Na domačiji goste sprejmejo z iskrenim stiskom rok, pa če so pri njih prvič ali že stotič; v tem primeru se pri njih počutite kot doma in Boris Novak vas bo potegnil v objem ali cmoknil na lice, njegova Miriam bo pomahala s praga in odhitela nazaj v kuhinjo, eden od sinov pa vam bo že točil kozarec casa coste piane, vrhunski primerek naravnega prosecca. Klet Casa Coste Piane spada v mednarodno skupino Vini Veri, kjer so zbrani vinogradniki in vinarji s podobno filozofijo – nazaj k naravi. In ker prav sožitje z naravo veje iz vsakega kotička domačije, ni čudno, da Boris sploh ne šteje več, koliko steklenic case coste piane iztoči vsako leto. Terasa je ob našem obisku vrvela kot ob snidenju prijateljev. Teh je prav zares ogromno, čeprav so Novakovi posebna družina: pri njih se je treba obvezno naročiti in nikoli ne boste vedeli, kaj boste dobili na krožnik – pojeste pač tisto, kar je tisti dan na jedilniku, saj Miriam kuha enako tako za domače kot goste. Nekoliko nevsakdanji pristop, a gostje Novakovim zaupajo, saj se pustijo presenetiti. Na domačiji veliko hrane pridelajo sami, v garteljcu je toliko zelišč in gredic, da ti med bujnim zelenjem zaigra srce, med ogledom domačije izveste, da pridelujejo pet vrst žit, nasajenih imajo pet vrst krompirja, redijo kokoši, pripravljajo namočke, kuhajo marmelade, negujejo stare sorte sadnih dreves in približno dvajset starih sort vrtnic... Ko z Borisom zavijete še v klet, kjer je neverjetnih tisoč vinskih etiket, od tega je polovica oranžnih vin, vam postane jasno, da se boste v Sadinjo vas radi vračali. Boris je eden od ambasadorjev oranžnih vin in dobro založena vinska klet je njegova strast. Zato med obedom vsake toliko izgine v klet in prinese nekaj, česar doslej morda še niste poskusili. To dokazuje tudi naša popisana beležka.
Za potešitev prve lakote nam je Miriam iz kuhinje poslala popečene šparglje, ovite v slanino krškopoljskih pujsov, pito iz divjih rastlin in prekajeno postrv s hrenom na popečenem kruhu. Šparglji iz domačega nasada so bili tako sveži, da so še škripali pod zobmi, kombinacija s slanino pa je bila fantastična. Mimogrede izvemo, da koljejo sami skupaj s še nekaj vinarji, da so postrv iz Kobarida sami vrgli v dim, tudi deščico, na kateri so bile naložene dobrote, so izdelale pridne roke na domačiji.
vrsta ponudbe: turistična kmetija hrana, vino: 9 postrežba: 9 cena/kakovost: 9 vtis skupaj: 9 |
Sledilo je zeleno na kvadrat – k juhi iz vodne kreše smo poskusili zelen, ki ga je pridelal Sebastijan Štemberger iz Šepulj. Juha in vino sta se zaradi zelenih not in kančka grenkobe in pikantnosti, ki jo pusti kreša, odlično spojila, oljčno olje istrskega vinarja Giorgia Claia pa je bilo zvezda kosila. Ni in ni nam ga bilo dovolj, kapljali smo ga tudi na izjemno rižoto s šparglji. Čista eleganca! Zraven pa friulano iz vinske kleti La Castellada iz Oslavja v Colliu, vino je eleganco rižote in oljčnega olja podčrtalo s svojimi lahkotnimi sadnimi in citrusnimi notami ter lepo kislino. Ko je domači starejši sin Jan razrezal telečjo pečenko, smo planili po najslajših kosih s kostmi, zraven je Miriam postregla pire in zelje s korenjem. Meso se je sladostrastno lepilo na prste, omako smo polizali do zadnje kapljice. Iskrena hrana, ki si zasluži iskreno vino – v kozarcu se je zato zaiskrila modra frankinja, 2011, s kmetije Dolc iz vasi Drašiči. Arome po prezrelem sadju, predvsem češnji in višnji, so dopolnili odtenki marmelade črnega ribeza in mehki tanini.
Ko smo pridno pospravljali še rabarbarino pito in si ogledovali, ali je v vrtu prost še kakšen ležalnik, smo opazili, da je med kosilom nekaj manjkalo – pri Novakovih gostov ne posiljujejo z domačimi ali tujimi vižami, namesto preglasne glasbe, ki je postala folklora v preštevilnih lokalih, je žvenket pribora na terasi spremljal zgolj ščebet ptic.
Vse, kar počnejo Novakovi, počnejo s takšno strastjo, da te njihova predanost očara. Vsakega gosta postrežejo, kot bi bil član družine. Obisk toplo priporočamo, še posebno ker pri njih lahko tudi prespite, celo na kozolcu. Kuhajo domače, preprosto, a božansko. Z dušo! To počnejo že 40 let. Četrtega julija bo v Sadinji vasi zato še posebno veselo.
Dobro je vedeti
- Domačija Novak
- Miriam in Boris Novak
- Sadinja vas pri Dvoru 7, 8361 Dvor
- Tel.: 00 386 (0)41 343 000
- Splet: www.novakdoma.eu
- urnik: Ob ponedeljkih in torkih zaprto, kuhajo samo po naročilu.
- degustacijski meni: Po naročilu.
- vinska klet: 1000 vinskih etiket, od tega 500 oranžnih vin.
- kreditne kartice: Ne sprejemajo.