MAFINI

En kalup, nešteto slastnih zalogajev

Objavljeno 17. april 2012 14.40 | Posodobljeno 17. april 2012 14.42 | Piše: Katja Cah

Skrajnosti nikoli niso dobre. Stalno odrekanje v prehrani prav tako ne.

Ob dobrem klepetu se nadvse priležejo mini kolački – mafini. Ti niso nujno le sladica, izvrstno se izkažejo tudi v vlogi polnovredne malice. Ni jih težko narediti. Poleg sestavin potrebujemo le še posebni pekač, ki ni drag. Nekaj odličnih idej smo našli v sveže izdani kuharici Mladinske knjige z naslovom Mafini. Vsak recept je za 12 kosov.

 

  • Kavni 

maščoba za pekač
80 g kavnih zrnc
280 g moke
žlica kakava v prahu
3 žličke pecilnega praška
60 g margarine
2 jajci
100 g sladkorja
150 ml močne hladne kave
150 ml mleka
150 g sladkorja v prahu
2 žlici smetane za kuhanje

  •  Pekač pomastimo in postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  •  Za testo na grobo nasekljamo kavna zrna. Zamešamo jih z moko, kakavom v prahu in pecilnim praškom.
  •  Margarino raztopimo in jo pustimo, da se shladi. V drugi skledi jo zmešamo z jajcema in s sladkorjem, prilijemo kavo in mleko ter vse dobro premešamo.
  • Mešanico z moko dodamo tekoči zmesi in mešamo le toliko, da se suhe sestavine navlažijo.
  • Testo vlijemo v pekač in ga pečemo na srednji rešetki pečice približno 25 minut.
  • Mafine pustimo počivati še kakšnih pet minut, potem pa jih preložimo na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo.
  •  Za glazuro gladko zmešamo sladkor v prahu z dvema žlicama močne hladne kave in smetano za kuhanje. Mafine premažemo z glazuro in vsakega okrasimo s kavnim zrnom. 

image

  • Korenčkovi z makom


maščoba za pekač
250 g korenja
100 g lešnikov
50 g maka
neškropljena limona
noževa konica klinčkov v prahu
noževa konica cimeta
200 g pšenične moke
2 žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
jajce
150 g rjavega sladkorja
100 ml jedilnega olja
200 g pinjenca
sladkor v prahu za posip

  • Korenje operemo, olupimo in na drobno naribamo.
  • Lešnike in mak dobro zmeljemo.
  • Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač pomastimo in postavimo v hladilnik.
  • Limono operemo z vročo vodo, popivnamo s krpo in nastrgamo lupino. Ožamemo polovico limone.
  • Naribano korenje dobro zmešamo z lešniki, makom, limonino lupino in čajno žlico limonovega soka. Zmesi dodamo klinčke v prahu in cimet.
  • V skledi premešamo moko in pecilni prašek.
  • V ločeni skledi kremasto zmešamo jajce in sladkor, nato umešamo olje in pinjenec. V to zmes postopno dodajamo korenje in potem še moko.
  • Vdolbine pekača napolnimo s testom. Mafine pečemo na srednji polici pečice 20–25 minut.
  • Vzamemo jih ven in jih pustimo počivati. Potem jih damo iz vdolbin pekača, da se ohladijo. Posujemo jih s sladkorjem v prahu. 

image

  • Pikantni špinačni


250 g špinače
sol
125 g masla
250 g moke
1/2 žličke sladke paprike v prahu
poper iz mlinčka
žlička pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
jajce
300 g jogurta
2 žlici nasekljanih svežih zelišč
2–3 paradižniki
12 blanširanih zelenih špargljevih glavic
12 stebelc krebuljice ali peteršilja

  • Pekač pomastimo in postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  • Špinačo operemo in blanširamo v slanem kropu.
  • Krop odlijemo, špinačo splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo, dobro ožamemo in zmečkamo.
  • Maslo raztopimo in pustimo, da se ohladi.
  • V skledi zmešamo moko, papriko v prahu, malo popra, pecilni prašek in sodo bikarbono.
  • V drugi skledi jajce umešamo z jogurtom, špinačo, zelišči in maslom. Mešanico vsujemo v moko in hitro premešamo, da se suhe sestavine navlažijo.
  • Testo vlijemo v vdolbine pekača za mafine in pečemo na srednji rešetki pečice 25–30 minut.
  • Mafine pustimo počivati pet minut, nato jih vzamemo iz pekača.
  • Postrežemo jih na kolutih paradižnika in okrasimo z blanširanimi špargljevimi glavicami in krebuljico ali peteršiljem. 

 

  • Napitek kot vitaminski bum


Mafini nam bodo še bolj teknili, če si bomo hkrati privoščili tudi odlične, zdrave napitke. Poskusimo z naslednjo vitaminsko energetsko bombo. Banano pretlačimo z vilicami in nastalo kašo zmešamo z dl korenčkovega soka, 2 dl pomarančnega soka in sokom ene limone. Sladkamo z medom in postrežemo ohlajeno. 

Deli s prijatelji