Privlačno tortico, ki si jo lahko – sami ali v dobri družbi – privoščimo v večerni senci in ob kozarčku hladnega napitka, sta za Okuse pripravili kranjski slaščičarski mojstrici Nataša Kapler in Urška Primožič.
Jogurtova tortica z breskvami
Za 10 kosov (oziroma za pekač premera 20 cm):
Bel biskvit:
- 5 jajc
- 100 g moke
- 100 g sladkorja
Jajca ločimo. Iz beljakov stepemo srednje čvrst sneg, nato nadaljujemo stepanje in postopoma dodajamo sladkor. Ko stepemo do konca, odložimo mešalnik in z metlico previdno vmešamo najprej rumenjake, nato še moko. Maso prelijemo v namaščen pekač. V pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pečemo približno 35 minut. Ohladimo in biskvit navlažimo s sladko vodo, ki smo jo pripravili tako, da smo v 1 dl vode raztopili 100 g sladkorja.
Jogurtova krema:
- 2 navadna čvrsta, čim bolj kisla majhna jogurta (vsak po 180 gramov)
- približno 300 g sladke smetane, ki jo stepemo
- 20 g sladkorja
- želatina (lističi ali v prahu)
Smetano stepemo in vanjo z metlico vmešamo jogurta. Kremo učvrstimo z želatino, ki jo pripravimo po navodilih, napisanih na embalaži. Jogurtovo kremo lahko obogatimo z zmešano ali narezano breskvico. Na spodnjo plast tortice razporedimo kremo in modelček. Nekaj ur (ali čez noč) naj torta počiva v hladilniku. Preden postrežemo, okrasimo s tankimi rezinami breskve, povrhu pa lahko pomažemo še z marmelado.