OKUSOJEDCI

Element, Ljubljana

Objavljeno 01. februar 2016 15.30 | Posodobljeno 01. februar 2016 15.30 | Piše: Okusojedci

V poslovni stavbi se skriva dragulj, ki bo s čistimi okusi navdušil gurmane.

Več kot dovolj elementov je bilo za zadovoljstvo, ko smo odhajali iz črnuškega Elementa. Od aperitiva do kave je bilo vse po našem okusu. V poslovni stavbi na robu ljubljanske obvoznice se skriva gurmanski dragulj, poznajo pa ga predvsem tisti, ki čez dan tja zavijejo na kosilo ali pomenek ob kavi. Priporočamo, da odkrijete še njegovo stran à la carte.

Bjana brut, ki jo prideluje Miran Sirk, nam je s poskočnimi mehurčki odprla apetit in naredila svež uvod v prvi krožnik. Masleni okus popečenega kruha se je ujel z mlečnostjo svežega, čvrstega brancinovega karpača in kremozno pašteto dimljene postrvi. Groba sol in sivka sta dodali konkretnost nežni ribi, bjana pa je s citrusnimi aromami osvežila karpačo, dimljeni postrvi pa dala svežo lahkotnost. Res mojstrski okusi in mojstrska kombinacija.

Sveži jadranski tun, mariniran s črno sojo, je s krompirjevo solato in čipsom vijoličnega krompirja poskrbel za nenavadno, a všečno kombinacijo z azijskim pridihom. Barva krompirja in tuna je našega sommelierja spomnila na rose in vodja restavracije Denis Topić nam je v kozarec natočil rose S iz vinske kleti Sanctum iz Lipoglava pri Ločah. V ustih je pustil eleganten pookus po češnji in malenkost prijetne grenkobe, vse pa se je čudovito zlilo z okusi krožnika. Da bo Element letos še bolj zaplaval v morske vode, je chef Borut Centa pokazal tudi z naslednjim krožnikom. Sipine rezance je skombiniral s kozicami in brancinom, svežino in barvo pa dodal z julien zelenjavo, ki je pokala pod zobmi. Odlične domače testenine za vse Kavalove restavracije pripravlja Jožica Drobnič. Sipini so bili čvrsti na ugriz, lepo sozvočje mineralno-maslenih okusov pa je s svojo mlečnostjo in aromami rumenega jabolka, kutine in hruške podprl chardonnay Marjana Simčiča, 2014.

Čeprav gratinirani kanestreli ni bilo kaj očitati, so nas sezule popečene šitake s kapesanto, prekrite z lardom. Bela slanina je zaradi vročine posteklenela, kuhar je dodal le sol in olje, da je čim bolj ohranil naravni okus. Macerirana malvazija carolina, 2010, je v kozarec pljusknila arome rumenega sadja in medene note, v ustih pa je prijetna kislina še dvignila zemeljske arome šitak, mineralnost kapesante in aromo dima, ki jo je prinesel lardo.

image
Vrsta ponudbe: restavracija
  • hrana, vino: 9
  • postrežba: 9
  • cena/kakovost: 9
  • vtis skupaj: 9
     

Ker se Centa rad poigrava tudi z okusom mesa, ne le rib, je za veliki finale postregel avstralski vagju z vasabijevim pirejem in glaziranim korenčkom. Potrebuševino je serviral na vročih kamnih, ko je bila pečena, jo je začinil samo s solnim cvetom, da ni prekril osnovnega okusa. Pire je bil ravno toliko pikanten, da je na jeziku za njim ostala sled, čudovito hrustljava skorjica in nežno roza sredica mesa pa sta pustili okus po praženih oreščkih. V skrbno pripravljeno meso je bilo treba kar pošteno ugrizniti, a je bilo voljno. Za sozvočje okusov je poskrbel Kabajev cuvée morel, 2009, iz merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca in kanček petit verda. V zvrsti je največ merlota in ta mu je tudi dal mehkobo, medtem ko ga zaznamujejo vonjave drobnih rdečih sadežev, fige, čokolade, črnega popra … Dolg, poln in svež pookus po amareni in suhi slivi je pustil v ustih občutek elegance in harmonije, dimaste arome vina in aroma dima v mesu pa so poskrbele za popolno zlitje okusov.

V Elementu sicer ponujajo Lolitine sladice, v železni repertoar kuhinje pa spada čokoladni sufle z angleško kremo in svežim sadjem. Centa sladico pripravi brez kančka moke, kot (pre)skromno pravi, ne kuha kot veliki chefi, a goljufa pač ne. Iskrenost do sebe in do gosta mu največ pomeni, ne prisega na bližnjice in poceni sestavine. Zato je krema s pravo vaniljo, sufle pa čokoladen, da bolj ne bi mogel biti. Kuhinja po njegovem ni prostor za kompliciranje, sestavin ne mrcvari v nedogled in jim ne dodaja množice začimb. Ljubi čiste okuse, za to pa morajo biti sestavine vrhunske. In ker se Elementov jedilni list vse bolj nagiba k morskim sestavinam, je začrtana pot vsekakor pravilna.

Dobro je vedeti

  • Element, restavracija in kavarna
  • Creans, d. o. o.
  • Šlandrova 4b, 1231 Ljubljana Črnuče
  • Tel.: + 386 (0)5 904 92 90, 031 354 459
  • Splet: www.kaval-group.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Od ponedeljka do petka od 11. do 22. ure, ob sobotah od 12. do 17. ure, nedelje zaprto.
  • degustacijski meni: Po dogovoru.
  • vinska klet: 70 etiket, pol od tega točijo na kozarec.
Deli s prijatelji