi premešamo moko in pecilni prašek.
- V ločeni skledi kremasto zmešamo jajce in sladkor, nato umešamo olje in pinjenec. V to zmes postopno dodajamo korenje in potem še moko.
- Vdolbine pekača napolnimo s testom. Mafine pečemo na srednji polici pečice 20–25 minut.
- Vzamemo jih ven in jih pustimo počivati. Potem jih damo iz vdolbin pekača, da se ohladijo. Posujemo jih s sladkorjem v prahu.
- Pikantni špinačni
250 g špinače
sol
125 g masla
250 g moke
1/2 žličke sladke paprike v prahu
poper iz mlinčka
žlička pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
jajce
300 g jogurta
2 žlici nasekljanih svežih zelišč
2–3 paradižniki
12 blanširanih zelenih špargljevih glavic
12 stebelc krebuljice ali peteršilja
- Pekač pomastimo in postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Špinačo operemo in blanširamo v slanem kropu.
- Krop odlijemo, špinačo splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo, dobro ožamemo in zmečkamo.
- Maslo raztopimo in pustimo, da se ohladi.
- V skledi zmešamo moko, papriko v prahu, malo popra, pecilni prašek in sodo bikarbono.
- V drugi skledi jajce umešamo z jogurtom, špinačo, zelišči in maslom. Mešanico vsujemo v moko in hitro premešamo, da se suhe sestavine navlažijo.
- Testo vlijemo v vdolbine pekača za mafine in pečemo na srednji rešetki pečice 25–30 minut.
- Mafine pustimo počivati pet minut, nato jih vzamemo iz pekača.
- Postrežemo jih na kolutih paradižnika in okrasimo z blanširanimi špargljevimi glavicami in krebuljico ali peteršiljem.
- Napitek kot vitaminski bum
Mafini nam bodo še bolj teknili, če si bomo hkrati privoščili tudi odlične, zdrave napitke. Poskusimo z naslednjo vitaminsko energetsko bombo. Banano pretlačimo z vilicami in nastalo kašo zmešamo z dl korenčkovega soka, 2 dl pomarančnega soka in sokom ene limone. Sladkamo z medom in postrežemo ohlajeno.