OKUS TEDNA

Emeran Reya: rebula 2010

Objavljeno 02. maj 2012 19.15 | Posodobljeno 02. maj 2012 19.15 | Piše: Jože Splichal

K nežni rebuli letnik 2010 iz kleti Emeran Reya v Kozani v Brdih so v gostilni Pri Poku na Brezovici pri Ljubljani spekli veliko pokrovačo in jo potopili v omako iz mavrahov in divjega hmelja.

Vinarjev z enakimi priimki v Brdih ni malo. Tudi priimek Reya se nekajkrat ponovi. Emeran Reya je posestvo v Kozani. Družina – na novih etiketah je podpisan Edvard z družino – ima na vrhu Kozane okrog deset hektarjev vinogradov in se najbolj pohvali s cabernet francom, kajpak pa imajo v kleti tudi kraljico Brd – rebulo. Mlada, sveža rebula letnik 2010 ima 12 odstotkov alkohola, in ker ni zorela v hrastovih barikih, ampak je takoj namenjena pivcem, je bila pametna odločitev, da je zaprta z navojnim zamaškom.

Divji hmelj

V gostilni Pri Poku na Brezovici pri Ljubljani je Robert Trobec k temu svežemu, dišečemu vinu ponudil pravi pomladni krožnik. V teh dneh so tam namreč vsak dan na jedilniku šparglji in/ali divji hmelj, ki ga nabirajo na morostu. Tokrat smo dobili divji hmelj, na pogled in po okusu močno podoben divjim mladim špargljem. Torej: nežno popečena velika pokrovača (tudi jakobova pokrovača, najbolj znana pa kajpak kot kapesanta), ki so jo pokrili z mavrahi (tudi smrčki, okusnimi gobami, ki navadno rastejo aprila) in divjim hmeljem.

Deli s prijatelji