OKUSNO

Edita Burnić: špinačna pita

Objavljeno 24. maj 2015 14.00 | Posodobljeno 24. maj 2015 14.00 | Piše: Špela Ankele

Že drugo leto se Edita Burnić suka za lonci ljubljanske restavracije Saraj.

Foto: Špela Ankele

Že drugo leto se Edita Burnić, po rodu iz Sanskega Mostu, suka za lonci ljubljanske restavracije Saraj. Dan pred našim obiskom je spod njenih marljivih rok prišlo več deset pit, namenjenih večji pogostitvi: »Pite pripravimo z različnimi nadevi – denimo bučnim, krompirjevim, porovim, lahko združimo mleto meso in krompir ali pa pripravimo mesni burek.« Ob vprašanju, kdo jo je naučil delati tako tanko testo, da se vidi skozenj, z milim nasmeškom pove logično: »Mama.«

Za 4 osebe:

Testo:
pol kg moke
žlička soli
žlička olja
voda (po potrebi – okoli 3 dl)

Nadev:
pol kg sveže špinače
2 žlici skute
2 žlici kisle smetane
3 jajca
sol

Pripravimo gladko, kompaktno testo in oblikujemo hlebček. Na tanko ga premažemo z oljem in približno pol ure pustimo počivati na sobni temperaturi.

Medtem pripravimo nadev: špinačo očistimo, operemo in narežemo na tanke rezance. Narezano špinačo vmešamo k vsem drugim sestavinam, ki jih potrebujemo za nadev.

Nato testo zvaljamo na prtu, ki smo ga rahlo pomokali. Z moko popršimo tudi testo, da se to ne bi prijelo na valjar. Na koncu ga še nekoliko razvlečemo in pazimo, da se ne naredijo luknje.

Pečico ogrejemo na najvišjo temperaturo (250 stopinj Celzija).

Na razvlečeno testo razporedimo prvo črto nadeva. Povijemo, odrežemo preostanek testa in položimo v okrogel pekač, ki smo ga rahlo premazali z oljem. Nato postopek ponavljamo in naredimo toliko tanjših zavitkov, da porabimo vse testo in nadev. Zavitke nalagamo v krog, tako da je na koncu pekač lepo zapolnjen.

Pito previdno premažemo z oljem in potisnemo v pekač. Pet minut pečemo na visoki temperaturi, nato zmanjšamo na 200 stopinj Celzija. Pustimo okoli 10 minut, nato znova zmanjšamo temperaturo in na 150 stopinjah Celzija pito do konca spečemo, kar traja približno pet minut.

Deli s prijatelji