Teta in nečak, Nadia in Cesar Roden, ustanovitelja londonske Ledene kuhinje, sta lani izdala knjigo z recepti za izdelavo lučk, ki jih z lahkoto naredimo doma. Letos so jo v Mladinski knjigi natisnili tudi pri nas. Izbirate lahko med več kot 50 različicami. Edini pripomoček, ki ga morate imeti, so modelčki za lučke.
KUMARA IN LIMETA
- večja oprana kumara
- 250 ml vode
- 85 ml sveže iztisnjenega limetinega soka (iz približno 2 do 3 limet)
- 100 g kristalnega sladkorja
- Kumare ne lupimo, temveč ji le odrežemo konca in jo narežemo na debele rezine.
- Kumaro in vodo v multipraktiku zmeljemo v gladko kašo.
- Kašo precedimo skozi gosto cedilo ter ji dodamo limetin sok in sladkor.
- Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi.
- Mešanico nalijemo v modelčke za lučke, pri čemer na vrhu pustimo 5 mm prostora, saj se bo prostornina zmesi med zamrzovanjem povečala.
- Vstavimo palčke za lučke in zamrznemo.
SVEŽI MANGO
- 3–4 srednje velike mange
- brizg limoninega soka
- 250 ml vode
- Mange olupimo in previdno obrežemo meso od koščice, pri čemer nož obračamo stran od sebe.
- Mangovo meso zmeljemo v multipraktiku – dobiti bi morali okrog 500 ml gladke kaše.
- Dodamo majcen brizg limoninega soka.
- Limone se skoraj ne sme čutiti – dodamo jo zato, da okrepi čudoviti mangov okus.
- Dodamo vodo in še enkrat zmešamo.
- Mešanico nalijemo v modelčke za lučke, pri čemer na vrhu pustimo 5 mm prostora, saj se bo prostornina zmesi med zamrzovanjem povečala.
- Vstavimo palčke za lučke in zamrznemo.
VIETNAMSKA KAVA
- 150 ml sladkanega kondenziranega mleka
- 500 ml sveže skuhane in zelo močne kave
- 100 ml polnomastne smetane
- V skledo zlijemo kondenzirano mleko in ga prelijemo s sveže skuhano kavo in smetano.
- Dobro premešamo, da dobimo enakomerno zmes.
- Mešanico nalijemo v modelčke za lučke, pri čemer na vrhu pustimo 5 mm prostora, saj se bo prostornina zmesi med zamrzovanjem povečala.
- Vstavimo palčke za lučke in zamrznemo.