ONINA KUHINJA

Ekološko, preprosto dobro

Objavljeno 02. maj 2016 15.30 | Posodobljeno 02. maj 2016 15.30 | Piše: Katja Cah

Kemičarka Metka Ternjak Gomboc in njena hči Tina Gomboc, inženirka kmetijstva, nas v televizijski oddaji Vrtičkanje navdušujeta za ekološko vrtnarjenje in samooskrbo. V dejavnosti, ki prav tako spodbujajo družabnost, ko se pogovarjamo o tem, kako nam kaj uspeva, je lahko vključena vsa družina.

Čemažev shranek (pesto)

Simpatični sorodnici znata iz pridelkov pripraviti tudi odlične jedi. Preizkusite njune preproste, a dobre recepte!

ČEMAŽEV SHRANEK 
(PESTO)

  • listi čemaža
  • morska sol (himalajska sol)
  • hladno stiskano olivno olje (lahko dodamo še nekaj orehovega, ričkovega, konopljinega ali lanenega)

Liste narežemo na centimeter široke rezance in jih damo v multipraktik.
Nato jih prelijemo z oljem, solimo in sesekljamo.
Shranek napolnimo v čiste kozarčke.
Na vrh prilijemo žlico olja in zapremo.
Čemažev shranek, ki je odličen na testeninah, se na hladnem obdrži vse do naslednje sezone.
Nasvet: na 20 dag listov dodamo od 1 do 1,5 dcl olja in polno žličko soli. Ta količina zadostuje za srednji kozarček.

KOPRIVNA REZINA

Za 2 osebi

  • lonček sesekljanih ali zmletih kopriv, že pokuhanih
  • lonček skute
  • 2 jajci
  • lonček kuhane prosene ali ajdove kaše
  • strok sesekljanega in popraženega česna
  • peteršilj
  • sol
  • poper
  • nariban sir

Koprive pokuhamo in sesekljamo.
Dodamo vse sestavine in premešamo.
Maso vlijemo v dobro ogret pekač in pečemo okoli 30 minut na 190 stopinj Celzija.

FIŽOLOV NAMAZ

  • 200 g kuhanega fižola
  • sok polovice limone
  • pol žličke zeliščne ali drobno mlete morske soli
  • polovica čebule
  • 2 stroka česna
  • 2–3 žlice hladno stiskanega olivnega olja
  • 2 žlici skute (jogurta ali kisle smetane)
  • sveža zelišča (peteršilj, drobnjak, pehtran, meta)
  • po želji poper, čili, rdeča paprika

Zmečkamo fižol ter narežemo čebulo in česen.
V mešalnik odmerimo vse sestavine razen olja in svežih začimb ter zmešamo v gosto kašo (pire).
Med mešanjem prilijemo toliko olja, da je zmes lepo mazljiva.
Na koncu dodamo sesekljana sveža zelišča ali pa jih potresemo po namazu, tik preden ponudimo.
Pustimo ga na hladnem vsaj eno uro, da se okusi prepojijo.
Namaz lahko ponudimo s polnozrnatim kruhom ali vanj pomakamo na palčke narezano zelenjavo.

Avtorici receptov: METKA TERNJAK GOMBOC IN TINA GOMBOC

Deli s prijatelji