DRUGAČNA MALICA

Drobni zakladi s travnika

Objavljeno 20. marec 2012 12.00 | Posodobljeno 20. marec 2012 12.00 | Piše: Katja Cah

Daleč so časi, ko je človek odšel po malico ne do najbližje prodajalne, temveč v naravo.

Marjetice v namazu.

Zakaj ne bi to prastaro navado, ki je bila nekoč nujna za preživetje, občasno spet obudili, se vrnili h koreninam? Na sprehodu po travniku, za katerega vemo, da ni prav zelo obljuden, naberimo cvetje in zelenje. Ne le za okras v vazi, tudi kot bistveno sestavino za pripravo zdravega prigrizka. Odlične ideje so zbrane v kuharici Mirjam Grilc, ki je letos izšla pri založbi Kmečki glas.

Marjetice v namazu 

  • 1/4 kg polnomastne skute
  • pest marjetic
  • 3 stroki česna
  • sol
  • ščepec mlete rdeče paprike
  • 1 do 2 žlici limonovega soka
  • 3 do 4 žlice kisle smetane

1. Česen drobno nasekljamo in dodamo k skuti, solimo, dodamo limonov sok, mleto papriko in toliko kisle smetane, da dobimo namaz.

2. Vmešamo cvetove marjetic in postrežemo poleg krompirja v oblicah ali namazano na kruhu.

3. Preostale cvetove potresemo po jedi za okras.

Koprivov čips

  • listi koprive
  • maščoba za cvrtje
  • zeliščna sol


1. Mlade liste ocvremo na maščobi.

2. Hitro ocvrte damo na kuhinjsko papirnato 
brisačo, 
da se 
odcedijo.

3. Nato jih potresemo z zeliščno 
soljo.

Trpotčeva solata 

  • 5 žlic kuhane prosene kaše
  • 1 do 2 mladi čebulici
  • dobra pest trpotca
  • velik paradižnik
  • sok 1/2 limone
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • nasekljan timijan
  • zelena


1. Trpotčeve liste operemo in jih pustimo v mrzli vodi približno pol ure.

2. Proseno kašo kuhamo v osoljeni vodi toliko časa, da ni razkuhana.

3.Trpotec odcedimo in ga drobno narežemo.

4. Čebulo nasekljamo in paradižnik narežemo na kocke.

5. Vse sestavine nato dobro premešamo, začinimo z oljem, limonovim sokom, popopramo ter potresemo s timijanom in zeleno. 

  • Brezplačno vrhunsko 

Zeliščne rože veljajo za vrhunska in še vedno premalo cenjena prehranska živila, saj iz telesa odvajajo strupe in odganjajo spomladansko utrujenost. Sveže marjetice in zeleno rastje, kot so koprive, trpotec in regrat, so polni vitaminov, mineralov in drugih za organizem koristnih snovi. S tem ko jih naberemo sami, ubijemo dve muhi na en mah: brezplačno si zagotovimo kakovostni živež in hkrati aktivno preživimo nekaj časa na svežem zraku in soncu. 

Deli s prijatelji