OKUSI SLOVENIJE

Domačija Javornik, Krka

Objavljeno 14. julij 2015 15.20 | Posodobljeno 14. julij 2015 15.21 | Piše: Okusojedci

Na terasi pravljične lesene hiše, le dva metra od vode, je čarobna oaza miru in dobre hrane.

Po naporni noči in proslavljanju okrogle obletnice delovanja znane dolenjske gostinske destinacije je utrujena druščina okusojedcev v poznih jutranjih urah, ko je sonce že pripekalo, razpravljala, kam na dobro kosilo. Ker imamo radi postrvi, je bila enoglasna odločitev – na Domačijo Javornik. V vasi Krka, ob leno tekoči istoimenski reki, jo že vrsto let vodi in v njej ustvarja prepoznavne krožnike Barbara Kotar Javornik.

Parkirali smo med kajaki in v debeli senci starih dreves posedli na leseno teraso le dobra dva metra stran od reke in takoj naročili malvazijo Robija in Dorjana Korenike in ob kozarcu hladnega vina ter vrču vode z listi mete občudovali ta pravljični kraj. Že vnaprej smo vedeli, kaj bomo jedli in se veselili hrane. Jedilnega in vinskega lista ni, vse piše na velikem ceniku, ki visi na steni čarobne lesene hiše, obrasle z bršljanom. Ponujali so šest predjedi, dve topli predjedi, tri juhe, tri glavne jedi in štiri sladice. Naročili smo dve predjedi iz postrvi: prekajeno postrv, hrenovo peno z drobnjakom in rezine olupljene limone ter tris postrvinih paštet. Pri prvi predjedi je bila nežna in sočna dimljena postrv odlično dopolnjena s pikantnostjo rahle hrenove pene in svežino limone. Pri paštetinem trisu smo se sprehodili od kuhane, dimljene postrvi ter dimljene z zelišči in semeni gorčice. Oba krožnika sta bila lahka, z lepo definiranimi, prijetnimi okusi. Malvazija letnik 2014 je bila sadna, z aromami rumene slive, jabolka, belega popra, mile kisline, lepo uravnovešena in je odlično spremljala tudi tretjo predjed – skuto z bučnim oljem in semeni na mehkem, voljnem jelenovem pršutu. Ker smo že bili na Dolenjskem, smo ob pršutu poskusili še značilni cviček. Ponujajo josip, 2013, vinske kleti Franc Frelih iz Mirne. Prvič smo ga pili in bili zadovoljni. Prijetno, gladko poletno vino z aromami po češnjah in malinah. Naredili smo premor in se s kozarci v roki zleknili v ležalnike ob vodi. Počasi smo srebali vino, oči so počivale na počasni zeleni reki, katere leni tok so prekinjale postrvi s skoki v lovu na mušice... Strinjali smo se, da ni treba imeti kilometrskega jedilnega lista. Čeprav k Javorniku hodimo na iste jedi, so vedno mojstrsko narejene, še nikoli jim ni zdrsnilo, vsi okusi na krožniku so se odlično dopolnjevali in vedno smo zelo zadovoljni zapustili domačijo in se vedno vračali! Svoje doda čudovit ambient, prava oaza miru in sproščanja.

image

turistična kmetija
hrana, vino: 8
postrežba: 8
cena/kakovost: 9
vtis skupaj: 8,3

Nadaljevali smo z malvazijo, ker smo za glavne jedi izbrali postrv v koruznem zdrobu s maslenim kuhanim krompirjem in file postrvi na krompirjevem pireju in koromaču. Velika skleda hrustljave domače solate je obvezni dodatek. Pri prvi glavni jedi je bilo sočno, sladkasto meso postrvi ovito v zdrobovo skorjico, ki je lepo hrustljala v ustih. Posebej v skledicah ponudijo omako iz peteršilja in česna ter tartar omako, da se lahko poigramo z različnimi okusi. File pečene postrvi je bil položen na pire, ki smo mu takoj dodali pridevnik kraljevski – bil je kremozen, mlečnega okusa in v kombinaciji s podušenim, malenkost zakisanim koromačem se je ponovila krasna harmonija okusov.

Počitek ob reki s kozarcem vina in kavo je bil samo interludij pred sladkim finalom. Osvežilno malinovo pito smo dopolnili s sorbetom črnega ribeza, slastna jabolčna pita z rabarbaro pa nas je prepričala z veliko sočnega nadeva na tankem testu.

Vsi krožniki so bili dodelani, harmonični, lepega videza. Čeprav že nekaj let pripravljajo enake jedi, tega nikakor ne počnejo z levo roko, ampak mojstrsko. Spet jih obiščemo!

Dobro je vedeti

  • Domačija 
Javornik
  • Barbara Kotar Javornik
  • Krka 27, 1301 Krka pri Ivančni Gorici
  • Tel.: 031 739 771
  • urnik: Ponedeljek in torek zaprto, od srede do petka med 14. in 20. uro, ob sobotah in nedeljah med 12. in 20. uro. Priporočljive rezervacije. 
Deli s prijatelji