OKUSI ČEZ MEJO

Don Alfonso, Italija

Objavljeno 31. julij 2012 17.25 | Posodobljeno 27. julij 2012 19.59 | Piše: Jože Splichal

Senzacionalna hrana, eksplozija vin in prijaznost, ki očara vsakogar v vasici blizu Neaplja, od koder nese pogled na otok Capri.

Ernesto Iaccarino Foto: Hana Splichal

Zakaj Ernesto Iaccarino v restavraciji Don Alfonso 1890 (takrat so odprli gostilno), ki je v gimnaziji hotel postati kemik, a je doštudiral ekonomijo in že delal na tem področju v Milanu, kjer se mu je obetala izjemna kariera, potem pa se je nenadoma vrnil domov in na začudenje domačih zatrdil, da bo kuhar, ter jih prepričal, ko je popolnoma sam skuhal take jedi, da so starši padli na hrbet, nima treh zvezdic Michelina, verjetno ne bi znali odgovoriti niti ocenjevalci. Don Alfonso je namreč senzacionalna gostilna, v kateri se zaradi očeta Alfonsa, mame Livie in Ernestovega brata Maria počutite, kot da bi jedli za domačo mizo. »Kuham iz srca!« se smeje Ernesto, ko na mizo prinese prvi krožnik iz menija, ki ga je za to priložnost izbral kar sam: zepolla (nekakšna pita, ki jo v teh krajih polnijo z različnimi nadevi) z jastogom v sladko-kisli omaki, blanširana z agrumi in poletnimi povrtninami.

Sestavine z domačega posestva

Pozor: vse sestavine so z domačega posestva, kjer že desetletja ekološko kmetujejo, ribe so od ribičev, s katerimi so se poznali že Ernestovi stari starši, meso je od kmetov iz domače ali okoliških vasi. Gremo naprej: račje prsi s kakavom v prahu in pomarančo in bananinim pirejem, prelitim z balzamičnim kisom. Ker smo blizu morja: poljubčki iz lignjev, polnjeni s svežimi ribami in lahkim pestom iz bazilike ter začimbami iz Marakeša. In potem: tun z zrnci pistacije z limono, sojo in omako iz zelenega popra. Z bližnje kmetije so dobili jagnje; zarebrnice so pripravili zgolj s svežim mediteranskim drobnjakom.

25.000 buteljk vina

Pred sladkimi sanjami najprej limonova granita, potem je mama prinesla krožnik drobnega peciva, za njo pa Ernesto kar dve sladici: najprej koncert dišav z okusom limone, kakor je poimenoval limonovo fantazijo, ki je sladka in kisla, kremasta, spravljena v olupek bio limone, in zraven kot kolaček. In čisto za konec ponovno odkritje neapeljskih pečenih kolačkov v obliki školjke.

Kaj smo pili? Za začetek suho penino (spumante) franciacorta riserva, potem pa še nekaj lokalnih belih vin iz pokrajine Kampanja, katere glavno mesto je Neapelj. Dve sveži in eno barikirano iz vinogradov okrog Avellina. A za vinoljubce je sicer pri Don Alfonsu brezhibno poskrbljeno, saj imajo v kleti – ne boste verjeli! – kar 1500 etiket in 25.000 buteljk, med drugim tudi najboljše bordojce (Petrus) in burgundce, a tudi nekaj slovenskih vin, predvsem iz Movie.

Dobro je vedeti:

Don Alfonso 1890
Ernesto Iaccarino
Corso S. Agata 11
80064 Sant' Agata sui due Golfi
Napoli

Tel.: 0039081 878 00 26
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Urnik: od srede do nedelje od 12. do 14.30 in od 19.30 do 22.30, zaprto ob ponedeljkih in torkih, dopust od 1. 11. do 1. 4.
Sedeži: 45

degustacijski meni
Dva: tradicija za 140 evrov in degustacija za 155, brez vina
vinska klet: 1500 etiket, 25.000 steklenic.
kreditne kartice: vse

Deli s prijatelji