ZA MOČ

Domače je zmeraj dobro

Objavljeno 31. oktober 2012 17.10 | Posodobljeno 31. oktober 2012 17.12 | Piše: Klavdija Miko

Kaj si pripraviti za pod zob v hladnem obdobju leta, da bo imunski sistem krepak in kos vsakodnevnim naporom ter virusom, ki prežijo povsod okoli?

Minestrone.

Za začetek je pametno poskrbeti za zajtrk, ki je lahko preprost, a zdrav. Gotovo bo izčrpanost manjša tudi, če posnemamo navade prednikov, ki so imeli na mizi pogosto zelje in repo. Ne glede na to, ali nam pade odpornost ali smo čili, pri sestavljanju zimskega jedilnika velja slediti načelu, da je najbolj zdravo, če jemo po malem vse od vsake skupine živil. Merilo naj bo sezonskost. In lokalni izvor živil. Ker je ta čas težje najti zadostne vire vitamina C, se potrudimo prebrskati ponudbo v trgovinah in na stojnicah ter seveda ne segati po južnoameriških jagodah, ker nas bodo domači rdeči sadeži nasitili poleti, temveč naj se v nakupovalni košari znajdeta zelje in repa. V ostrem vremenu lahko užijemo malo več mesa in maščob, če nam tako prija. Gotovo pa gredo v slast tople enolončnice. Vsakič jih lahko pripravimo drugače, denimo dodamo ingver, če potrebujemo krepko porcijo beljakovin in vlaknin, pa stročnice.

Jedilnik, ki krepi

Recepti za zdravje z juho, nadevanimi ohrovtovimi listi in odlično zimsko jabolčno sladico so iz kuharice Dobra kuha, ki jo je izdala Mladinska knjiga.

Minestrone

  • 100 g suhega belega fižola
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 sesekljani stebli zelene
  • 2 sesekljana korenčka
  • sesekljano čebulo
  • 400-gramsko pločevinko nasekljanega paradižnika
  • 750 ml kokošje ali zelenjavne jušne osnove
  • sol in sveže zmlet črni poper
  • 60 g drobnih testenin
  • 4 žlice sesekljanega peteršilja
  • 40 g drobno naribanega parmezana

Fižol damo v veliko skledo, ga prelijemo z mrzlo vodo in pustimo vsaj šest ur ali čez noč. Odcedimo ga, damo v veliko kozico, prelijemo s toliko mrzle vode, da ga pokrije, in na močnem ognju zavremo. Če je treba, s površine poberemo peno. Pustimo, da vre deset minut, nato ogenj močno zmanjšamo, kozico delno pokrijemo in počasi kuhamo uro oziroma dokler se fižol ne zmehča. Dobro ga odcedimo in odložimo na stran. V oplaknjeni kozici na zmernem ognju segrejemo olje, dodamo zeleno, korenček in čebulo ter pražimo pet minut, da se zmehčajo. Vmes občasno pomešamo. Primešamo fižol, paradižnik s sokom vred in jušno osnovo ter posolimo in popramo. Med mešanjem zavremo, nato pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut. Dodamo testenine in počasi kuhamo še 10 do 15 minut oziroma dokler se ne skuhajo, tako da so še čvrste na ugiz. Primešamo peteršilj in polovico parmezana ter, če je treba, dodatno začinimo s soljo in poprom. Mineštro postrežemo vročo, posuto s preostalim parmezanom.

Ohrovtove sarmice

  • žlico olja in še malo za namastitev
  • drobno sesekljan por (le beli del)
    image
  • 115 g drobno sesekljanih lisičk
  • drobno sesekljano steblo zelene
  • 115 g črnih krušnih drobtin
  • jajce
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • ščep zmletega koriandra
  • žlico limonovega soka
  • morsko sol in sveže zmlet črni poper
  • osem velikih listov ohrovta z odstranjenimi stebli

Za omako:

  • žlico olivnega olja
  • drobno sesekljano čebulo
  • 2 strta stroka česna
  • 400 g paradižnikove kaše
  • 150 ml zelenjavne jušne osnove

V ponvi segrejemo olje in na šibkem ognju pet minut pražimo por, lisičke in zeleno oziroma dokler se ne zmehčajo, a se ne obarvajo. Odstavimo, primešamo drobtine, jajce, peteršilj, koriander in limonov sok ter solimo in popramo po okusu. Nadev odložimo na stran, dokler ga ne bomo potrebovali. Pečico segrejemo na 160 stopinj. Ohrovtove liste blanširamo v osoljenem kropu za dve minuti, nato jih oplaknemo v mrzli vodi in dobro odcedimo. Liste ohrovta plosko položimo in nanje porazdelimo nadev. Vsakega zvijemo in pri tem stranice prepognemo navznoter, da dobimo lepe zvitke. Sarmice tesno zložimo v naoljeno nepregorno posodo, prelijemo z zelenjavno jušno osnovo in pečemo od 45 do 55 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. Medtem pripravimo paradižnikovo omako. V ponvi na zmernem ognju segrejemo olje ter pet minut pražimo čebulo in česen, da se zmehčata, a ne obarvata. Vmes pogosto premešamo. Dodamo paradižnikovo kašo, premešamo in na šibkem ognju kuhamo deset minut. Solimo in popramo po okusu. Sarmice s penovko poberemo iz posode in juho zavržemo. Na krožnike naložimo nekaj paradižnikove omake, vanjo položimo sarmice in postrežemo.


Pečena jabolka z orehi

  • 4 velika jabolka sorte zlati delišes
  • brizg limonovega soka
  • 85 g razpolovljenih orehovih jedrc
  • žlico rozin
  • žlico rjavega sladkorja
  • 25 g masla
  • četrt žličke zmletega cimeta


Pečico segrejemo na 180 stopinj. Z vrha jabolk previdno odrežemo 2,5 cm pokrova. Iz jabolk odstranimo peščišče. V multipraktiku grobo obdelamo orehe, rozine, sladkor, maslo in cimet. Jabolka nadevamo z zmesjo in pokrijemo s pokrovi. Zložimo jih v plitvo nepregorno posodo takšne velikosti, da v njej stojijo pokonci, in nalijemo za 1 cm vode. Posodo postavimo v pečico in pečemo 30 minut oziroma dokler mesa jabolk zlahka ne prebodemo s konico noža. Ko se nekoliko ohladijo, jih takoj ponudimo. 

Deli s prijatelji