OSVEŽITEV

Domača poletna slaščičarna

Objavljeno 28. julij 2015 12.55 | Posodobljeno 28. julij 2015 12.57 | Piše: Špela Ankele

Bi se v tej vročini prileglo kaj sladkega? Seveda! A naj bo sladica lahka, sadna in osvežilna.

Foto: Špela Ankele

Privlačno tortico, ki si jo lahko – sami ali v dobri družbi – privoščimo v večerni senci in ob kozarčku hladnega napitka, sta za Okuse pripravili kranjski slaščičarski mojstrici Nataša Kapler in Urška Primožič.

Jogurtova tortica z breskvami

Za 10 kosov (oziroma za pekač premera 20 cm):image

Bel biskvit:

  • 5 jajc
  • 100 g moke
  • 100 g sladkorja

Jajca ločimo. Iz beljakov stepemo srednje čvrst sneg, nato nadaljujemo stepanje in postopoma dodajamo sladkor. Ko stepemo do konca, odložimo mešalnik in z metlico previdno vmešamo najprej rumenjake, nato še moko. Maso prelijemo v namaščen pekač. V pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pečemo približno 35 minut. Ohladimo in biskvit navlažimo s sladko vodo, ki smo jo pripravili tako, da smo v 1 dl vode raztopili 100 g sladkorja.

Jogurtova krema:

  • 2 navadna čvrsta, čim bolj kisla majhna jogurta (vsak po 180 gramov)
  • približno 300 g sladke smetane, ki jo stepemo
  • 20 g sladkorja
  • želatina (lističi ali v prahu)

Smetano stepemo in vanjo z metlico vmešamo jogurta. Kremo učvrstimo z želatino, ki jo pripravimo po navodilih, napisanih na embalaži. Jogurtovo kremo lahko obogatimo z zmešano ali narezano breskvico. Na spodnjo plast tortice razporedimo kremo in modelček. Nekaj ur (ali čez noč) naj torta počiva v hladilniku. Preden postrežemo, okrasimo s tankimi rezinami breskve, povrhu pa lahko pomažemo še z marmelado.

Deli s prijatelji