KUHAR TEDNA

Egipčanski piknik: kofta, mešana solata in mahshi

Objavljeno 12. maj 2015 15.00 | Posodobljeno 12. maj 2015 15.00 | Piše: Špela Ankele

Sommelierka Mira Šemić priporoča: suhi rose, sadnih arom, prepoznavne svežine in srednjega alkohola se bo dobro ujel z veliko okusi na krožniku.

Foto: Špela Ankele

"Tudi v Sloveniji rad pripravljam jedi iz moje domovine," uvodoma pojasni s kuharskim znanjem dobro podkovani Egipčan Mohamed Mido Abdou, ki zadnja leta živi na obrobju gorenjske metropole. Ker je sezona piknikov ponekod že v polnem razmahu, tokrat objavljamo nekaj iz Egipta prinesenih predlogov, da bo na pikniku, ki ga lahko pripravimo kar v domači kuhinji, nekoliko drugače zadišalo.

Za 4 osebe:

Kofta (čevapčiči)

  • 1 kg mletega govejega mesa (ne preveč pustega)
  • 2 večji čebuli
  • 3 vejice peteršilja
  • 2 žlici pelatov
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 čajna žlička popra
  • pol žličke naribanega muškatnega oreščka
  • 1 strok česna
  • 2 žlici masla
  • nekoliko oglja

Sesekljano čebulo stisnemo v pesti, da odteče sok, ki ga shranimo za pozneje.
Mesu primešamo čebulo, nasekljan peteršilj, sol, poper, česen, pelate in muškatni orešček.
Maso premešamo in zgnetemo ter pustimo počivati približno 20 minut.
Na kovinsko palčko za nabodala oblikujemo kofte, vendar mesa ne pustimo na palčki, ampak ustvarimo čevapčič tako, da je v sredini luknja. Da se masa ne prijema na roke, uporabimo sok, ki je nastal med odcejanjem čebule.
V pečico, segreto na 200 stopinj Celzija, na peki papir naložimo kofte in pečemo 15 minut. Vmes jih lahko obrnemo in po potrebi odlijemo sok, ki ga je spustilo meso.
Na koncu na sredino pekača dodamo skodelico s stopljenim maslom, v katero smo položili vroče oglje, ki smo ga segreli na plinu štedilnika. Hitro pokrijemo z alufolijo, da se prepoji z vonjem oglja, in pustimo pet minut v pečici ter postrežemo.

Mešana solata

  • 4 paradižniki
  • 3 paprike
  • pol solate ledenke
  • pest rukole
  • 10 vejic peteršilja
  • 2 korenčka
  • 2 mladi čebuli
  • limona, sol, oljčno olje

Korenje olupimo in naribamo. Drugo zelenjavo narežemo na kockice, peteršilj pa nasekljamo in primešamo korenju. Zmešamo, dodamo sok ene limone, oljčno olje in posolimo. Premešamo.

Mahshi (sarmice)

  • sveže zelje
  • 4 sveži paradižniki ali pelati
  • 1 kg dolgozrnatega riža
  • 5 vejic peteršilja
  • 2 čebuli
  • sol, poper, mleta kumina
  • 1 goveja jušna kocka

Zeljnato glavo namočimo v vrelo vodo. Listi se bodo toliko zmehčali, da bodo odstopili in jih bomo lahko upognili, ne da bi popokali. Ta del je zelo zamuden, ampak se splača vztrajati.

Ko imamo liste pripravljene, damo v skledo opran riž, nasekljan paradižnik in peteršilj, nasekljano čebulo, žlico soli in mletega popra, žličko mlete kumine, jušno kocko in vse skupaj dobro premešamo. V vsak list zelja položimo veliko žlico mase, zavijemo ter položimo v velik lonec, ki smo ga predhodno namazali z oljem in na dnu obložili z dvema listoma zelja. Nalagamo tesno, drugo zraven druge.

Zalijemo s 3 dl vode in počasi kuhamo dve uri (oziroma 40 minut, če uporabljamo ekonomlonec).

Še to: zeljne liste lahko nadomestimo z listi trte. 

Deli s prijatelji