BABIČINA KUHINJA

Dva recepta za hitro potešitev velike lakote

Objavljeno 23. april 2015 13.40 | Posodobljeno 23. april 2015 13.42 | Piše: S. O.

Vsi poznamo občutek lakote, ko bi nam najbolj prijalo, da čim hitreje zaužijemo nekaj močno krepčilnega.

Makaronov narastek s štirimi siri

Ponujamo vam slastna recepta, ki ju pripravite z vso družino. Prvi so očarljivi in slastni koruzni kolački s hrustljavo solato. Priprava je sila enostavna, druga ponudba je preverjena: makaronov narastek s štirimi siri. Če boste malo improvizirali, ne bo prav nobene škode. Dober tek vam želimo.

Koruzni kolački s solato

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 200 g koruze iz pločevinke
  • 100 ml mleka
  • sol, črni poper
  • nekaj kapljic tabaska
  • 3 mlade čebule
  • 4–5 vejic kopra
  • 150 g kisle smetane
  • glavica ledenke
  • 1 rumena paprika
  • 2 zrela avokada
  • 4 žlice olivnega olja
  • žlica vinskega kisa
  • 100 g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 2 veliki jajci
  • 2–3 žlice rastlinskega olja
    Zakaj hrano začinjamo?

    Že naši predniki v kameni dobi so hrano začinjali z divjo kumino in drugimi zelišči. In to ne le zato, ker bi začinjene jedi bolje teknile, temveč tudi zato, ker so bolj zdrave. Zelišča in začimbe namreč vsebujejo eterična olja, ki vplivajo tako na aromo rastline kot tudi na njeno učinkovanje na zdravje. Njihov vonj spodbuja tek, grenčine pospešujejo prebavo. Nekatere, kot sta sol in kari, pomagajo tudi, da se živila dlje ohranjajo. 

Odcejeno koruzo, mleko, sol, poper in tabasko zmešamo.

Za omako narežemo mlado čebulo na ozke obročke. Koper operemo, osušimo, eno vejico prihranimo, ostanek drobno nasekljamo. Čebulo in koper v skledici zmešamo s kislo smetano, posolimo in popramo.

Ledenko natrgamo. Papriko narežemo na trakove, avokado pa na rezine. Oboje vmešamo v ledenko. Začinimo z olivnim oljem, kisom, soljo in poprom.

Moko, pecilni prašek in jajci prelijemo z začinjenim mlekom (točka 1). Testo gladko umešamo, dodamo koruzo.

Rastlinsko olje segrejemo v ponvi. Po žlicah dajemo v olje kolačke. Pečemo na vsaki strani minuto do dve, da zlato zarumenijo.

Solato razdelimo na štiri krožnike. Odcejene koruzne kolačke predenemo na krožnike. Okrasimo jih s koprom, zraven posebej ponudimo omako s kislo smetano.

Makaronov narastek s štirimi siri

Za 8 oseb potrebujemo:

  • 500 g kratkih makaronov
  • 2 nasekljani veliki čebuli
  • olje za pekač
  • 250 ml posnete sladke smetane (10 %)
  • 30 g moke
  • 2 žlički gorčice v prahu
  • žlička soli, 1/2 žličke popra
  • 240 g nastrganega lahkega čedarja
  • 180 g nastrgane mocarele
  • 60 g nastrgane lahke gavde
  • 240 g lahkega svežega sira
  • 1/2 žličke sladke mlete paprike

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Z oljem tanko namažemo 33 x 23 cm velik pekač. Makarone skuhamo in odcedimo.

Medtem prepražimo čebulo. Polovico smetane in moko damo v kozarec s pokrovom na navoj, zapremo in dobro pretresemo, nato dodamo k prepraženi čebuli. Prilijemo preostalo smetano ter z metlico za stepanje vmešamo gorčico v prahu, sol in poper. Omako zavremo, nato jo med nenehnim mešanjem kuhamo približno tri minute, da se zgosti.

Čedar, mocarelo, gavdo in sveži sir vmešamo v omako in segrevamo, da se sir stopi. Mešanico vmešamo v makarone.

Makarone nadevamo v pekač, potresemo s sladko papriko in pečemo približno 35 minut, da se na površini začno delati mehurčki. Postrežemo vroče.
 

Vir: Kuhamo in pečemo z babico, Mladinska knjiga, 2014

Deli s prijatelji